懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想參考下大家生完BB買咩黎補身?
聽講最貴就買冬蟲夏草, 其次就鹿茸片…
如果平d買冬蟲草丸也可以嗎?
又有人話餵人奶唔好食呢d…會影響d奶…
有無有經驗既媽媽教下我點做呀?

子爵府

我果時坐月就搵中醫,出月之後無特別進補嘞,因為坐月食到驚

大宅

我主要食雞

食多啲飯,飲多啲魚湯

無食任何中藥材

複式洋房

回覆:comanbb 的帖子

咁你生完有無覺得身體差左?

大宅

回覆:餵人奶可以買咩黎補身

其實頭一個半月因為餵人奶冇乜食好補既野,連花膠都唔敢食驚塞,薑醋都係食左少少驚燥影響bb,只煲了幾次飽魚和海參。而家差不多生左兩個月,剛買左冬虫草準備食,但成日覺得因為人奶而令我錯過了頭一個月的進補好時機。

大宅

回覆:susupertomato 的帖子

花膠食左會塞,最好唔好食。

大宅

回覆:餵人奶可以買咩黎補身?

其實我都想知道,老一輩話生完頭一個月一定要補,但係啲姑娘又唔建議進補,話喂人奶既話媽咪食咩個b又會食咩

大宅

引用:其實頭一個半月因為餵人奶冇乜食好補既野,

原帖由 susupertomato 於 15-01-05 發表
其實頭一個半月因為餵人奶冇乜食好補既野,連花膠都唔敢食驚塞,薑醋都係食左少少驚燥影響bb,只煲了幾次飽 ...
花膠可以照食,奶會杰d多d添,怕塞飲返多d水就可以!薑醋都可以食,只是餵完奶清左個胸之後食,只食豬腳和旦但走薑,奶奶唔會變燥熱!放心,我個時狂食腳腳、花膠,完全無事,BB皮膚靚一靚、全人奶到兩歳!

別墅

引用:其實我都想知道,老一輩話生完頭一個月一定

原帖由 yhmph111 於 15-01-05 發表
其實我都想知道,老一輩話生完頭一個月一定要補,但係啲姑娘又唔建議進補,話喂人奶既話媽咪食咩個b又會食 ...
係架,一食薑醋bb就出粒粒,所以乜保既野都唔敢食,淨係食過下雞

大宅

回覆:fioncatchi 的帖子

我3月預產期,老一輩就已經講緊坐月食啲咩點樣補,啲姑娘又講到好似咩都唔好食咁,第一胎咩都唔識真係⋯哈哈

男爵府

yhmph111 發表於 15-1-5 23:25
我3月預產期,老一輩就已經講緊坐月食啲咩點樣補,啲姑娘又講到好似咩都唔好食咁,第一胎咩都唔識真係⋯:ig ...
ME TOO.
我都係3月預產期,而家開始留意要食D咩。 但係仲未清楚。
其實係唔係食有營養野就得呀!

別墅

我開刀生, 第一個月唔可以食補野, 但薑醋連薑照食, BB一樣皮膚滑滑.
一個月之後日日都係湯, 又唔洗一定要貴野, 我都係煲雞湯, 牛展湯 同埋一般的家常湯水

首頁

尾頁

跳至