嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

女女尋日朝早咳, 夜晚開始發燒, 今朝去法國醫院睇醫生, 快速測試, 女女中左甲型流感, 醫生開左特敏福, 請問有無JM小朋友試過中?? 我有啲咩野要注意?? 多數會發幾日燒?? 唉..好擔心

別墅

回覆:Ruby3103 的帖子

前二星期我仔燒左三日睇左家庭醫生都反復高燒之後入左廣華都話中甲型流感,醫生剩俾一隻消炎藥吃,冇話吃特敏福。

男爵府

回覆:ksk925 的帖子

我係48小時內確診,所以醫生開左特敏福比阿女
今日食第1日, 都仲有燒,時高時低,好擔心

男爵府

唔好擔心,好快好的,我仔都中過,好好休息吧!

男爵府

回覆:chairhair 的帖子

尋晚11點食左退燒藥, 4點幾又高燒,同左佢塞pat pat, 今朝7點半又燒啲鼻涕仲變左綠色, 會唔會係有炎症? 我想問你仔仔要幾多日先好返?

大宅

引用:尋晚11點食左退燒藥, 4點幾又高燒,同左佢

原帖由 Ruby3103 於 15-01-09 發表
尋晚11點食左退燒藥, 4點幾又高燒,同左佢塞pat pat, 今朝7點半又燒啲鼻涕仲變左綠色, 會唔會係 ...

發燒一般持續數天,所以就算一兩日退左燒都要維持量度體温, 並留意小朋友的精神狀况,如情況持續或轉差應盡快求醫,希望你小朋友早日康復.

禁止訪問

男爵府

回覆 fhchanalex 的帖子

多謝你啲資料

男爵府

回覆 MOORE.MOORE 的帖子

31個月了

禁止訪問

男爵府

佢今日食第2日, 但都仲有燒

大宅

MOORE.MOORE 發表於 15-1-9 13:59
我有次豬流感食特敏福,食一兩次就退哂燒,好強勁,不過咁細過食驚佢傷
服用特敏福需知(PDF), 給你參考:
http://www3.ha.org.hk/poh/ch/services/aed/Tamiflu_chi.pdf

男爵府

引用:回覆 MOORE.MOORE 的帖子佢今日食第2日, 但

唔好太擔心,病系有個病程的,唔急得,我仔當時燒左約一星期,入了院,燒的時候就系退下燒下,退燒之後既傷風咳才最辛苦,咳到死死下又多啖,但醫生說系要咁的,所以慢慢來,我仔都食過特敏福。
祝你女女早日好返。

男爵府

引用:回覆 MOORE.MOORE 的帖子佢今日食第2日, 但

唔好太擔心,病系有個病程的,唔急得,我仔當時燒左約一星期,入了院,燒的時候就系退下燒下,退燒之後既傷風咳才最辛苦,咳到死死下又多啖,但醫生說系要咁的,所以慢慢來,我仔都食過特敏福。
祝你女女早日好返。

男爵府

回覆 fhchanalex 的帖子

Thx

男爵府

回覆 chairhair 的帖子

多謝你解答, 見佢咁燒真係好擔心, 上網見人中甲型流感要入院, 都唔知好唔好帶個女去急症入院

男爵府

其實我都明,當時的我都擔心,要食那個特敏褔都好猶疑,但既然你已經食緊,我自已認為在家休息較好,除非你見女女情況轉壞,父母要冷靜才讓小朋友得到正確方法呀!

男爵府

回覆:chairhair 的帖子

我明白,有你解答,我都心安左啲,我會努力,因為我本身個人比夠(蛇)(Gar)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:快速測試, 女女中左甲型流感

我女都確診中左甲型,初時唔知咩事,
有朝燒到104 ,仆左去仁安,都未入院,
返左屋企無啦啦發冷 昏睡,即刻又出去
晚上知道中,一食即刻退左燒!
今日先第二日食特敏福,大家加油,大人都要小心,因為傳染性極高,我就係好例子😪😪感冒中!

男爵府

回覆 coffeejoeybb 的帖子

我女食左今日第3日, 朝早起身都燒到39.4度, 同佢塞左PAT PAT, 而家暫時退左, 擔心死...我而家日日都飲康鈣C, 希望頂得住, 都祝你女女早日康復

首頁

尾頁

跳至