影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

天師執位

珍珠宮

小甜甜vs迪里斯 我好認同...

戀愛世紀???....我只見到木村眼中既無奈....哈哈..

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-5-8 18:33 編輯 ]

珍珠宮

日本:
情書
悠長假期
戀愛世紀

外國:
亂世佳人
金枝玉葉
魂斷藍橋
人鬼情未了
麥迪遜之橋

香港:
不了情
秋天的童話

伯爵府

多謝各位回應....

你地講既, 我都好認同, 99%提及既都睇過...只有..梁祝例外.....

請問, 睇邊個version最正? 自己都無理由咁OUT嫁! 誓要攞番黎睇....

講到經典中既經典, 如果只有一個選擇, 我仍會選小甜甜! 實在太太太經典啦! 看一次, 哭一次...光看漫畫都可以哭!

(e.g. 安東尼死啦, 史迪亞死啦, 甜甜同迪里斯分手啦......)

原文章由 goat 於 08-5-8 21:04 發表
日本:
情書
悠長假期
戀愛世紀

外國:
亂世佳人
金枝玉葉
魂斷藍橋
人鬼情未了
麥迪遜之橋

香港:
不了情
秋天的童話

水晶宮

藍色生死戀 !
自由太多會令世人失去平衡

琥珀宮

cheapbombom,

我細時每個星期日晨早起身追小甜甜架,我都覺得小甜甜既愛情故事好動人,但人大左,對佢地理份情睇淡左好多,冇細時覺得咁大感動。

反而梁祝令我著迷不已,第一次接觸呢個故事,係睇無線《民間傳奇》由劉松仁及李琳琳演既《梁山伯與祝英台》,嘩!果時讀緊中學,睇到我好動容。有一幕講祝英台,去到梁山伯屋企,對住已死之梁既屍體,見佢死不瞑目,於是問左佢幾個問題,每問一個就用手掃佢對眼,都未有合上眼,直至問到係唔係捨不得英台,佢一掃山伯對眼先瞌上,跟住英台哭成淚人,真係非常感動。我勁喜歡哭墳果場,真箇蕩氣迴腸。

之後除左芭蕾舞劇、話劇(蓋鳴輝做架,唔係大戲版本) 唔放過外,亦有睇邵氏樂蒂及凌波演既《梁祝》及電影版吳奇隆及楊采妮既《梁祝》,但我始終喜歡劉松仁及李琳琳呢個版本,因為呢齣配合埋好多歌如樓台會、十八相送等等廣東話版既歌曲,令套劇生色不少。

冇幾耐之前無線重播《民間傳奇》呢一齣,我下載左珍藏,下次見你借俾你吖。但唔知你會唔會好似我咁對呢個版本咁著迷,始終係成30年前既制作,尤如粵語長片一樣。係我呢亭大嬸級先會喜歡。

原文章由 cheapbombom 於 08-5-8 21:34 發表
多謝各位回應....

你地講既, 我都好認同, 99%提及既都睇過...只有..梁祝例外.....

請問, 睇邊個version最正? 自己都無理由咁OUT嫁! 誓要攞番黎睇....

講到經典中既經典, 如果只有一個選擇, 我仍會選小甜甜! 實在太太太經典啦! 看一次, 哭一次...光看漫畫都可以哭!

(e.g. 安東尼死啦, 史迪亞死啦, 甜甜同迪里斯分手啦......)

[ 本文章最後由 SandyKL 於 08-5-11 21:26 編輯 ]

子爵府

原文章由 cheapbombom 於 08-5-8 21:34 發表
多謝各位回應....

講到經典中既經典, 如果只有一個選擇, 我仍會選小甜甜! 實在 ...

Who is 史迪亞?

伯爵府

史迪亞係甜甜讀書既同學, 佢係一個發明家, 不過成日失敗...
佢同啊芝, 安安你一黨既...
最後, 史迪亞因為發明飛機, 在試飛中失敗了而喪命!
佢既死為安安, 甜甜同啊芝帶來好大打撃!

SandyKL,

好啊, 咁經典既愛情故事, 點可以錯過? 唔該你囉喎!

原文章由 Tuscany 於 08-5-12 10:05 發表

Who is 史迪亞?

侯爵府

如果我無記錯,係卡通片到,史迪亞應該係成為空軍保衛國家殉難 ,但已忘記了他的女朋友的名字

原文章由 cheapbombom 於 08-5-12 17:19 發表
史迪亞係甜甜讀書既同學, 佢係一個發明家, 不過成日失敗...
佢同啊芝, 安安你一黨既...
最後, 史迪亞因為發明飛機, 在試飛中失敗了而喪命!
佢既死為安安, 甜甜同啊芝帶來好大打撃!

