少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於唔想太谷阿仔(k2),所以平時冇點同佢溫習,但一預到有英文功課,佢就想我講埋答案佢知,又話唔識。。

但問題係老師早上上課時就會同佢講解過,下午回家吃飯後就會同佢做,咁短時間佢就會忘記哂,但中文佢完全冇呢個問題!
遇到呢d情況我通常會罰佢,例如罰佢一星期冇得玩電話,冇得玩玩具而用個d時間同佢溫習英文,但其實又怕佢會因為咁而更加唔鍾意,點好呢?

大宅

回覆:就快五歲小朋友唔肯去記英文單字,求教!

最慘係同佢溫習,講完一次,要佢再讀一次,跟住再抽樣問佢已經可以忘記得一乾二淨,但係認中文字又鬼咁好記性,就快俾佢激到嘔血

男爵府

angel_ying 發表於 15-1-13 14:14
由於唔想太谷阿仔(k2),所以平時冇點同佢溫習,但一預到有英文功課,佢就想我講埋答案佢知,又話唔識。。
...
以心理學的角度, 罰係令人減少做一件事的方式, 要令一個人主動去做事, 要用獎......
而且, 將唔開心的經驗, 同英文聯繫咗, 自然更加唔鍾意英文, 長遠就只會愈來愈避開英文, 而家要做的係點令到佢覺得學英文係開心的事, 坊間有好多書都有教點樣有興學英文呢。

大宅

引用:Quote:angel_ying+發表於+15-1-13+14:14+由

原帖由 AJIM 於 15-01-13 發表
以心理學的角度, 罰係令人減少做一件事的方式, 要令一個人主動去做事, 要用獎......
而且, 將唔開心的經驗, ...
其實獎罰都有試過,但都係冇心機去記

男爵府

angel_ying 發表於 15-1-13 17:08
其實獎罰都有試過,但都係冇心機去記
獎係提升動機的話, 罰就係削弱動機.....兩樣都做.....如果係一樣咁多的話, 最多咪啫係打個和......
結果都係唔會改善架呢。

大宅

引用:Quote:angel_ying+發表於+15-1-13+17:08+其

獎係提升動機的話, 罰就係削弱動機.....兩樣都做.....如果係一樣咁多的話, 最多咪啫係打個和......
結果都 ...
我初時係用獎,獎過一段時間唔得我先罰

因我覺得冇可能無了期獎下去但又起唔到作用。。。

男爵府

angel_ying 發表於 15-1-13 17:25
我初時係用獎,獎過一段時間唔得我先罰

因我覺得冇可能無了期獎下去但又起唔到作用。。。
咁問題來喇, 其實妳係知道應該用鼓勵的方式去管教.....
都冇效的話, 問題就係獎D 咩, 同埋教果陣的氣氛係咪開心有趣, 如果計計埋埋, 小朋友覺得學英文都係唔開心的, 即係如果獎勵係+5分的, 但係學習的過程氣氛係-10分的, 計埋都係負分, 小朋友自然都係會唔鍾意果樣嘢。

大宅

引用:Quote:angel_ying+發表於+15-1-13+17:25+我

咁問題來喇, 其實妳係知道應該用鼓勵的方式去管教.....
都冇效的話, 問題就係獎D 咩, 同埋教果陣的氣氛係咪 ...
明白了,即係教小朋友一樣野既時候最好係用左獎先?再加埋環境氣氛以作提升?

另外想問,例如小朋友學一樣野,教左好多次都唔記得,咁應該點做好?

男爵府

angel_ying 發表於 15-1-13 17:44
明白了,即係教小朋友一樣野既時候最好係用左獎先?再加埋環境氣氛以作提升?

另外想問,例如小朋友學一樣 ...

