論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想叫姐姐每日煮好三餐送飯(要搭車)給獨居母親,算算犯法?

子爵府

我諗偶一為之可能問題不大,但日日係咁做就有問題,好明顯你媽媽唔係合約中要服務對象,如工人告發你就麻煩,據我所知有很多社福機構有老人送飯服務,好平宜又健康為何不考慮?

大宅

引用:我諗偶一為之可能問題不大,但日日係咁做就

原帖由 tuenmunoasia 於 15-01-12 發表
我諗偶一為之可能問題不大,但日日係咁做就有問題,好明顯你媽媽唔係合約中要服務對象,如工人告發你就麻煩 ...
香港實在太多人要這個服務,要經社署評估再排隊.已申請,仍在等消息!

公爵府

回覆:JJHK 的帖子

同工人傾下應該冇問題,佢有得出街行下重開心,不過你要預工人唔會即返屋企。

別墅

最重要係要工人做得服氣

珍珠宮

回覆:叫家傭做额野,是否犯法?

我會每月比多二百元當是額外工作的酬勞。

男爵府

如果合約寫埋媽咪個名,就唔会有問題。如果唔係,你就要同同工人商量下lor,未必唔肯。但一定當合約之外的。以前我舊工人都日日煮飯送去医院比我爸爸,佢冇问題,仲順便行街返,好开心。我當然大讚佢。

333s    發表於 15-1-12 20:45

象牙宮

JJHK 發表於 15-1-12 15:12
想叫姐姐每日煮好三餐送飯(要搭車)給獨居母親,算算犯法?

最好合同成員包括母親...

我母親, 常叫工人送熟食給她朋友, 教友, 子女...
待回佢老友打來叫工人, 取食物給我媽. 有家人入院, 叫工人去醫院送食物.
常理沒事. 不千涉金錢利益. 利用工人賺錢, 才是犯法. 如工人屈, 賴 計. 符合情與理. 就是.

(入境處網有例子.. 參考下)
你在公司當主菅. 有客戶來. 是你还是老閣 倒茶給客戶?
需要親自送東西給客戶, 是你还是老板? similar

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

我請过的工人,冇一個会計較帮我煑額外,送額外,當然大家关係要好。

首頁

尾頁

跳至