夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

尋晚, 我細佬的第二個仔出世, 佢係facebook度post咗張相, 標題為「媽媽送給爸爸的第二份禮物」, 睇到後實在有感而發!

生咗孖B兩年喇! 我老公從來冇講過話多謝我幫佢生咗對孖仔, 睇見身邊好多朋友生咗, 老公都會送手袋, 送鑽戒俾老婆, 多謝佢! 辛苦佢! (我唔係市儈, 加上我成份糧都俾埋我老公, 我地聯名戶口出糧, 佢買野俾我即係用我D錢, 但係, 我老公真係從來冇表示過!)

我明白我老公唔鍾意小朋友, 想要小朋友果個人係我, 但係我為屋企付出的, 佢從來都冇欣賞! 當年, 同老公拍拖幾個, 先知道佢係冇錢結婚, 要我一齊儲, 算啦! 鬼叫我恨嫁咩? (如果俾我老豆知道老公當日俾佢果8萬蚊禮金, 有3萬2蚊係我儲的, 佢爆血管都似!)

我一次過幫我老公生咗對孖仔, 係一次過有2個仔呀! 佢就從來都冇欣賞過我, 成日話我係人阿媽, by default 係要湊仔! 喂! 要返工搵錢返黎養家又係我(我搵錢多過我老公), 湊仔又係我, 份工辛苦到要拎埋D野返屋企做, 一係就OT到夜晚8, 9點, 飯都冇得食? 人地做女人有老公養埋, 份工可做可唔做, 生咗仔老公仲錫晒佢, 生日, 紀念日又有花收, 有手袋收, 有戒指收, 我就乜都冇? 連一句多謝, 欣賞都冇, 我係唔係自己攞黎賤???

男爵府

回覆:老公從來都冇欣賞過我幫佢生咗對孖仔! (好長)

唉,我明白你心情,我生左個女,而家10個月,到而家佢都冇親口講多謝我或辛苦我。 我都要番工趕放工趕泵奶日日訓得4,5個鐘。有時女人想要既未必係物質,而係親口既認同同讚賞。

子爵府

引用:尋晚,+我細佬的第二個仔出世,+佢係facebook

原帖由 lwylwck 於 15-01-06 發表
尋晚, 我細佬的第二個仔出世, 佢係facebook度post咗張相, 標題為「媽媽送給爸爸的第二份禮物」, 睇到後實在 ...
點解成份糧比老公?

大宅

sjssjssjs 發表於 15-1-6 09:46
點解成份糧比老公?
我蠢囉! 結婚都係一齊儲錢, 諗住結咗婚後供樓, 屋企開支又好難計, 遲D有小朋友唔通連奶粉尿片都一人一半咩? 咁咪聽佢話, 開個聯名戶口一齊出糧, D錢一齊駛囉 (不過, 當年開聯名時, 我搵錢少過佢!)

男爵府

我認為做了人家媽咪, 便好像一夜之間長大了, 我以前亦覺得自從和老公結婚後, 他便很少送禮物給我, 做了媽咪後我便不再介意, 因為女兒已是我最好的禮物.

現在, 只要老公久不久對我說 "辛苦你了", 我便覺得足夠; 有時和女兒為了考試辛苦溫了一個月書, 老公說 "你和女兒去吃一頓豐富的, 入我數" , 我亦已覺得很甜. (老公長居海外, 我要上班亦要照顧女兒)

你亦看開一點吧, 別和他計, 這樣自己才會快樂, 加油!

大宅

我同你一樣,養家湊B打理屋企全部都係我,不過我又無諗過點解佢唔多謝我,咁佢平時對我好唔好自己都知嫁嘛!

侯爵府

引用:尋晚, 我細佬的第二個仔出世, 佢係facebook

原帖由 lwylwck 於 15-01-06 發表
尋晚, 我細佬的第二個仔出世, 佢係facebook度post咗張相, 標題為「媽媽送給爸爸的第二份禮物」, 睇到後實在 ...
點解你會覺得系你為個老公生仔既?講到d仔你無份甘。
再講,想生小朋友既系你,甘你又有無感激你老公幫你實現做媽媽呢?

rayrayus    發表於 15-1-14 03:48
happywindy    發表於 15-1-13 17:38
wongjoetabo    發表於 15-1-9 22:46

男爵府

回覆:lwylwck 的帖子

唔係話你老公好岩,不過,想結婚生仔既係你,佢都無話特別想,甚至係唔想,佢肯配合你都算係咁架喇…

wongjoetabo    發表於 15-1-9 22:46

大宅

我都覺得係咪應該你買嘢送俾你老公,多謝佢唔想生都應承你生,仲要係孖!!!!

wongjoetabo    發表於 15-1-9 22:47

大宅

你都話佢唔鍾意小朋友,係你自己想生咋wor,咁佢又點會多謝你呢?可能佢覺得應該係你多謝佢幫你生佐對孖仔先岩

wongjoetabo    發表於 15-1-9 22:47

瑪瑙宮

只有佢多謝您, 您無野要多謝佢嗎?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主不停話: "幫佢幫佢幫佢"

其實樓主先係最唔識感恩, 欣賞別人個個

結婚係2個人既事, 你出番份好應該,
禮金你有份比一半, 你記到而家, 並且好唔GUR,
老實講, 你咁既性格, 你想你C6有幾錫你呢其實?

AND THEN, 你都識講"佢"連結婚既錢都冇, 要你夾喇,
人地都可能因為財政問題唔生BB, 但你又一意故行..
你將人地配合你做你想做既事 (生仔), 而家講成係 "幫佢"

唉...
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

鬼叫你恨嫁又恨生囝, 注定你一生俾老公食住.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

anan3388 發表於 15-1-6 11:04
我都覺得係咪應該你買嘢送俾你老公,多謝佢唔想生都應承你生,仲要係孖!!!!
...

樓主老公都唔鐘意小朋友,

樓主一生就生孖既,仲要講成恩賜左老公咁.

大宅

唔好計較,唔好比較,就會活得開心。

我老公咁耐以來都無多謝我,我都要工作,要湊仔做家務,老公就係大爺咁,但我都無怨過,仔一世都係自己,睇開d,望住自己的寶貝,鍚下佢,攬下佢,開心返,唔好同老公計啦

子爵府

個老公可能咁諗: 我一早都話唔鐘意小朋友,你係都話要生,仲要整對孖,煩都煩死啦!所有bb野要買double, 唔似得人地一個接住一個可以reuse,嘥哂我啲錢,我本來就唔想要細路!

wongjoetabo    發表於 15-1-9 22:48

翡翠宮

佢根本唔鐘意, 仲打孖黎; 你想佢比咩反應?
同埋, 生仔你都為自己遮; 唔好講到為左佢

大宅

我成日同老公講:「多謝你賜兩條咁靚嘅精蟲比我」

大宅

你一早知佢冇錢要嫁佢就預左,仲要記住禮金有幾多係你儲,當初你情我願就唔好呻啦
同埋你老公都唔想要小朋友,你要生,係咪應該你多謝佢粒精子呢?
勸你分返開戶口啦,老公靠唔住,自己有個保障,大家夾錢for家庭開支啦,唔好第日有咩事又上嚟呻

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

仔係你想生,
你老公話左唔想生,
但佢都犧牲自己去滿足你,
所以應該係你多謝佢先啱

首頁
12345...7

尾頁

跳至