跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡呢個月脾氣大左, 佢發脾氣時會坐係地下轉兩個圏, 跟住唔理佢佢會用拳頭仔打自己面脥幾下, 通常我唔會就佢, 由得佢打, 不過佢通常會打幾下就收手, 有時大力得滯佢自己一痛就喊都會停手. 我聽我兩個家姐講佢地囡囡都有段時間係咁, 佢地d女仲慘, 係自己用頭撞地, 唔知你地仔女有冇d咁既行為呢?

複式洋房

我個女仲激,咪都有齊,你同你家姐O既情況都有,佢一發脾氣就乜都唔理,唔知痛咁,仲會咬人,我一雙白白的手都變咗好多瘀痕,因為係制止佢O既時候換返嚟架,我怕佢整親自己,所以每次都會出手制止。

大宅

你個咁激既, 快d要諗對策對付佢, 如果唔係一陣人地以為你比老公打添. 我bb打自己時我會笑同佢講, 阿囡咩你咁蠢架打自己, 有時仲會同佢講打大力d喇, 唔夠大力, 佢又蠢唔晒喎, 佢會即刻停手.

我工人話留意過, 如果你唔望佢佢就唔會打自己架, 工人用手摭住自己對眼扮唔望bb打自己, bb幾抵死, 走去揭開姐姐對手, 然後再打自己比姐姐睇, 等佢知道佢發緊脾氣.

原文章由 Hazel媽媽 於 08-4-28 19:18 發表
我個女仲激,咪都有齊,你同你家姐O既情況都有,佢一發脾氣就乜都唔理,唔知痛咁,仲會咬人,我一雙白白的手都變咗好多瘀痕,因為係制止佢O既時候換返嚟架,我怕佢整親自己,所以每次都會出手制止。 ...

[ 本文章最後由 等待BB的小貓 於 08-4-29 08:12 編輯 ]

複式洋房

原文章由 等待BB的小貓 於 08-4-29 08:06 發表
你個咁激既, 快d要諗對策對付佢, 如果唔係一陣人地以為你比老公打添. 我bb打自己時我會笑同佢講, 阿囡咩你咁蠢架打自己, 有時仲會同佢講打大力d喇, 唔夠大力, 佢又蠢唔晒喎, 佢會即刻停手.

我工人話留意過, 如果你 ...

我個囡22個月都開始有時情緒失控, 如果阻止佢玩D佢玩緊嘅野, 佢就會發哂脾氣, 喊足半個鐘唔收聲. 我個姨甥女係這個年齡個時都係咁, 我個妹話係trouble two, 好多幼兒都會經過這個階段, 做父母當然要盡量教導佢地, 仲要我地要有好高的EQ能夠控制自己情緒.

複式洋房

原文章由 等待BB的小貓 於 08-4-29 08:06 發表

我工人話留意過, 如果你 ...

"我工人話留意過, 如果你唔望佢佢就唔會打自己架, 工人用手摭住自己對眼扮唔望bb打自己, bb幾抵死, 走去揭開姐姐對手, 然後再打自己比姐姐睇, 等佢知道佢發緊脾氣.
"超正,,叻女,睇怕佢咁精,你都要比多D心思,好攪笑

我對住個女

大宅

My bb encountered the same problem too, we should be very patient and try to ignore her bad behavior, then she did not do it after one week.

原文章由 heiyiumama 於 08-4-29 16:15 發表

我個囡22個月都開始有時情緒失控, 如果阻止佢玩D佢玩緊嘅野, 佢就會發哂脾氣, 喊足半個鐘唔收聲. 我個姨甥女係這個年齡個時都係咁, 我個妹話係trouble two, 好多幼兒都會經過這個階段, 做父母當然要盡量教導佢地, ...

大宅

我個女都會架!她自己一發脾氣就會爬地.有時仲磡親個頭仔.個頭仔後面就會紅左.激屎我啦!
擋正自己係鐵頭功.我試過唔理她一陣望過去
見到她 她見到我就咬自己隻手.咬到紅左一個牙齒印.有時她做錯事我話她.她係知道的就會用自己隻左手打自己隻右手.之後我會話下次唔好咁做啦知唔知道.她會答"知"之後又再次犯錯.

有時她口痕會咬我.自從她咬到我"魚"晒.喲人以為我比老公打之後.
我再冇比她咬得我咁勁.呀女又唔鍾意用牙膠.

[ 本文章最後由 sin2ling 於 08-5-20 02:10 編輯 ]
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/sdS7Tu6BGRmFS7FR27g05Q--_1/blog/20070418020436349.jpg?ib_____DK7gKK5zp

首頁

尾頁

跳至