興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見于先淋水,又有曬太陽,一日兩個鐘到,只係之前見話會落雨,有拎過入屋焗過,又落大雨淋濕晒幾日,因吾在家無計,就開始死下死下,一星期就變成噤

大宅

回覆:Bolipig 的帖子

我已係花藝到買一盆,實無死,點知……吾係好粗生咩,點解都係噤?

大宅

回覆:Bolipig 的帖子

今日見到同死無分別,幫幫手,謝謝

大宅

回覆:求救羅勒

我都係啊!買過前後兩盆都系這樣!我試過吾暴曬,落少d水,問人地d方法都沒有用,結果放棄了唔知可以點做

大宅

反而買d檸檬薄荷就生的好好

大宅

回覆:環流 的帖子

用番個d泥種?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

這是由去年種的羅勒花蕊中取種子種的, 放窗台盡量曬太陽及只用清水種出來的,如果可以户外種吸取多啲陽光會更好。(應該要分盆,因是無心種,所以無點理佢

子爵府

引用:今日見到同死無分別,幫幫手,謝謝

原帖由 Bolipig 於 15-01-05 發表
今日見到同死無分別,幫幫手,謝謝
情況點啊?死咗未?未死半死不活就剪咗佢,留番二寸高到

大宅

回覆:dobbybabie 的帖子

死左……

子爵府

引用:我見于先淋水,又有曬太陽,一日兩個鐘到,

我見于先淋水,又有曬太陽,一日兩個鐘到,只係之前見話會落雨,有拎過入屋焗過,又落大雨淋濕晒幾日,因吾 ...
下?好粗生架,我朋友分两支比我,我放露台唔理佢,佢都越生越高又越多,最後開花仲比我剪短

大宅

引用:我見于先淋水,又有曬太陽,一日兩個鐘到,

我見于先淋水,又有曬太陽,一日兩個鐘到,只係之前見話會落雨,有拎過入屋焗過,又落大雨淋濕晒幾日,因吾 ...
應該係多水唔通風爛根,我都試過買返來三日即死。唔緊要,再接再勵,唔火爛根夠通風就好粗生的了。我而家種戶外好好多,D葉長個罐粟米湯,多到食唔切:
http://citygirlgonesuburban.blogspot.hk/2014/08/pesto.html?m=1

City Girl Gone Suburban

複式洋房

請問我由種子發芽到出小葉到現在三星期,一直不長高。 我已放窗邊,通風有陽光曬。
不過我家比較潮濕, 是長不大原因?

伯爵府

我個棵又係dup 晒,就死咁,由花墟買番呢兩星期不夠。

首頁

尾頁

跳至