跳至

首頁

尾頁

男爵府

屯門何福堂小學 及五邑 揀邊間好?

大宅

引用:屯門何福堂小學+及五邑+揀邊間好?

原帖由 kennyrita 於 15-01-06 發表
屯門何福堂小學 及五邑 揀邊間好?
幫推

大宅

回覆:kennyrita 的帖子

五邑聽講中文較深

大宅

引用:五邑聽講中文較深 +

原帖由 righteous 於 15-02-12 發表
五邑聽講中文較深
各位mama可以説多點這兩間學校嗎?

男爵府

五邑是粵教中。

男爵府

回覆:屯門何福堂小學 及五邑 揀邊間好

唔知是否好谷呢?

大宅

我唔清楚五邑,我女讀何小,何小校舍設施新,較傳統學校多年青老師(有心 學歷高)當然資深老師也好,課程適切,我女一小時完成功課。一年前不是頭三志願被派何小,今天我認為何小也很好,我女返學開心、有進步,每天有時間去公園玩,何小很適合我女女。

大宅

引用:我唔清楚五邑,我女讀何小,何小校舍設施新,

原帖由 kk1me2 於 15-02-13 發表
我唔清楚五邑,我女讀何小,何小校舍設施新,較傳統學校多年青老師(有心 學歷高)當然資深老師也好,課程適切, ...
請問妳是住在那區呢?可以分享下你選小一時的排位嗎?咁!功課大約每日有幾多樣?是否一星期只默一次書?校風好嗎?如果小朋友有什麼問題老師會不會主動聯絡家長?

大宅

回覆 yui52 的帖子

1.我係何小校網區
2.首選保記小學
3.功課一日五六樣,但重點係五六樣,有小朋友1小時完成亦有人做到8,9點(根本係好多因素)
4.默書有時一星期一次,有時兩次(但我冇壓力,不要低估小朋友能力,他們一樣默到)
5.校風良好(每間學校也有不同學生,好難認定好壞之分,我早上帶女返學,我見學生也乖巧)
6.老師關顧方面:我明白做老師其實真係好忙,我亦唔需要老師主動找我,從女身上(例如:佢話老師話好錫佢哋,鍾意返學,我就知道她愛老師,老師愛學生)仲有我諗任何一間學校,你要揾老師一定聯絡得到(我就湊女時傾一兩句)
回顧小一情境,作家長既我也有一些體會:
1.當人人想入龍頭小學,入到讀得好就好,跟唔上就家長擔心,小朋友從此一至五冇得去公園玩(要做功課,補習)
2.要小朋友考試考得好,咁家長付出有幾多先?(幼稚園時,有冇教下小朋友温習,根本小一讀得好其中一個因素,就係識得多生字)
3.我重視小朋友去公園玩耍,有助提升社交發展,情緒調適,語言發展,大小肌肉鍛鍊等(人生也不是單讀書吧!)
最後,我唔係想話何小點好,我強調只係何小適合我女女!

侯爵府

我大仔以前讀何小,而家已中一,以前我覺得喱間一般,本身我仔仔有特別需要,我覺得支援上好一般。 不過近來我開始聽到家長讚喱間學校,我相信學校應該正在改變。

大宅

五邑多功課,課程適中,注重數學多。
我仔讀緊,都十分鍾意校園生活。
我估要排間近屋企方便d.

大宅

我兩個仔女都讀緊何小,分別三年級及一年級,我見佢哋都好鍾意返學,從來無話唔想返,至於課程深唔深,其實好睇小朋友能力,能力強,就會覺得淺,能力弱,就會覺得吃力,但老師好好,見小朋友能力弱,都會用心教,唔會俾我覺得老師唔理佢,記得當初我大嗰個選呢間學校,係諗住成績唔太谷,每班人數唔算多,平均20-25人,普教中(我知道呢個係趨勢),等佢學多個語言,而且方便我返工,順路,當入咗學之後,見佢ok,又跟到課程,好多時都聽到佢話老師讚佢,送小禮物鼓勵佢,咁樣,到細嗰個,我都無諗其他學校,就順理成章讀埋呢間,直到現在,兩個都讀得幾好,這都是我自己所遇到的,但當然我都聽過有人覺得唔好,老師跟得唔夠貼,年年都有好多新老師,甚至高年班都係搵新老師教,但我相信呢啲每間學校都會有,所以最緊要係自己嘅要求,如果要選擇功課多,默書多,課程深,呢間學校未必做到,如果要選擇小朋友返學開心,愉快學習,呢間學校應該會適合啲,希望能幫到大家了解多啲呢間學校。

大宅

引用:我大仔以前讀何小,而家已中一,以前我覺得

原帖由 yin-ting 於 15-02-14 發表
我大仔以前讀何小,而家已中一,以前我覺得喱間一般,本身我仔仔有特別需要,我覺得支援上好一般。 不過近 ...
多謝以上媽媽的分享,你們的小朋友有沒有參加何小的英文話壉班或者其他的校內興趣班呢?因為我聽說到他們辦的話壉好出色,從而令到小朋友的英文水平大大提高了!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yin-ting 於 15-02-14 發表我

原帖由 yui52 於 15-02-19 發表
多謝以上媽媽的分享,你們的小朋友有沒有參加何小的英文話壉班或者其他的校內興趣班呢?因為我聽說到他們辦 ...
老師會選的,我小朋友當時沒有被挑選

大宅

係老師選的,我仔女都無被選中,但我睇過一次,真係唔錯,好睇

別墅

畀面勳章

回覆:manfung79 的帖子

五邑多雙非的嗎?

大宅

見早兩年學校講何小係9成本地生, 但不明為何, 見有MM 另一處post, 原來上年報小一時, 即係現時2015年小一入學,何福堂有60個供誇境生的小一名額
何小應該唔會收生不足, 係加咗小一學額? 其實唔係好理解為何有些小學可有誇境生名額咁多, 係教育局強制, 學校本身係被動?
今年何小其實有幾多班小一呢?是否今年開始真的開始多了誇境生?
請問有何小家長可以分享一下嗎?

大宅

引用:五邑多雙非的嗎?

原帖由 Blui314 於 15-09-10 發表
五邑多雙非的嗎?
五邑全屯門最少雙非學校。
點解?因為校舍舊,唔出名,比我大陸人都嚇走。
我成日都講,你地成日都問,多唔多雙非。
全屯門要加兩個位比雙非童,我住屯門,何日東,梁周,增城,羅陳,都有好多雙非,重要大型旅巴,你避唔到,除非你住九龍啦!
就算唔坐校巴,佢地會包車,有埋司機出入,錢佢地大把囉!

首頁

尾頁

跳至