懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 wmkcnw 於 15-01-07 發表我睇

原帖由 makkielau 於 15-01-07 發表
我都有買呢本書,但未睇,我仔仔本身係4-5oz 3小時一次,快個半月了,我呢日想慢慢改成4小時先,有時可以, ...
由得佢訓....

仲可以點,你眼訓我唔比你訓你都扭啦,何況bb

別墅

引用:我都想買呢本書,但佢冇貨!你係邊買

原帖由 phoebe222 於 15-01-06 發表
我都想買呢本書,但佢冇貨!你係邊買?
上網買完送上門,香港書城

大宅

引用:我都想買呢本書,但佢冇貨!你係邊買?

原帖由 phoebe222 於 15-01-06 發表
我都想買呢本書,但佢冇貨!你係邊買?
上網search 有PDF

大宅

其實BB好難跟你既SET 既時間飲奶,同瞓覺~
我只會覺得果D成功既媽媽好好彩~~~

我BB 1個月每3小時食奶,
2個月每4個小時食奶,
3個月每4小時食奶,戒埋夜奶,
4個月繼續係咁,
到呢家, 有時佢食得晒樽奶, 同食唔晒樽奶 , 又或者突然想食多餐奶,
我都係跟BB既意願去餵,

如果要SET個時間表俾佢, 佢想食又話唔岩時間唔俾佢食,
我諗佢會喊到癲左~
BB喊得勁, 你到時想(乙水)返佢都難~

同埋我都試過跟奶粉罐上面話BB要食幾多奶,
就算加多1安俾佢, 佢飲開幾多安就係咁多安, 唔會因為沖多俾佢, 就會飲晒,
都係跟返BB既胃口去調節~

所以我呢家隨遇而安, BB咁細未知你教緊佢食飯時間,
佢只會因佢既心情去表達,
同埋BB大大下都會跟返大人既作息時間去調節~
所以唔好俾呢D壓力俾自己~~
湊B已經好辛苦, 根本無咁多時間諗呢D野~~~

大宅

引用:其實BB好難跟你既SET+既時間飲奶,同瞓覺~我

原帖由 april_love 於 15-01-09 發表
其實BB好難跟你既SET 既時間飲奶,同瞓覺~
我只會覺得果D成功既媽媽好好彩~~~
係啦,成功跟書個d媽媽講到跟足書就好好湊,我都覺得無可能每個bb都係咁跟

可能仲係新手媽媽,未好摸索到湊仔方法,所以有時會覺得好迷茫,想參考多d唔同既湊b方法

大宅

pizzafat 發表於 15-1-9 22:39
係啦,成功跟書個d媽媽講到跟足書就好好湊,我都覺得無可能每個bb都係咁跟

可能仲係新手媽媽,未好摸索到 ...
我都係新手媽媽,
仲要係全職媽媽,
頭1個月有陪月幫手真係好d ga~
到第2個月, 我真係湊到人都癲,
個心好想令bb戒夜奶, 但一d 都唔work,
佢只會係咁喊, 反而要你抱到手都軟, 因為係咁(乙水)佢,
果時就跟bb時間, 佢瞓, 我就瞓,
爭取睡眠時間先,
到呢家覺得涯眼瞓既日子過了,
就擔心佢幾時轉身呀, 佢好隨手就拎野擺落口呀!!~
每個階段都有d野係唔放心既~~哈哈~~

所以大家加油努力~~
辛苦少少係值得既~~~

大宅

回覆 pizzafat 的帖子

呢幾日又去返3個半鐘食一次,零晨多數2:00 一次,5:30一半。我都好耐未試過訓多過3個鐘,食完奶,掃埋風,又換片差唔多成個鐘,訓得落床其實2個鐘左右

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

makkielau 發表於 15-1-8 16:17
你呀,有時候真係冇得勉強,所以我都係有時候三個鐘,有時候佢訓到就四個鐘,視乎佢情況,奶量都唔勉強,佢 ...

BB 放屁係好事, 即係佢條腸正常. BB 2-3日才一次便便無乜問題.

但如果大便硬, 就食D通便生果, 例如木瓜, 火龍果. 如BB未夠4個月, 就只可每餐奶之間, 俾20-30ML 水佢飲.

首頁

尾頁

跳至