自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

someone123 發表於 15-1-8 01:11
中文科同以前比係淺左好多,只係因為多左人細細個就以讀英文為主同埋依家無得背,所以d人成績差左就覺得深 ...
你覺得而家幼稚園中文比以前淺咗好多? 我覺得中文都深咗好多喎, 我仔高班, 已經要做重組句子, 閲讀理解, 寫的字亦好多係我小學先學的字喎.

男爵府

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左

我覺得太深,深到有D連做父母嘅都唔識。幼稚園仲係學前階段,不如學下禮貌規矩算啦

男爵府

引用:Quote:someone123 發表於 15-1-8 01:11 中

原帖由 chanwendy 於 15-01-08 發表
你覺得而家幼稚園中文比以前淺咗好多? 我覺得中文都深咗好多喎, 我仔高班, 已經要做重組句子, 閲讀理解, ...
法定4歲先學寫字。可遲不可早,依家嘅幼稚園,爭深,一到4歲就揸筆。

男爵府

引用:Quote:someone123 發表於 15-1-8 01:11 中

原帖由 chanwendy 於 15-01-08 發表
你覺得而家幼稚園中文比以前淺咗好多? 我覺得中文都深咗好多喎, 我仔高班, 已經要做重組句子, 閲讀理解, ...
幼稚園我無研究,小學係深左少少,中學就同以前無咩分別
之前對過廿年既課程大綱,其實中學改變唔係好大

伯爵府

Anastasia-sa 發表於 15-1-8 10:16
法定4歲先學寫字。可遲不可早,依家嘅幼稚園,爭深,一到4歲就揸筆。
而家好多學校都仲係 k2 先開始寫字的, 同我細個的年代係一樣的. 只係唔知點解好多所謂名校, 係標榜 k1 已經寫字啫. 大部分學校, k1 都係連線同填色啫.

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+小玲+於+15-01-04+發表我覺得

原帖由 964000 於 15-01-04 發表
就係囉,外國的幼稚園初小只是玩玩玩,最後人地D大學程度,又吾見差過我地個D,人地一様攞諾貝爾獎。咁我地 ...

子爵府

引用:Quote:原帖由+chanwendy+於+15-01-08+發表

原帖由 someone123 於 15-01-08 發表
幼稚園我無研究,小學係深左少少,中學就同以前無咩分別
之前對過廿年既課程大綱,其實中學改變唔係好大
既然中學大學差不多,點解小學要咁辛苦?還不是個制度出了問題!

男爵府

964000 發表於 15-1-8 12:10
既然中學大學差不多,點解小學要咁辛苦?還不是個制度出了問題!

我極度同意現在既教育制度好crazy,出現問題!

首頁

尾頁

跳至