少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

k2仔做功課成日得個拖字, 要發火先肯坐定。其實我唔想坐定篤佢做, 希望訓練佢自動波。特別working mother 無咩時間, 放工返去佢仲未做功課, 好快又話趕瞓覺, 難免有火。 早上搭車見到小朋友要返學前last minute 先來做, 真係唔想咁囉。請問有咩計。

大宅

回覆:求教小朋友做功課心得

幼兒園校長話,如果唔做,就唔好做。返到學校,佢地會處理,幫家長解決哩個問題。我試過一次之後,小朋友唔敢唔做。但我就唔知學校用做咩方法

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:bbqou 的帖子

我諗其中一方法喺人家自由玩時佢要留位做功課

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

引用:幼兒園校長話,如果唔做,就唔好做。返到學

原帖由 bbqou 於 15-01-20 發表
幼兒園校長話,如果唔做,就唔好做。返到學校,佢地會處理,幫家長解決哩個問題。我試過一次之後,小朋友唔 ...

男爵府

引用:幼兒園校長話,如果唔做,就唔好做。返到學

原帖由 bbqou 於 15-01-20 發表
幼兒園校長話,如果唔做,就唔好做。返到學校,佢地會處理,幫家長解決哩個問題。我試過一次之後,小朋友唔 ...
Good school wor

大宅

我囝囝老師也這樣教, 佢地唔做功課由佢.... 他們會處理.
其實小朋友在同學仔面前無功課交.. 同學仔一定會笑下佢..
老師又會問下點解...佢地就唔會再唔交架喇.

大宅

引用:k2仔做功課成日得個拖字, 要發火先肯坐定

原帖由 seenfu 於 15-01-12 發表
k2仔做功課成日得個拖字, 要發火先肯坐定。其實我唔想坐定篤佢做, 希望訓練佢自動波。特別working mother ...
我個女而家k1,開學時佢都唔願做功課,但我每日湊完佢放學返屋企,衫都未換就迫佢做咗功課先,開學兩個月到,放學就自動波攞黎做!

首頁

尾頁

跳至