單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人係共同申請離婚case,尋日親自去家事法庭查詢進度,佢話排左26/1個官去睇我case, 再決定是否出暫準令,期間有機會再見我地或者補資料,我想問我同ex事前已協議好所有野,仲需要填經濟狀況陳述書嗎?因為我見果份直情好似查家宅咁,都幾煩, 假設冇特別野,我計過2月前會出到暫准令,想問大約幾耐再可以申請同出到正式離婚令?謝謝

王國長老

王國長老

我排左2月頭. 應該唔需要卦, 我同你情況差不多, 冇話要後補資料喎. 你係咪冇搵律師? 可能我有律師, 冇叫我出席, 我估律師去就得.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

引用:我排左2月頭. 應該唔需要卦, 我同你情況差

原帖由 edea 於 15-01-10 發表
我排左2月頭. 應該唔需要卦, 我同你情況差不多, 冇話要後補資料喎. 你係咪冇搵律師? 可能我有律師, 冇叫我 ...
我冇用律師,自己攪掂

王國長老

王國長老

BB女樂樂 發表於 15-1-10 23:46
我冇用律師,自己攪掂
好似暫准出左後6星期左右就出絕對

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

無小朋友, 而雙方又傾掂數 (包括贍養費), 咁就好快攪掂.
FORM E - Financial Statement 係要填架, 我都交咗 WOR.

我都係自己填晒比律師過目, 係煩D, 不過唔難.

別墅

引用:本人係共同申請離婚case,尋日親自去家事法

原帖由 BB女樂樂 於 15-01-08 發表
本人係共同申請離婚case,尋日親自去家事法庭查詢進度,佢話排左26/1個官去睇我case, 再決定是否出暫準令, ...
請問你幾時遞左申請架?

大宅

引用:Quote:原帖由 BB女樂樂 於 15-01-08 發表本

原帖由 lzchow 於 15-01-12 發表
請問你幾時遞左申請架?
其實我七月遞左去,不過又未補料同宣誓先咁耐,我十一月先做返未做既野

禁止訪問

回覆:BB女樂樂 的帖子

男爵府

回覆:有關家事法庭離婚程序

我都啱啱搞完離婚,前後用左半年時間......

男爵府

引用:首次約見聆訊前28日要入表格e如果你果個只

原帖由 mandyurjban 於 15-01-27 發表
首次約見聆訊前28日要入表格e

如果你果個只係頒暫准離婚的庭,一般唔需要出席,律師都唔需要出席,同唔洗 ...
入左表格之後如果家事法庭個邊都覺得個理由夠充分,會寄信通知你幾時會喺邊度頒暫准離婚令,雙方都唔使岀庭....之後會寄信通知你個結果,如果就撫養權同贍養權都無人反對個安排,先可以由頒令個日計六個星期後上家事法庭申請做絕對離婚令,申請完要再等四至六個星期先寄到個絕對離婚令俾你.....

男爵府

引用:Quote:原帖由+lzchow+於+15-01-12+發表請問

原帖由 BB女樂樂 於 15-01-13 發表
其實我七月遞左去,不過又未補料同宣誓先咁耐,我十一月先做返未做既野

...
我同你一樣都係7月入表,不過我7月中申請同埋我係以對方不合理行為申請離婚,可能對方回覆左冇抗辯,而且家事法庭個邊只係要求我交囡囡嘅醫療報告,我又好快交左,所以10月尾就頒左暫准令......

大宅

引用:首次約見聆訊前28日要入表格e如果你果個只

原帖由 mandyurjban 於 15-01-27 發表
首次約見聆訊前28日要入表格e

如果你果個只係頒暫准離婚的庭,一般唔需要出席,律師都唔需要出席,同唔洗 ...
表格e係咪個個case都要填?即係查家宅果份?

洋房

回覆:有關家事法庭離婚程序

我想問吓,我收到封暫准離婚令既信,有一張紙就撫養權同贍養費話4月內庭聆訊,咁我需唔需要出席架?thanks!

url=http://www.TickerFactory.com/]

別墅

引用:Quote:原帖由+BB女樂樂+於+15-01-13+發表其

原帖由 肥皮晞晞 於 15-01-27 發表
我同你一樣都係7月入表,不過我7月中申請同埋我係以對方不合理行為申請離婚,可能對方回覆左冇抗辯,而且家 ...
請問用不合理行為離婚,需要分居夠一年先可以申請離婚嗎?

大宅

引用:我想問吓,我收到封暫准離婚令既信,有一張

原帖由 winnieau22 於 15-02-01 發表
我想問吓,我收到封暫准離婚令既信,有一張紙就撫養權同贍養費話4月內庭聆訊,咁我需唔需要出席架?thanks ...
不用出席,如果ok,之後會有信通知你出返張暫准令,因每個case情況唔同,睇返封信是否要再見官定直接申請絕對令

洋房

唔該晒,thanks!封信無講要見官。因為封信已經係暫准離婚令黎,同埋有幾張紙,其中一張就話4月內庭聆訊撫養權,同埋最後個張話等6星期就可以申請絕對離婚令。

url=http://www.TickerFactory.com/]

大宅

引用:唔該晒,thanks!封信無講要見官。因為封信

原帖由 winnieau22 於 15-02-03 發表
唔該晒,thanks!封信無講要見官。因為封信已經係暫准離婚令黎,同埋有幾張紙,其中一張就話4月內庭聆訊撫 ...
佢冇叫你出席就ok

洋房

👌好的。thanks😊

複式洋房

他一走了之,我心碎左成個月,依然好傷心!
大家,都非常多正能量,可以,教下我嗎?
我有5.5y女兒,小朋友好懂事未有追問我爸爸係邊

複式洋房

我都決定自己攪手續離婚⋯⋯
希望,大家,多多指教!
我呢幾年係ftm,沒有儲蓄,要申請綜援了!
但福利署職員要我交資料,証明攪緊離婚⋯⋯
咁應該點??
申請法律援助先?

首頁

尾頁

跳至