懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開刀生頭幾日在醫院,媽咪會送飯,可飲D乜野湯水呢?會餵人奶,但好似魚湯唔可以?tks

伯爵府

上網話生完頭7日主要飲雜混蔬菜湯水,
什麼雞湯,藥材湯,上奶湯都唔好飲。

男爵府

引用:上網話生完頭7日主要飲雜混蔬菜湯水,什麼

原帖由 M.A.C 於 15-01-10 發表
上網話生完頭7日主要飲雜混蔬菜湯水,
什麼雞湯,藥材湯,上奶湯都唔好飲。 ...
Thanks

禁止訪問

大宅

魚湯要一星期後先飲
可以煲眉豆節瓜豬
木瓜煲瘦肉或者用d
溫補藥材煲豬或者
瘦肉,例如淮山,連
子,無花果等

男爵府

回覆:laushueng0717 的帖子

Thanks

男爵府

我亞媽淨係清燉瘦肉水加薑片畀我飲,話排佐氣先至可以飲其他湯。

禁止訪問

引用:我亞媽淨係清燉瘦肉水加薑片畀我飲,話排佐

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

laushueng0717 發表於 15-1-10 20:49
魚湯要一星期後先飲
可以煲眉豆節瓜豬
木瓜煲瘦肉或者用d
咁順産呢?都係一星期後先飲嗎?

大宅

開刀唔好咁快飲魚湯同食薑, 傷口會有肉芽, 我就是活生生的例子了, 條疤成條丘引咁

開刀頭20日都用果皮代薑煮餱, 所以你應該早小小預備定多小小果皮存貨, 另外初期湯水飲清補湯水, 要大補就一定要滿左月先好飲

就是因為第一胎呀媽唔太識開刀生要點食, 照好似順產咁比我食, 又唔係補得唔好, 不過就是多了條疤痕囉! 所以我今胎買左本開刀生產飲食的書, 唸住跟住嚟整就焦衰喇

禁止訪問

大宅

引用:開刀唔好咁快飲魚湯同食薑,+傷口會有肉芽,+

原帖由 penny998 於 15-01-30 發表
開刀唔好咁快飲魚湯同食薑, 傷口會有肉芽, 我就是活生生的例子了, 條疤成條丘引咁

開刀頭20日都 ...
想請問你本書叫咩名我都想買?
不過其實書入面講嘅係咪一定準呢?我見我奶奶買本產前飲食書學整野食比我但教佢用木瓜煲湯,我唔係太敢飲呀

大宅

回覆:map9183 的帖子

係開心入廚系列~剖腹產後食療,如果用母乳餵奶,木瓜湯飲得喎,本書只係講12朝後先好飲魚湯,以免有肉牙,本書其中有個湯水是木瓜鰂魚湯,建議12朝後飲

大宅

回覆:map9183 的帖子

書入面所講的其實睇你覺得合唔合理啦!書局有關開刀生產坐月的書都有幾本,你可以慢慢打下書釘,呢本書每個湯水每個餸佢都有講應該幾時飲幾時食最好,咩情況下唔好食,都算易明,而好傳統的雞酒薑醋佢反而無介紹(因為呢d好多長輩或媽媽唔洗教都識煮),但有話你知你開刀的話,幾時食呢d傳統野比較好,唯一我有疑問的是呢本書叫人食薑醋最好在個半月後,另一本開刀食譜就話3星期後就可以,咁我唸我會拿中位數滿左月就食囉!咁長輩又安心,自己都覺得可接受麻!

大宅

引用:係開心入廚系列~剖腹產後食療,如果用母乳

原帖由 penny998 於 15-02-01 發表
係開心入廚系列~剖腹產後食療,如果用母乳餵奶,木瓜湯飲得喎,本書只係講12朝後先好飲魚湯,以免有肉牙, ...
唔該晒,等我得閒去睇下先。
因為我而家重係7個月未生,所以唔夠膽木瓜住,even煮左嘅。

大宅

引用:書入面所講的其實睇你覺得合唔合理啦!書局

原帖由 penny998 於 15-02-01 發表
書入面所講的其實睇你覺得合唔合理啦!書局有關開刀生產坐月的書都有幾本,你可以慢慢打下書釘,呢本書每個 ...
Thank you

首頁

尾頁

跳至