爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:斜路開車如何防溜後

買過架車。因為萬一後面果架係勞斯萊斯就大件事了

子爵府

回覆 subzero 的帖子

我唔係太明,你指用『踭趾』如何可以解決到斜路開車遛後,而又唔會有出左右腳控制架車O既流弊?其真咁做法 (如果我理解你指踭趾係一個咩動作) 都會同時係油門同煞車一齊踩落去,不過分別在於一隻定兩隻腳。

大宅

而家D自動波車9成有hill start

洋房

引用:而家D自動波車9成有hill start

原帖由 aztecs 於 15-02-05 發表
而家D自動波車9成有hill start
咁又無咁多,我揸過兩部豐田都無。

水晶宮

點解d人咁抗拒拉手掣?

男爵府

回覆:斜路開車如何防溜後

拉手制,比少油,再放手制

複式洋房

引用:Quote:原帖由+yiu1+於+15-01-12+發表本帖最

原帖由 多多慶 於 15-01-12 發表
左腳brake ? 你有無牌架?
你是否P牌???
左腳brake不是什麼新鮮事,自動波有好多人會咁做,如果擔心危急情況下會踩錯腳嘅話,不如擔心危急情況下你扭左軚定右軚吧!
如果棍波牌,在危急情況下必定左右腳同時踩,所以在自動波車上最多係俾自己左腳踩到右腳再踩brake啫,最後都一定停到車。

複式洋房

引用:我寧願踭趾,+都唔會用左右腳+俾油煞車pakin

原帖由 subzero 於 15-02-04 發表
我寧願踭趾, 都唔會用左右腳 俾油煞車
paking brake 除外
斜路起步都用踭趾!!欽敬欽敬!

大宅

回覆 highlander 的帖子

渣開棍波, 真係唔知原來渣自動波會用左腳踩brake...
不過你話棍波危急必定兩隻腳一齊踩就唔啱勒
左右同踩係為左避免死火啫, 如果真係想停車, 只應該右腳踩brake

引擎的牽引可以拖慢架車.
而且如果你慣性左右同踩, 萬一左腳踩得快過右腳半秒, 架車會先向前衝, 剎車變左加速都有份

複式洋房

回覆:yip144 的帖子

自動波車嘅brake係特登做闊好多,過咗軚盤中線,基本上都預咗有人左腳brake。
用返師傅教,剎車永遠雙腳踏,廿幾年前係咁教,宜家唔知啦!但係灌輸佢地正確剎車概念係應該㗎。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

yiu1 發表於 15-1-12 08:52
自動波 -- 比住少少油先放brake (左腳brake) or 放hand brake

棍波 -- 拉hand brake, 慢慢放clutch, 比住 ...
完全正確!我學車時師傅都是這樣教我,我對斜路開車亦控制得很好,從不担心溜後。我見前面有人誤會左腳brake一事,真替你無奈。你講解得很清楚,我想可能有些人不知道有些車已把手掣改用左腳代替。我駕過棍波和自動波,前後四部,前三部都是hand brake,第四部冇hand brake,用左腳代替hand brake,初時勁唔慣。雖然現在已習慣,我覺得hand brake比較left foot brake好用。

大宅

howmuch 發表於 15-2-6 17:01
點解d人咁抗拒拉手掣?
X 2
唔係話左腳brake或踭趾唔得,如果你會落場賽車,要用到這兩個技巧,當然勁啦。但平日揸車,安全駕駛係唯一重點,並唔係要下個圈快0.2秒!

簡簡單單用手掣(或7人車的腳park brake)好唔好?

複式洋房

引用:同埋條路可能比較跣,我起步時有跣呔情況出

原帖由 chaiwawa 於 15-01-12 發表
同埋條路可能比較跣,我起步時有跣呔情況出現,是否條呔唔夠咬地? 我條呔只用了兩年咋

...
起步唔好太大油,夠上就夠,尤其有路釘。

複式洋房

引用:Quote:yiu1+發表於+15-1-12+08:52+自動波+-

原帖由 jumpy 於 15-02-22 發表
完全正確!我學車時師傅都是這樣教我,我對斜路開車亦控制得很好,從不担心溜後。我見前面有人誤會左腳brak ...
好多人都認為左腳brake係死罪!佢地根本唔了解宜家自動波車個brake padel 係設計到俾你可以左腳brake,個padel係闊度係長過軚盤中線,方便可以用左腳踩。

大宅

回覆 highlander 的帖子

佢係講緊放係左腳位置的parking brake呀,唔係你講嗰個,平時剎車用的brake

複式洋房

回覆:ahngau 的帖子

👌

首頁

尾頁

跳至