自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

引用:係真係有影响, 我識人個小朋友咁, 到依家小

原帖由 wing514 於 15-01-09 發表
係真係有影响, 我識人個小朋友咁, 到依家小二都仲要返政府醫院定期做言語治療, 佢幼稚園時咬字好唔清, 佢唔 ...
Sorry,睇錯以為係你的小朋友添!!

咁你知唔知佢的小朋友幾大,佢先比佢食固體食物呀??

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09

原帖由 eeb 於 15-01-09 發表
你同你老公平時傾計都係全英?
係呀

大宅

回覆:三歲仍餵糊仔 港童有口難言

禁止訪問

翡翠宮

我個女半歲我就開始比佢食米糊,9個月開始食粥仔,一路慢慢加d攪爛的肉同菜,直至歲幾左右就唔攪爛,切到好碎,16個月自己可以完全一餐,之後就開始將d食物唔切咁碎,只係切一舊舊同埋煮「林」d,依架阿女2歲5個月,已經同我地大人食一樣的野,但就會剪細舊d比佢,飲水飲奶都可以用杯飲哂~

但佢講野都係一舊舊,仲講緊火星話,只係講到詞語,加埋動詞已經唔得,即「搭巴士」只講到「搭巴」or「巴士」,又或者「洗白白」只講到「白白」、「睇電視」只講到「睇電」or「電視」……同埋咬字非常唔清楚,好多音都發唔到,如:食飯會變「滴辦」、巴士會變「巴dee」、唔該會變「阿該」、手機會變「阿機」……

其實,我個女2歲5個月係咪唔應該再將食物剪細舊呢??但d菜好長,有d肉又好大舊,佢會咀嚼食物,但就未識將大舊的食物咬開,佢好鍾意一大舊就「質」哂落口,但佢食雞翼又好ok喎!!

伯爵府

無人會餓死自己既,唔食未下餐囉,餓一晚佢第二朝仆倒咁食啦
優悠在澳洲

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 wing514 於 15-01-09 發表係

原帖由 小manman 於 15-01-09 發表
Sorry,睇錯以為係你的小朋友添!!

咁你知唔知佢的小朋友幾大,佢先比佢食固體食物呀??

佢媽咪話佢差不多有1歲時仲都唔肯食糊仔粥仔, 因為懶窩...所以當時都仲只係飲奶only .....
但我又奇怪 BB 只飲奶都夠飽 ?

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

3歲 開始出牙仔已經可以比野佢咬啦

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我隻為食肥妹而家兩歲,最鍾意自己嗱住隻雞翼慢慢嘆~

Kittymummy    發表於 15-1-9 14:37

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小manman 發表於 15-1-9 10:53
我個女半歲我就開始比佢食米糊,9個月開始食粥仔,一路慢慢加d攪爛的肉同菜,直至歲幾左右就唔攪爛,切到好 ...

小朋友仲細講野一舊舊都正常呀
我朋友個仔仔唔係咬字唔清楚, 係即頭走哂音變哂調, 根本唔係講緊個隻字咁
我識佢個時佢已經 K3, 但除左佢父母, 真係無人聽得明佢講咩....
佢依家小二, KEEP 住睇治療好返好多, 依家起碼會聽得明, 但D音都係走走地架

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09

原帖由 KitAuYeung 於 15-01-09 發表
星媽,我仔都仲講火星文
佢吞哂d尾音,要逐個字糾正

珍珠宮

引用:我識人,個女8歲都剪食物比佢。沒有有最怪

原帖由 nintendo 於 15-01-09 發表
我識人,個女8歲都剪食物比佢。沒有有最怪獸,只有更怪獸。
我識人剪到中4..
個仔自己出街就淨係食d軟身唔駛咬既野..
同屋企人食飯就媽媽幫佢剪...

伯爵府

BK Milk勳章

小manman 發表於 15-1-9 10:53
我個女半歲我就開始比佢食米糊,9個月開始食粥仔,一路慢慢加d攪爛的肉同菜,直至歲幾左右就唔攪爛,切到好 ...
我覺得係其中一個原因會導致講o野遲緩, 但未必係主因, 應該係個個小朋友發展唔一樣....

我個仔食固食得不知幾好, 但都係遲講o野, 追唔上進度........佢半歲食糊, 食o左一個月已經唔鐘意要轉粥, 仲要只鐘意食杰粥, 稀o的都唔食, 8個月已經食爛飯, 一歲多o的已經轉食大人飯同食物了........但依家2歲4個月都多數係詞語同短複合句為主, 搭巴士, 食.....飯, 我要...........但學o野又正正常常, 我自己無特別做早教, 但返n就學到中英文數1-10, 簡單abc同少量英文, 所以我都好疑惑到底佢係咪只係單純唔想講咁簡單~~~~~

男爵府

引用:我個女半歲我就開始比佢食米糊,9個月開始

原帖由 小manman 於 15-01-09 發表
我仔快三歲,表逹能力幾好,已經可以好似大人一樣全句講,但我留意到佢有d發音未係好凖。到宜家我依然會將d肉剪細舊,飯撈多d汁俾佢,其實唔係想竉佢,而係佢食野食得好快又好急,d野好似未咬爛就吞,宜家每次食野都要提佢:食慢d,咬爛d,怕佢消化唔到

侯爵府

BK Milk勳章

…我朋友仔兩歲仲食粥仔

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 eeb 於 15-01-09 發表你同你

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09 發表
係呀
英文發音應該無廣東話咁難,你地又全英,阿仔係咪文靜咋?

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+KitAuYeung+於+15-01-09+發表

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09 發表
佢吞哂d尾音,要逐個字糾正
唉........我仔講英文無問題,但中文就 木會講成:木k, 朱古力:朱古rick , 總之就加左古怪英文尾音。間中加插火星文。教中文教到我嘔幾桶血

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:小manman+發表於+15-1-9+10:53+我個

原帖由 丁丁aunty 於 15-01-09 發表
我覺得係其中一個原因會導致講o野遲緩, 但未必係主因, 應該係個個小朋友發展唔一樣....

我個仔食固食得不 ...
同我仔好似。我仔都係6個月已經食糊食粥,一歲已經少奶多固體。但本身發展慢,到兩歲都唔多肯講野。返N班都唔多願講野,但英文1-20, A-Z全部無問題。依家3歲3個月,理解同講英文都無大問題,英文句子都無問題。但仲會講下火星文,中文學得好慢

水晶宮

畀面勳章

eeb 發表於 15-1-9 11:19
英文發音應該無廣東話咁難,你地又全英,阿仔係咪文靜咋?
少說話多頑皮個隻lor

阿仔有進步的,情況比家姐好

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至