SandyKL,

好啊, 咁經典既愛情故 ...

伯爵府

Joesy,

oh, yes, 你才是對的...

原文章由 Joesy 於 08-5-12 22:58 發表
如果我無記錯,係卡通片到,史迪亞應該係成為空軍保衛國家殉難 ,但已忘記了他的女朋友的名字

子爵府

我朋友係台灣幫我買左套小甜甜, 但係畫質好差, 想問下香港有無得賣? 同埋有無粵語配音呀? 台灣個套係日語版, 但係聲音好差.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

,你講咁我都有看過,咁看呢我地都差唔多大姐,

你有無看過浸畫,愛與誠,尼羅河女兒,都好好看但都買唔番,愛與誠呢西城秀樹都用呢拍過戲,你又有無看過呀

原文章由 SandyKL 於 08-5-11 21:25 發表

我細時每個星期日晨早起身追小甜甜架,我都覺得小甜甜既愛情故事好動人,但人大左,對佢地理份情睇淡左好多,冇細時覺得咁大感動。

反而梁祝令我著迷不已,第一次接觸呢個故事,係睇無線《民間傳奇》由劉松仁及李 ...

子爵府

Thank you cheapbombom and Joesy.

珍珠宮

原文章由 jamieconnie 於 08-5-13 00:23 發表
,你講咁我都有看過,咁看呢我地都差唔多大姐,

你有無看過浸畫,愛與誠,尼羅河女兒,都好好看但都買唔番,愛與誠呢西城秀樹都用呢拍過戲,你又有無看過呀

...

嘩...同道中人呀... 早兩星期在書局搵到尼羅河女兒既文字版.... 西城秀樹...中學時既偶像... 嘩... 佢前排中風我都好擔心...愛與誠無記改左叫香城浪子又成另一經典...

珍珠宮

原文章由 SandyKL 於 08-5-11 21:25 發表

反而梁祝令我著迷不已,第一次接觸呢個故事,係睇無線《民間傳奇》由劉松仁及李 ...

hi hi Sandy...好耐冇同你chat啦...

星期日唔訓追小甜甜... 哈哈...幾乎同我一樣呀...

小甜甜既愛惰故事, 最令我喜歡既係果份'相愛未必要得到, 只要為對方好'尼份情 永遠都留左我心內... 細時反而唔明白, 老老下仲明得多... 再者, 小甜甜留左山區做護士,追尋自己既理想, 亦都係令我好感動. 始終我係凡人, 自己點都做唔到架嘛.mouth:

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi!朋友 係喎,唔記得重有香城浪子,但記得尼羅河女兒無結局架,你有看過嗎,
係呢,咁你記唔記得有套日劇,唔妻16歲,
我重鐘意中川雅俊,前程錦繡,

原文章由 tkkmama 於 08-5-14 13:36 發表

嘩...同道中人呀... 早兩星期在書局搵到尼羅河女兒既文字版.... 西城秀樹...中學時既偶像... 嘩... 佢前排中風我都好擔心...愛與誠無記改左叫香城浪子又成另一經典... ...

大宅

原文章由 jamieconnie 於 08-5-14 14:22 發表
hi!朋友 係喎,唔記得重有香城浪子,但記得尼羅河女兒無結局架,你有看過嗎,
係呢,咁你記唔記得有套日劇,唔妻16歲,
我重鐘意中川雅俊,前程錦繡,

...

小甜甜 - 史迪亞和亞芝是安東尼的表or堂兄弟.

有否看過 - 日本 豆扣年華 (扣字不懂寫)
女校男生
二人世界

香港 永恒春天
巫山盟

台灣 愛情長跑(電影)
踏浪而來 "

珍珠宮

看呢你年紀都同我差唔多啦,mouth:

梗係有看過啦,

原文章由 fififree 於 08-5-14 14:49 發表

小甜甜 - 史迪亞和亞芝是安東尼的表or堂兄弟.

有否看過 - 日本 豆扣年華 (扣字不懂寫)
女校男生
二人世界

香港 永恒春天
...

侯爵府

諗左日幾兩日,終於諗到史迪亞個女朋友應該叫「柏蒂」對嗎?
原文章由 Joesy 於 08-5-12 22:58 發表

大宅

嗯。其實我看這個TOPIC 幾次。
好認真的想經典愛情故事最令我動容的。

-梁祝是一個。就楊采尼的那套已經喊死我。而且,好深刻。
-深情密碼那種堅持及小時候的承諾我又好喜歡,我久不久又拿出來看看。去感受那種無奈。
-宮的我都好喜歡!
盲目的愛他們 8-)

首頁

尾頁

跳至