自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

KitAuYeung 發表於 15-1-9 11:19
唉........我仔講英文無問題,但中文就 木會講成:木k, 朱古力:朱古rick , 總之就加左古怪 ...
天娜e加學中文, (一) 依k, (二) er k...... (被) 被t, 我心想,企學幾多係幾多,希望有日開竅

珍珠宮

BaoYue_BaoKun 發表於 15-1-9 11:35
天娜e加學中文, (一) 依k, (二) er k...... (被) 被t, 我心想,企學幾多係幾多,希望有日開竅 ...
仔仔幾大?

其實唔怕啃親,可以俾舊粟米佢刨,佢刨到幾多得幾多,主要係練力
我仔女好細個,八個月到,已經拎住舊切開一瓣瓣的蘋果刨,佢咬到就咬,咬唔到都唔怕啃親

佢哋兩歲半已經唔使剪食物

現時幾歲大,兩個都牙尖嘴利,說話無懶音(我自己都執得正)

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:佢肯食果下好嘢,唔會覺得冇質感好悶嗎?

原帖由 henry102 於 15-01-09 發表
佢肯食果下好嘢,唔會覺得冇質感好悶嗎?
係 lor, 剪碎晒,邊好食……

水晶宮

畀面勳章

Froggy_joe 發表於 15-1-9 11:39
仔仔幾大?

其實唔怕啃親,可以俾舊粟米佢刨,佢刨到幾多得幾多,主要係練力
我就係話阿仔大淡飯,大口肉都口齒不清

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:KitAuYeung+發表於+15-1-9+11:19+唉.

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09 發表
天娜e加學中文, (一) 依k, (二) er k...... (被) 被t, 我心想,企學幾多係幾多,希望有日開竅 ...
唉,我地係地球唔得啦。我仔呢幾日學校有assessment, 我淨係教\"人\", \"口\",\"水\"呢啲已經嘔左好多桶血。一教123,我仔就自動轉左One two three, 我老公叫佢講中文,我少爺就講\"講中文\"

BaoYue_BaoKun    發表於 15-1-9 11:43

珍珠宮

回覆 oldmongtung 的帖子

子爵府

引用:我個女半歲我就開始比佢食米糊,9個月開始

原帖由 小manman 於 15-01-09 發表
我個女半歲我就開始比佢食米糊,9個月開始食粥仔,一路慢慢加d攪爛的肉同菜,直至歲幾左右就唔攪爛,切到好 ...
我會建議搵言語治療師睇下,可能口肌的問題。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆:三歲仍餵糊仔 港童有口難言

我諗起個同學話平時出街唔食菜,佢只會食佢媽煮,

因為佢媽會剪碎比佢

但佢嗰時……………20歲

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:我個仔六歲喇,+要見言語治療師.+都係因為奶

原帖由 hin080908 於 15-01-09 發表
我個仔六歲喇, 要見言語治療師. 都係因為奶奶嫌我個仔食慢, 一係就剪食物, 一係肉呢, 見佢咬唔到就吐出黎, ...
我個仔快4歲了,我仍是將肉類如牛扒剪成一口size , 蔬菜等剪短,請問有問題嗎?請教一下,咁小朋友應該幾大至唔需要我哋剪細D食物呢

子爵府

引用:http://the-sun.on.cc/cnt/news/20150109/

原帖由 oldmongtung 於 15-01-09 發表
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20150109/00407_016.html
【專案組報道】本港有「怪獸家長」對子女過於呵護 ...
嘥氣啦,同啲怪獸講,佢地只會話,下佢唔肯食固體都無辦法,喊到咁淒涼唔忍心餓佢

珍珠宮

我小朋友5個月食粥,6個月2固,9個月食爛飯,從不用攪拌機,1歲食飯,1歲2個月開始試食好薄薄的肉片,正餐會切碎,佢真係好早就識講野,1歲半多咀到不得了,發音都易聽到,唔會太bb話。我覺得自己細個時都沒有攪拌機,所以我唔買嚟用,口腔發展好重要。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:eeb 發表於 15-1-9 11:19 英文發音應

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-01-09 發表
少說話多頑皮個隻lor

阿仔有進步的,情況比家姐好
好過我細嗰個多說話多頑皮+長計唔長肉

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

寶石宮

珍珠宮

引用:我諗起個同學話平時出街唔食菜,佢只會食佢

原帖由 丙丙 於 15-01-09 發表
我諗起個同學話平時出街唔食菜,佢只會食佢媽煮,

因為佢媽會剪碎比佢
以前睇高登,有啲人話自己十幾年無食過菜。睇而家啲所謂學生餐,得青豆粟米紅蘿蔔片,又係菜都無條。佢肯食切碎嘅菜好過唔食。

公爵府

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 丙丙 於 15-01-09 發表我諗起

原帖由 咖央 於 15-01-09 發表
以前睇高登,有啲人話自己十幾年無食過菜。睇而家啲所謂學生餐,得青豆粟米紅蘿蔔片,又係菜都無條。佢肯食 ...
咁都得會唔會便秘架

公爵府

引用:Quote:原帖由 nintendo 於 15-01-09 發表我

原帖由 小軒軒 於 15-01-09 發表
yeah ! 每餐都係叉燒,西蘭花,宜家中一,例牌碎上
痴根

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:+http://the-sun.on.cc/cnt/news/20150109/

珍珠宮

引用:Quote:BIGPAT 發表於 15-1-9 09:22 我隔離

原帖由 fanny3315 於 15-01-09 發表
唔止父母,有時4大長老都會聽仔女講,唔俾佢地食....
我個女9個月時去飲茶都有食包,但係隔離枱見到,話乜咁細 ...
讀真我細女真係唔鐘意食麵包,去麥當勞只吃粟米,原來佢話漢堡包辣(有生洋蔥)
佢2歲幾都唔食包咖。佢個人口味問題。

男爵府

愛兒=害兒,我有親戚個小朋友,8歲吾會叫人,吾識用快子,食飯鐘意食果樣成個碟放自己面前,吾識著鞋,衣來伸手,飯來張口,蕉都吾識自己食.....吾話得,一話佢就失椌...
一個冇禮貌,冇自理能力,吾接受人意見,離吾開工人同老人既小朋友,將來會點
幸好佢地有家底...

首頁

尾頁

跳至