我諗咁講啦, 其實係咪小朋友都一樣, 如果樣嘢做得開心, 你唔教佢都自動會繼續想去做.....
小朋友唔記得嘢好正常, 除咗關乎係咪真係留心學習之外, 仲關於腦部發展, 做腦係未習慣記英文的模式, 自然難記。
平常心面對就OK, 如果媽咪自己表現出好大壓力, 小朋友就會覺得唔記得英文係好大件事, 有壓力自然又會唔鍾意英文......
我自己會設計一D遊戲, 再搵定D兒歌去俾幼兒去學英, 例如英文歌有果D生字就聽幾次讀幾次學個發音, 學寫法就將佢整落D 卡紙度, 再配圖畫, 玩鬥快配對遊戲。
當然, 有D多媒體軟件都可以做到呢方面的功能, 但係就會冇咗親子時間呢個獎勵元素, 仲有可能會令大人同小朋友都依賴科技遊戲。

大宅

引用:Quote:angel_ying+發表於+15-1-13+17:44+明

我諗咁講啦, 其實係咪小朋友都一樣, 如果樣嘢做得開心, 你唔教佢都自動會繼續想去做.....
小朋友唔記得嘢好 ...
感謝你呀

民房

用D公仔書,小朋友會有興趣D

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

自己要諗好多方法去温串字 畫畫啦 拆字啦
butter + fly = butterfly
真係噴血

pomanlife    發表於 15-1-22 14:47
未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

琥珀宮

回覆:angel_ying 的帖子

會更加抗拒啦,何必呢?讀書真係為左讀英文?我個仔都唔讀,我同佢講咁我讀比佢聽,問佢就用手指比我睇,如果唔係我唔知佢識唔識就係咁要佢讀,而且讀完可以做佢鍾意嘅野,份量少少,總之唔好迫佢啦

大宅

回覆 angel_ying 的帖子

學語言要跟聽、說、讀、寫依個次序,例如boy,小朋友首先要聽到boy明白是指男孩,然後自己憧說boy代表男孩,跟著看到boy自己憧說並明白是男孩,最後才是憧串和寫。攪清楚小朋友困難在那兒再協助。小朋友五歲開始學phonic未?非常有用。

子爵府

我覺得可以用遊戲令佢開始接受英文先。我仔以前相反對中文係文盲, 睇極都唔認唔到個字, 後來不斷同佢親子互動玩, 例如貼屋企人相喺張字咭度, 跟住叫佢拎"爸爸"俾我, 有相佢一定識, 又笑又讚佢又有成功感。之後過一排拎走張相佢已經認得晒哩D字了。

我諗方法WORK架~ 佢有興趣後有SENSE去認果種文字, 之後中文學得快左, 佢又樂意自己學。

男爵府

得閒同佢睇多啲英文圖書,唔好特登講啲字,又攞學校啲功課黎讀,慢慢就會記得,最好每日都讀一次,間中問下佢

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我個仔都係K2,我嘅方法係比佢睇英文嘅卡通片,佢基本上唔睇電視,但如果想睇就只係睇英文卡通,我個仔好多英文生字都係電視學返𠼝!

認同樓上所講,愉快學習好重要!我從來無迫佢學幾多,反而佢成日比surprise我,我都估唔到佢學咗咁多

每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

首先要了解學語言不是一朝一夕既事,學校教完吾記得十分正常,試想如果我早上教你10個法文,你到下午還全記得嗎?我小時候,我爸和你一樣,學過不記得的便會被駡,最終的結果就是我不懂的也不再問了。
我女兒和你仔一樣於幼稚園時很抗拒英文,我便把英文變成遊戲,如在紙上寫上名稱,鬥快在家中找出該物件並貼上/把英文字放桌上,讀出生字鬥快找/扮外國人遊戲,重點是要覺得英文是有趣的及從認識的開始以建立成功感,現在女兒已上小一,英文不是最好的但能主動學習。

大宅

首先要了解學語言不是一朝一夕既事,學校教完吾記得十分正常,試想如果我早上教你10個法文,你到下午還全記得嗎?我小時候,我爸和你一樣,學過不記得的便會被駡,最終的結果就是我不懂的也不再問了。
我女兒和你仔一樣於幼稚園時很抗拒英文,我便把英文變成遊戲,如在紙上寫上名稱,鬥快在家中找出該物件並貼上/把英文字放桌上,讀出生字鬥快找/扮外國人遊戲,重點是要覺得英文是有趣的及從認識的開始以建立成功感,現在女兒已上小一,英文不是最好的但能主動學習。

子爵府

回覆:haihaimom 的帖子

同意,尤其要睇下學嘅詞語本身有冇關係,小朋友是否理解中文的意思。另外,小朋友學習事物,最好有聽覺(如聽兒歌、讀音)和視覺(圖片、電視),有埋觸覺就更好,淨係望住啲字,聯想唔到會好難記。

首頁

尾頁

跳至