家事百科

跳至

首頁

尾頁

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

淘回来牆貼,新年靓哂。牆貼效果見我history淘宝link。

點下列連結

禁止訪問

回覆:selina1109 的帖子

別墅

selina1109 發表於 15-1-9 07:14
淘回来牆貼,新年靓哂。牆貼效果見我history淘宝link。
請問點睇到您HISTORY淘寶LINK?

大宅

頗多女性工具都唔曉撿揸

一無所有笨小孩

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆:女性可以做之三,翻新廁厨

大宅

難唔難?

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 HaroldJustin 的帖子

熟能生巧。

珊瑚宮

侯爵府

男爵府

育兒性格勳章

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩,你真好心機

複式洋房

樓主: 請問貼牆貼時, 你有沒有先在牆身噴水? 因我試過張貼時, 很易有氣泡, 有時更會有摺紋. 可否指教張貼時的技巧? 謝!

王國會長

引用:樓主: 請問貼牆貼時, 你有沒有先在牆身噴水

原帖由 jhuiwong 於 15-01-18 發表
樓主: 請問貼牆貼時, 你有沒有先在牆身噴水? 因我試過張貼時, 很易有氣泡, 有時更會有摺紋. 可否指教張貼時 ...
没有用水,先剪合适尺寸,然后撕开一角,之后用摑一次性摑片,如有氣泡可用針刺一刺即可。至於皺问题相信不是度位不準或技巧不熟悉引致,加油!

王國會長

引用:Quote:原帖由 jhuiwong 於 15-01-18 發表樓

原帖由 selina1109 於 15-01-18 發表
没有用水,先剪合适尺寸,然后撕开一角,之后用摑一次性摑片,如有氣泡可用針刺一刺即可。至於皺问题相信不 ...
摑片应为摑平。

複式洋房

selina1109 發表於 15-1-18 17:44
没有用水,先剪合适尺寸,然后撕开一角,之后用摑一次性摑片,如有氣泡可用針刺一刺即可。至於皺问题相信不 ...
多謝指教! >.<

珍珠宮

睇完你啲舊post,係好靚! 但是想問吓貼咗可以維持幾耐架?會不會一兩年就剝落?咁咪好麻煩!

而且一貼咗,以後要keep住貼,因為將來如果搣返出嚟,原先道牆啲牆皮都會被扯甩埋,對不對?

王國會長

引用:睇完你啲舊post,係好靚! 但是想問吓貼咗

原帖由 dawnhu 於 15-01-19 發表
睇完你啲舊post,係好靚! 但是想問吓貼咗可以維持幾耐架?會不會一兩年就剝落?咁咪好麻煩!

而且一貼 ...
我最初幅牆貼了兩年,仲好好,此終係胶面,晤会卜、花。

如果係一幅乾乾淨淨,無花痕既牆不建议貼,因如你所講,會撕埋底个层。我个case係因为牆身已死,仔贴了贴紙,所以横掂死左,就大整,捱多几年,大装了。

別墅

回覆:selina1109 的帖子

珍珠宮

selina1109 發表於 15-1-19 07:14
我最初幅牆貼了兩年,仲好好,此終係胶面,晤会卜、花。

如果係一幅乾乾淨淨,無花痕既牆不建议貼,因如你 ...

哎也,我屋企啲牆就係一大幅一大幅滑滑正正,係有啲好輕微花痕,但都係白正。 我仲諗住幅牆悶悶哋搵啲嘢搞搞佢,得閒換吓花款添。 聽你咁講,都係貼吓啲花花草草圖案算了,唔貼大幅嗰啲了。

但都想問吓兩樣嘢,
1. 如果我貼細圖案嗰啲,係咪要先搽啲cream 在牆上才貼會好啲,將來容易甩?

2. 我99屋企啲牆紙好舊,如果貼大幅嗰啲(好似你咁,想遮住啲舊牆紙,是否就咁貼上去就可以?

大宅

首頁

尾頁

跳至