夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

美好大世界2017勳章

其實做好多野都係甘啦~老闆比人工你~佢永遠都覺得你唔值甘既價架~
你幫人打工成日OT無人工既,你都覺得自己付出好多公司,
姐係,其實做人係甘架啦~永遠唔會滿足所有野~
你唔使放上心搞到自己甘唔開心~ BB健健康康,作為媽媽已經好叻~
你可以甘諗架~其他有咩所謂呢~

子爵府

引用:樓主,其實好多野你一早知,無得怨架咼。你知

原帖由 yeeling0101 於 15-01-06 發表
樓主,其實好多野你一早知,無得怨架咼。你知你老公一早唔夠錢俾禮金要一齊儲,你自己當時肯,無人用槍迫你,依 ...
佢而家直頭係覺得佢老公全靠佢,冇佢佢老公唔會有咁好日子過。成日話老公唔 appreciate你,相反你又有乜嘢 appreciate你老公呢

wongjoetabo    發表於 15-1-9 22:54

男爵府

Jolin_Yuen 發表於 15-1-6 11:28
樓主不停話: "幫佢幫佢幫佢"

其實樓主先係最唔識感恩, 欣賞別人個個
你分析得好好喎,哈哈

別墅

大家都有份, 唔好幫幫聲
要禮物可以自己去買, 仲開心啦~

大宅

回覆:老公從來都冇欣賞過我幫佢生咗對孖仔! (好長)

你恨嫁,而你老公都係比嗰d禮金同結婚,你恨生仔,但佢唔恨,亦配合你生仔都算係咁!
唔好同人比較,相反。你老公可能都會同其他人老婆比較。你都唔開心啦!
我老公都無送野比我架!但我無所謂,bb就係最好禮物!
知足常樂!

子爵府

老公自己揀的……有冇$一早知……
唔好話說回頭……
其實換個角度,佢唔中意小朋友都肯做父親,係成全左你先啱……
至於成份糧比佢不成立,因為2份糧共同戶口,大家平等……
好多男人唔肯,一出糧自己收埋,比番d出來做家用,其他點使不容老婆過問,你老公份糧透明度咁高,已好難得……

多謝,禮物果d有係bonus,其實不過門面野……
不要和其他女人的待遇比,背後冷暖自知,至緊要自己知足常樂……

當年我c6堅持唔生,我好想要都唔敢,直至佢親口話想,我才高齡37同他生個囡,就係唔想佢有咩不滿就埋怨:“又係你自己話要生……”

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

公爵府

對仔從來無比過快樂你咩,點解會解左係幫佢架。好多女人講:我幫你生仔生女××××××都係係乜野情況講?!就係有怨氣時講,唔好將呢樣野當左係真理先得架!

子爵府

好多男人唔識表達,唔代表佢唔愛妳,唔好介意,我老公都係激死我唔細心,永遠都係睇人地地老公體貼,唔好比較.

男爵府

有2個仔俾我已經開心C
唔會理老公有無送禮物俾我
因為佢送左2條蟲蟲已經好好

大宅

咁樓主從來有無欣賞過老公俾咗兩個小生命你呢?
有時想人對你好,首先去對人好先,想老公欣賞你,你先欣賞你老公。
樓主再唔改變思想會好影響和老公的關係

身邊正有咁嘅例子,連唔熟朋友都睇得出某人老公唔想生,到生咗三個,仲怨個老公唔錫仔女,抱下都唔想,嫌老公唔幫手。朋友提返佢,當初係你想要,老公只要二人世界,老公都只滿足你生咗咁多。點知佢話:佢可以say no又唔係強姦佢。係,無強姦,但似關係強迫呢!
到強迫完仲要大大聲話仔女老公無份㗎!自己為咗佢生仔女搞到人老珠黃,真係眼都突埋無話可說。
老公係無嘢再同佢講,關係好差,女人以淚洗面,但仍係怪個老公,仍口口聲聲幫佢生。。。。。

以上有感而發,唔係話樓主係咁,只係想起又講下。不過希望樓主唔好同呢個case咁搞到咁禾咁難修補,為對孖著想,糾正自己思想,多珍惜和尊重另一半,建立幸福家庭。自己心態幸福先有幸福的家,既然仔係自己要生,就係要付出多d的啦

子爵府

引用:老公自己揀的……有冇$一早知……唔好話說

原帖由 siufung 於 15-01-06 發表
老公自己揀的……有冇$一早知……
唔好話說回頭……
其實換個角度,佢唔中意小朋友都肯做父親,係成全左你 ...
如果係兩份量都入聯名戶口,即兩人都可用啦,開聯名戶口的動機都係為家庭,就講到得自己付出咁,樓主好識語言偽術。如果覺得自己搵多過老公,覺得自己 contribute 落戶口多過對方而唔舒服,一早應該搵個搵多過你多多聲既男人嫁,咁你就實有賺啦

禁止發言

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

你老公可能心諗 : 老婆應該多謝我,我唔鐘意小朋友都比佢生,為滿足老婆而生,仲要生兩件。

大宅

我同樓主有好多相似嘅地方,
又係後生結婚無乜錢,
大家一人出一半,
又係婚後聯名戶口出糧洗費合併,
又係有兩個仔,
亦都由頭到尾無聽過老公講欣賞感激嘅說話,
亦無乜禮物收過。

不過唔同嘅,
係我到而家結婚7年,
都仍然覺得好滿足!

有一個人同自己由零開始去又立一個家,
實在唔係一件容易嘅事,
我會好珍惜。

而且,
當初結婚用嘅錢,
係我贊成並主動一齊儲嘅,
開聯合戶口係建基於信任,
亦係當時我自願嘅,
生仔更加啦,
無一啲勉強成份。

所以到日後,
無論點,
我都唔會拎返以前嘅事黎講。

我想鼓勵樓主,
可以試下從今日開始對老公講多啲欣賞嘅說話,
表達比佢知嫁咗比佢好幸福!

男人要有正能量儲入,
佢就會容易去付出。

加油加油!

+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主老公明明唔鍾意小朋友, 都同你生,
你仲要一生生兩個, 即係樓主老公會唔高興x2
你想佢點感激你呀? 肯俾你生已經萬幸啦

伯爵府

引用:樓主老公明明唔鍾意小朋友, 都同你生, 你仲

原帖由 vivibabyvivi 於 15-01-06 發表
樓主老公明明唔鍾意小朋友, 都同你生,
你仲要一生生兩個, 即係樓主老公會唔高興x2
你想佢點感激你呀? 肯俾 ...
同感

子爵府

引用:尋晚,+我細佬的第二個仔出世,+佢係facebook

原帖由 lwylwck 於 15-01-06 發表
尋晚, 我細佬的第二個仔出世, 佢係facebook度post咗張相, 標題為「媽媽送給爸爸的第二份禮物」, 睇到後實在 ...
你老公都唔鍾意小朋友,點解要多謝你呀?
你自己都話你先係鍾意小朋果個,咁你係為自己生,唔係為佢生囉

禁止訪問

熱血勳章

大宅

幸福其實係一種態度,唔係尺度。若想幸福快樂,就要調整下自己心態。

子爵府

引用:尋晚, 我細佬的第二個仔出世, 佢係facebook

原帖由 lwylwck 於 15-01-06 發表
尋晚, 我細佬的第二個仔出世, 佢係facebook度post咗張相, 標題為「媽媽送給爸爸的第二份禮物」, 睇到後實在 ...
講真,你係蠢。記住女人一定要有錢。男人信唔話架

魚魚媽

首頁
12345...7

尾頁

跳至