少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

差5多2歲,但無論衣食行都扭!
衣: 成曰5肯换衫换片,要迫要氹,打仗
食: 以前乜都食而家揀飲擇食,又瘦又un...又要打仗,吃45mins 都吃5完!
行: 以前5肯抱而家5肯行,扭抱到係街喊20mins....我5妥協,要佢行,佢死死氣行一陣又扭過.....唉!

問題:
佢越大越怕生保,係lift見到其他人会喱埋我們后面,但有時又同d人笑,人地同佢笑返佢又喱返我們後面,另外去公園,佢5会即刻开turbo玩,会呆左望下人地做乜,望一輪先开始,呢点同其他小孩5同,但佢会撩人玩,我5知佢係觀察型定怪!
要see doctor?
Thx

大宅

回覆:markus128 的帖子

你講既野同我細仔一樣,剛2歲,都係甘,送佢去playgroup,希望有改善仲有一樣,到而家都唔講野,仲係識叫同咸

大宅

引用:你講既野同我細仔一樣,剛2歲,都係甘,送

原帖由 及時雨 於 15-01-05 發表
你講既野同我細仔一樣,剛2歲,都係甘,送佢去playgroup,希望有改善仲有一樣,到而家都唔講野,仲係 ...
Me 2.....講野差,bb 話一堆

男爵府

回覆:markus128 的帖子

My son一樣!
每次出街換衫都想死,唔肯換,唔著鞋,話唔出去喎!有時又唔肯著褸,又話要著拖鞋!唉!

扭抱時仲要㨂人!指定邊個抱。

有野專登玩野扭些無道理的事,如明明唔係要食奶,但發現你無帶,專登喊住話要見到支奶。

快2歲!

別墅

回覆 joygigi 的帖子

MARKUS
我個仔聖誕假0個排完全同你個仔一樣

大宅

引用:回覆 joygigi 的帖子MARKUS我個仔聖誕假0個

原帖由 ywkwingki 於 15-01-06 發表

回覆 joygigi 的帖子
Near 2 yrs old?
係咪過一排会正常返?

男爵府

引用:Quote:原帖由+ywkwingki+於+15-01-06+發表

原帖由 markus128 於 15-01-06 發表
Near 2 yrs old?
係咪過一排会正常返?
宜家正值接近2,我好希望快點改善

男爵府

回覆:Trouble 2?

不過佢勁多野講,一日講到黑

大宅

引用:不過佢勁多野講,一日講到黑

原帖由 joygigi 於 15-01-06 發表
不過佢勁多野講,一日講到黑
我仔仲一大堆bb話

大宅

到左三歲會好 d 架啦, 我個女二歲果時都係咁, 大大下就會唔同 !

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

回覆:Trouble 2

咁似講緊我個女嘅不過得17個月大,成日發皮氣,大喊。。。

大宅

有無試下比多d 自由空間同選擇佢? 我個女22 個月, 越黎越鐘意話事, 都會唔肯換片, 比巨揀換邊條片會好d。 盡量佢想做既野都比佢做,佢一做到會好有成功感。好多時我也真係估唔到佢地有幾叻,好似佢有時扭要我地對筷子,比過佢玩幾次,佢竟然識用黎夾野,當然唔係好叻,但係夾十次得三次,佢夾到之後放入口個笑容真係好甜。同埋佢地而家好固執,有時想要某樣野,講唔出,我地比唔到佢就會發脾氣,大家受下同比d 耐性了解下佢想要咩

大宅

引用:有無試下比多d 自由空間同選擇佢? 我個女2

原帖由 pprlala 於 15-01-09 發表
有無試下比多d 自由空間同選擇佢? 我個女22 個月, 越黎越鐘意話事, 都會唔肯換片, 比巨揀換邊條片會好d ...
Ok..ok...你提醒我,比佢自己攞尿片,佢又肯乖乖比我們换,otherwise...就要搏鬥!
Thanks for your advise

大宅

引用:My+son一樣!每次出街換衫都想死,唔肯換,

原帖由 joygigi 於 15-01-05 發表
My son一樣!
每次出街換衫都想死,唔肯換,唔著鞋,話唔出去喎!有時又唔肯著褸,又話要著拖鞋!唉!
同我個仔一樣呀!依家仲要咁凍又唔肯著褸!買啲衫比佢又件件都唔鍾意!不過佢又真係勁多野講!佢可以一醒左個口唔停咁講野,問佢個個口攰唔攰,佢話唔攰~ 激死我!

大宅

畀面勳章

兩歲係咁,哥哥兩歲時都係咁,扭到暈,明明呢頭話a轉頭又話b,出街著3係要著個件,迫佢著左另一件佢出到街都仲要扭番去換

呢家到細佬兩歲,情況都一樣,我諗係階段,3歲後就好轉。

首頁

尾頁

跳至