家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

英國物業有好大空間?出租好易?請教

水晶宮

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-08+發表有沒

原帖由 焯媽媽 於 15-01-08 發表
我只慬得兩夫婦係entertaiment 上很aggressive。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 mango22 於 15-01-09 發表我

原帖由 melle 於 15-01-09 發表
都好同意
老公妹妹就係例子,本身做nurse成四萬收入,26歳已第一次物業,後賣,而家28歳第二次買物業,但呢 ...
是什麼例子?

佢有無辭職享受人生呢?

侯爵府

引用:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

原帖由 melle 於 15-01-08 發表
有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive?生活上省埋都係為買更多樓為目標?連生活樂趣都好似變得冇咩求/非常簡 ...
其實我好想知係大家本身投資是進取型,或是受對方影響呢?

我甘問,就是因為金融海嘯時,我想投資美國物業,老公一句,謝晒。

佢話: 你都痴線!

侯爵府

引用:我都想老公係,可惜佢贏過大錢,亦輸過大錢

原帖由 cheechi 於 15-01-09 發表
我都想老公係,可惜佢贏過大錢,亦輸過大錢,依家奉行保守主義,有入無出做守財奴,我想aggressive 都aggre ...
我都想我老公好似你老公。

我老公係享樂主義,佢覺得錢要來使,唔係要來儲,唔明點解要儲錢。
佢話如果個個儲錢,個社會根本無經濟活動,這個社會是死的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十時歲祗有两個物業,現在6個也供滿,有自已公司,現在每個月叫老婆安排一次4~7天的旅行,似前努力慳,現在收成期是努力洗,最重要現又夠錢唔使做~

我選擇係先苦後甜~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-09+發表都好

原帖由 焯媽媽 於 15-01-09 發表
是什麼例子?

佢有無辭職享受人生呢?
Resign不行,冇收入又如何供樓
只係她prefer住及生活享受balance不要aggressive, 要買chanel袋但樓質數只足夠已ok

男爵府

引用:英國物業有好大空間?出租好易?請教

原帖由 ececbaby 於 15-01-09 發表
英國物業有好大空間?出租好易?請教
要看自己眼光,London/Birmingham/Manchester大部分都係呢三個core cities.
回報4-6% I would say,而預計每年租金都會升
出租,我係through local property agency 每個月幫我倆處理所有野而定向commission

大宅

引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+15-01-09+發表英

要看自己眼光,London/Birmingham/Manchester大部分都係呢三個core cities.
回報4-6% I would say,而預計 ...
咁你係父 thr HK agency 買?

大宅

引用:我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十

原帖由 大力大力 於 15-01-09 發表
我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十時歲祗有两個物業,現在6個也供滿,有自已公司,現在每個月叫老 ...
好勁! 係加按咁1 變2 嗎?

男爵府

我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十時歲祗有两個物業,現在6個也供滿,有自已公司,現在每個月叫老 ...
大力前輩

是,為的就是將來生活要財務自由之餘,又有能力控制自己計劃. 當年青時可bare到苦,先苦後甜是好事

我要努力學習你:) !

男爵府

引用:Quote:原帖由+cheechi+於+15-01-09+發表我

原帖由 焯媽媽 於 15-01-09 發表
我都想我老公好似你老公。

我老公係享樂主義,佢覺得錢要來使,唔係要來儲,唔明點解要儲錢。
每人value及要求不同,享樂下生活有動力去找多錢去享樂都是動力

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-09+發表要看

原帖由 rabbs 於 15-01-09 發表
咁你係父 thr HK agency 買?
Local Uk

大宅

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-01-09 發表我

大力前輩

是,為的就是將來生活要財務自由之餘,又有能力控制自己計劃. 當年青時可bare到苦,先苦 ...
大力,樓主,好同意。我係80 後,我27 歲第一個物業,30歲已經有3個物業, 30歲前已買賣物業6,7次, 仲有間鋪同車位。我平時好慳,應洗則洗,2公婆目標一致。

Until We Meet Again...Rest in the Clouds my Child

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-09+發表大力

原帖由 maggielau921 於 15-01-09 發表
大力,樓主,好同意。我係80 後,我27 歲第一個物業,30歲已經有3個物業, 30歲前已買賣物業6,7次, 仲有間 ...
同是八十後呢
你們的資產表現非常叻叻!地舗之前都有研究過, 要多啲時間去努力到這target :)

當倆夫妻有同一目標又共同為將來/計劃一一去進步, 絶對係好窩心的事😊

同你們一樣平時可以省就會省,雖然省但得有時都幾開心, 當然都有時都會想大使時

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-01-09 發表我

原帖由 rabbs 於 15-01-09 發表
好勁! 係加按咁1 變2 嗎?
我從無加按買多間,我是一間还一問草首期,因加按風险好大 ,如踫上97,03 樓市逆轉會好多人破產~

投資要好小心,否則破過產好難返身~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力我真係封你做我偶像。我理論同你及樓主相似,我三十三歲同老公有三層樓一個車位,我又吾覺得現在好苦,會比自己適當物質享受。我唸都冇唸過有六層樓,現在以你為目標樓主我老公話next station is UK property。可否share多d information?我成日覺得英國太遠各方面都難控制。

大宅

引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+15-01-09+發表英

回報4-6% I would say,而預計 ...
可否比你agent資料我?每月commission大概幾多?易放租嗎?遇租霸有冇policy保障業主?可否透露下你單位價錢?多多指教

大宅

引用:Quote:原帖由+rabbs+於+15-01-09+發表好勁!

我從無加按買多間,我是一間还一問草首期,因加按風险好大 ,如踫上97,03 樓市逆轉會好多人破產~
好勁

大宅

回覆:大力大力 的帖子

好勁! Mortgage 做咁短年期? 其實如加按放到租/ 供得起係咪唔會call loan ?

首頁
12345...7

尾頁

跳至