婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

Del...

別墅

回覆:bear·bb 的帖子

唔比家用太過份吧

wongjoetabo    發表於 15-1-9 22:32

男爵府

2k or 20k?

伯爵府

如果真係月光族,更加要為bb打算,何況6299仲有未嫁姑9,要cut左6299家用都算合理。

但你6299過年收2萬家用都黑面,真係好貪心囉!

除非你老公月入10萬,但只比五分一父母,咁6299嬲都算情有可原。
你最好用事實+理據同老公商量,否則6299不會罷休。

大宅

回覆 bear·bb 的帖子

1. 我都覺得唔比家用有點兒過份﹗

2. 過年另比$20K都黑面﹖咁你6299又好似大貪咗D﹗

別墅

引用:2k or 20k?

原帖由 fairyfloss 於 15-01-09 發表
2k or 20k?
係20k

別墅

回覆:家用問題。。。

我都知道6299養大c6唔易,有能力的話畀再多都冇問題。但系扣除每月供款,我地真係斗零都冇剩,同埋c6已經畀左間屋出來(間屋c6已經供完),我地租屋都要$。。。

大宅

回覆:bear·bb 的帖子

做人仔女比家用父母係責任問題,可以同父母解釋比少d總好過完全cut

別墅

引用:如果真係月光族,更加要為bb打算,何況6299

原帖由 M.A.C 於 15-01-09 發表

如果真係月光族,更加要為bb打算,何況6299仲有未嫁姑9,要cut ...
我c6月入先30k,未結婚前會畀晒成份糧,婚後過年我地都要封利是等等洗費,所以畀少左

大宅

引用:我都知道6299養大c6唔易,有能力的話畀再多

原帖由 bear·bb 於 15-01-09 發表
我都知道6299養大c6唔易,有能力的話畀再多都冇問題。但系扣除每月供款,我地真係斗零都冇剩,同埋c6已經畀 ...
一家人,試下叫老公開心見誠同奶奶傾,
定一段時間吾比家用住,
好等妳地供完電器,
再開始比家用得?

別墅

引用:Quote:原帖由 bear·bb 於 15-01-09 發表我

原帖由 ming(catgary) 於 15-01-09 發表
一家人,試下叫老公開心見誠同奶奶傾,
定一段時間吾比家用住,
好等妳地供完電器,
c6好聽6299話,佢一定講唔出口,好話唔好聽,萬一c6失業,我地聽食西北風都似。。。結婚嗰陣因為6299堅持要擺兩場酒,c6米又系自己啃,走去銀行借$,D禮金就6299收起晒,我地就佯身債

大宅

坦誠咁同佢哋傾下囉!

別墅

引用:坦誠咁同佢哋傾下囉!

原帖由 chloechloemama 於 15-01-09 發表
坦誠咁同佢哋傾下囉!
傾唔到。。。同襯佢地食飯,6299第一句就系:你地今個到仲未畀家用/乜你(c6)冇加人工?概本冇機會傾,一開個頭已經黑面,講多兩句99就會話:巴弊啦,有老婆唔要老母<---99口頭禪

別墅

我同c6可以做的都已經盡做,辛辛苦苦供完層樓,99一句唔夠住,你地出去租屋,我地就出來租。姑9連一毫子都冇出過就可以住我地間屋,自己間就用來收租,仲可以唔洗畀家用,一年可以去成6,7次旅行。而且6299本身唔系冇收入,點解次次見到面都要提到$?我地連保險都冇$幫小朋友買,一年到尾都系度應付佢地各種要求。講真c6真系好愛屋企人,好珍惜屋企人,咁耐以來都冇爲自己打算過。。。我地都明白奉養父母係爲人子女的責任,所以我地先覺得難以決擇,所以先想聽多Djm們的意見

伯爵府

睇到樓主你既口供,如果無任何隱瞞和作假,咁好明顯你6299係非常控制慾啦,而且仲好有概念~~寧願做醜人,都防止個仔有任何野比老婆揸手囉!

同埋有無可能你老公與你拍拖時(即未婚前),會將3萬人工全部比哂6299而你毫不知情,咁你地點拍拖?
由頭到腳aa制?你倒貼拍拖?拍拖期間無去過旅行/送禮物?
你老公自己負責供樓啫,佢自己唔駛“衣食行”架?

大宅

咁其實你先生問題大啲
做人要量力而為,對父母都係
我覺得係要2夫妻先傾好經濟問題,你先生如唔同意同自己父母商量,咁就要佢諗諗方法
始終,6299係佢父母,我覺得要佢自己學下去面對,去負責任囉

大宅

直接同6299講間屋比咗你哋住,自己2公婆要租屋,當比咗家用。

伯爵府

引用:直接同6299講間屋比咗你哋住,自己2公婆要

原帖由 fu101011 於 15-01-09 發表
直接同6299講間屋比咗你哋住,自己2公婆要租屋,當比咗家用。
同意窩
層樓俾左距地住,一般市值租金都近一萬啦,等於每個月已經俾左家用。

另外有個建議可以無甘講錢既,就係話既然姑奶有層樓收租,甘可以有2個方案
1. 樓主一家去姑奶層樓度住(沒有租金),因為樓主層樓都俾左姑奶住而姑奶唔需要俾家用,當大家交換層樓住姐。甘樓主咪可以省返d租金,然後咪拿1/3既租金錢做家用羅。

2. 叫姑奶住返距自己層樓,樓主住返自己層樓 (我覺得最好最合理), 最多屋企所有雜費樓主老公負責曬。甘其實6299都唔需要\'家用\'啦!加上距地有返工,屋企食住唔洗錢淨袋份糧窩!

我覺得唔直接講唔俾家用但要求以上其中一個方案,好合理窩!拿!我唔係打算唔孝敬阿爸阿媽你地呀!但無理由自己有樓住出去俾租幫個陌生人供樓甘笨架嘛!我地俾租俾曬外人,平時都無錢孝敬你地老人家啦!

甘講會唔會容易受落d?至於姑奶就唔理得距甘多,距都拿左甘耐著數啦。

Ryan0825    發表於 15-1-9 11:14

禁止訪問

引用:唔比家用太過份吧

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 fairyfloss 於 15-01-09 發表

首頁
12345...6

尾頁

跳至