嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨天18w, 在屯門醫院確實有, 很傷心

大宅

回覆:karenho05 的帖子

點發現?

伯爵府

回覆:17w 發現其中1個兔唇+顎裂, 怎辦?

E生點講?會安排24w 前再照清楚嗎?

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:昨天18w,+在屯門醫院確實有,+很傷心

大宅

都唔洗傷心, 現在政府醫院兒科做得很好,由其瑪麗醫院,放心

複式洋房

屯門醫院照,超聲波發現,上星期 17w已懷疑, 今星期二再照多一次, 確定左。 因醫生話抽羊水看是否染色體有變!

大宅

只係其中一個有? 另一個無問題?

複式洋房

大宅

karenho05 發表於 15-1-7 14:13
昨天18w, 在屯門醫院確實有, 很傷心
樓主不要傷心,這個問題雖然有不少嘢跟進,但現今醫學發達,一定醫得好變返靚靚。我朋友的女女都係咁,照結構時發現,一歲前已經處理好晒,只有少少印,以後可以慢慢再執靚佢,過幾年醫學美容又進步啲㗎喇。跟醫生指示做足檢查,睇下出世後點安排,加油呀!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實兔唇顎裂都不是最大問題,我覺得擔心是仲有無其他異常。如果check清楚只是呢個問題,其實問題不大,我都見過有個女仔1x歲,佢唔講我都唔知佢以前細過有,佢補到只是人中個位有條粉紅線,講嘢都好清楚。

不過你都要考慮照顧問題,一次話兩個bb已好忙,兔唇食奶真係要多d心機。

個人認為,如果只是兔唇就唔要好可惜,因為整好,係同正常人一樣

大宅

大宅

我今日照結構醫生話其中一個腦有水瘤,我都好驚

別墅

回覆:Homebb 的帖子

Home bb,

用平常心,bb會feel到你緊張。
我个大孖出世之前(16 weeks)已經係個肚(吾確定位置)有水瘤。出世之前,個水瘤由1cm 到3cm ,最後,係10 weeks做左手術。
宜家醫學甘勁,不用太擔心。

加油!

大宅

我的育兒心得勳章

王菲個女也有這樣的唇也處理好左。你問下醫生應該無乜大問題。

大宅

引用:屯門醫院照,超聲波發現,上星期+17w已懷疑

原帖由 karenho05 於 15-01-07 發表
屯門醫院照,超聲波發現,上星期 17w已懷疑, 今星期二再照多一次, 確定左。 因醫生話抽羊水看是否染色體有 ...
樓主你而今點呀? 我今日照結構都照到bb 有左側裂,而家都唔知點好,個人好亂,你會搵政府定私家跟進?

複式洋房

妳們好! 想知多些有關兔唇裂顎問題! 可以打電話到(香港兔唇裂顎協會)問問負責人朱太。電話:27941915
協會好多時會有講座,家長分享等等!

子爵府

2023年兔年勳章

唔駛擔心,我個女都有兔唇,而家10個月,手術做咗半年,完全睇唔出係兔唇BB。

大宅

唔駛擔心,我仔仔兔唇裂顎,現在已經6.5 歲。
打電話到(香港兔唇裂顎協會)問問負責人朱太。電話:27941915,好多同路人可以分享!

首頁

尾頁

跳至