基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想小朋友以基督教為信仰,想佢成為基督徙,請問小朋友幾多歲可以參加崇拜?成為基督徒過程係點?請大家指教,謝謝

別墅

回覆:2歲小朋友

香港一般基督教教會,都是在十六歲或以上,隨小孩嘅意願去受洗。
至於崇拜方面,很多教會都有兒童崇拜。你說出你住嘅地區,我相信呢道好多人可給你介紹教會,到時你自己選擇。
最後,為你而感恩,願主祝福你!

禁止訪問

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

popo_baby 發表於 15-1-5 07:51
我想小朋友以基督教為信仰,想佢成為基督徙,請問小朋友幾多歲可以參加崇拜?成為基督徒過程係點?請大家指教 ...
請問樓主你自己信咗未?

大宅

引用:Quote:popo_baby+發表於+15-1-5+07:51+我想

原帖由 沙崙玫瑰 於 15-01-05 發表
當然可以,你住那區?
九龍城區,其實旺角太子土瓜灣紅磡何文田我都方便

大宅

引用:Quote:popo_baby+發表於+15-1-5+07:51+我想

原帖由 企鵝BABY 於 15-01-05 發表
請問樓主你自己信咗未?

大宅

那樓主你可以自己先認識神,因為若我們都不明白,為何要孩子去相信呢?神在我們生命的作為,可以幫父母也明白怎樣教導子女,他們見到好榜樣,也自然想去跟隨我們的神。我相信你一家是位好父母,才會有這樣的想法。

SpyCat    發表於 15-6-19 14:13
企鵝BABY    發表於 15-1-5 13:16

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

popo_baby 發表於 15-1-5 12:22
同意樓上所講, 這正是我會問你是否相信的原因.
首先樓主你要攪清楚為何想小朋友返教會, 教會不是學校不是放低了除了做功課其他就不用理.
你想小朋友返教會也要認識主耶穌是個怎樣的 神.
因為我當初返教會都跟你有D似, 我仔有學習障礙, 做功課有好大問題, 我的好朋友就介紹咗位姊妹我識, 這位姊妹的仔仔也有同樣問題, 我們傾後知道佢仔仔返了教會, 靠著主, 讀聖經, 祈禱情況改善了很多, 我聽後都好想我仔返教會, 但我朋友同我講, 主唔係想得著我仔, 係好想我返. 我返屋企都認真諗要亞仔返都應該先要知個仔返咩教會, 於是我就自己先去了解, 去認識.

在信主的過程中真係好需要媽媽與小朋友一齊同行, 因為媽媽認識了真理(以聖經為基礎)才可以用真理教導小朋友, 這樣才不會小朋友在教會學一套, 在家又一套.

樓主, 我睇得出你好愛你小朋友, 好希望將最好的給你小朋友, 所以鼓勵你同小朋友一同認識主耶穌, 這樣對你和小朋友也是最好的.

另外, 我教會在觀塘, 你有興趣也可PM我.

祝福您

子爵府

我仔都係2歲開始返教會崇拜,

我入去sit過兩次,在我教會,小朋友崇拜同大人崇拜一樣,
會唱歌敬拜 神,
會有金句學習,每次一句短句,
會有聖誕故事分享(由牧者),
會有排洗(去廁所)時間同埋茶點時間,
會有聖經故事或德行教育故事(跟據聖經教導)電影時間,
最後會是遊戲時間(等父母接小朋友)。
2個半小時。

我自己都覺得,想小朋友接受基督的教導,先要由父母做起,
好多基督徒會做的,如謝飯祈禱,家中敬拜,祈禱等,是生活化的事,
如果教會一套,家中一套,小朋友會很難適應的。

就好似學校教小朋友紅燈唔好過馬路,
但家長就覺得浪費時間,拖住小朋友過,叫小朋友如何適從呢?

姊妹,當初我都是因為小朋友而打開個心去認識耶穌的,
漸漸,你會發覺,其實神的恩典不單單臨到你的小朋友,而且都臨到你。

我的教會不是你列出的區域。你有興趣,都可以pm我。
祝福你。

大宅

引用:我仔都係2歲開始返教會崇拜,我入去sit過兩

原帖由 joetreemo 於 15-01-05 發表
我仔都係2歲開始返教會崇拜,

我入去sit過兩次,在我教會,小朋友崇拜同大人崇拜一樣,
請問你小朋友領洗未?

子爵府

引用:Quote:原帖由 joetreemo 於 15-01-05 發表

原帖由 popo_baby 於 15-01-05 發表
請問你小朋友領洗未?
我教會的小朋友是不會咁早就受浸的。
等佢長大到有自由意志,自己決定。如果當時未夠18歲,父母簽同意書就可以。

以我所知,聖公會同天主教的基督徒小朋友會有領洗的。

禁止訪問

大宅

引用:+本帖最後由+沙崙玫瑰+於+15-1-6+17:06+編

原帖由 沙崙玫瑰 於 15-01-06 發表
謝謝

侯爵府

popo_baby 發表於 15-1-5 23:08
請問你小朋友領洗未?
姊妹, 唔係受洗才是基督徒, 只要心裡相信, 口裡承認耶穌是 神的兒子就可得救了.
聖經上說:
你們得救是本乎恩,也因着信。這並不是出於自己,乃是神所賜的 (以弗以書2:8-9)

我們教會也不會為小朋友受浸, 據我所知有些教會為小朋友受浸的是"嬰孩奉獻"

此奉獻禮不等如洗禮,只表示兒女為 神交託信徒管理的產業,信徒理應有將兒女奉獻與 神的意願。

男爵府

月餅勳章

回覆 popo_baby 的帖子

樓主何不先認識了基督教信仰才帶領孩子﹖

基督教只有聖公會才有嬰兒洗禮,我自己教會就只會進行獻嬰禮,一般都是十六歲以上才進行洗禮。

禁止訪問

大宅

回覆:popo_baby 的帖子

你們找到合適的教會嗎?如又一村九龍塘啱你們嗎,
我們教會兒童主日學係分年齡及年級,大人上崇拜
小孩上主日學,時間就番的

首頁

尾頁

跳至