嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身有個 4歲仔讀K1, 黎緊七月就生對孖,原本係我自己一個FTM搞掂晒,突然黎對孖我真係唔知點湊好。上一胎坐月已經同奶奶分歧極大,搞到差D抑鬱,今次一定唔會再找佢幫手。本身好唔鍾意請工人,但都無辦法,搵左AGENT請,但無人肯做,我都明白我係工人都唔會想做呢份工。請問仲有無咩方法可以唔請工人又可以湊到呢三個呢?我大仔依家讀緊K1 上晝班。

象牙宮

你的選擇 :
1. 海外的.
2. 年齡大的.

湊小孩 2个半 : 你, 工人.
識分配工作, 菅理時間, 2 大人, 2.5小孩 解決不了么?
大仔依家讀緊K1 上晝班. 太忙時叫奶奶幫手.

困難會有的. 最忙也只不過 3个月. BB 4小時喝奶期只有几个月喲.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 Kitcwy 的帖子

問多幾個agent, 海外印應該肯做, 我自己都有對孖, 我都好抗佢工人, 但當做到辛苦到死既時候, 你就覺得多個人幫手點都好d

因為初生bb要人貼身照顧, 即使你請鐘點亦幫不了多少, 請工人可能係唯一較好選擇

子爵府

回覆:Kitcwy 的帖子

New born 已經好難請工人,你仲有個4歲。
更難。
我當時孖b出世,請一個工人,再加我媽媽,都好難請。
建議你找海外嘅,易d

I just want to have healthy babies!

大宅

多謝各位的建議,我決定搵多幾個AGENTS問,我都驚太辛苦我到時會火山爆發,都係請工人會好D!

大宅

請多一個! 依家d工人好麻煩, 當我請第二個工人時(我已有一個工人及媽咪幫手, 只是照顧對孖b及二個大人), 她都怨辛苦 , 做了三個月辭職. 但有了二個姐姐後, 她們會時常偷懶.

複式洋房

引用:多謝各位的建議,我決定搵多幾個AGENTS問,

原帖由 Kitcwy 於 15-01-14 發表
多謝各位的建議,我決定搵多幾個AGENTS問,我都驚太辛苦我到時會火山爆發,都係請工人會好D! ...
我情況同你差唔多,重要大仔未夠兩歲…………

我都知請工人係最好方法,但好怕要處理工人姐姐既問題,請到好既尤自可,如果請到個玩野既,尤其是到時已經水深火熱佢重要跳草裙舞我真係人都顛…………

依家睇下身邊有冇相熟的親友可以幫下手,但又怕請神容易送神難………………

大宅

我都有对nb twins,之前bb早產,c6去到agent根本无姐姐肯做,好彩后尾有亲戚想印印换宾宾,先转佐俾我地咋,所幸呢个姐姐都照顾得ok.

大宅

咁啱住樓上既姐姐介紹左佢朋友俾我,黎緊見面,希望順利啦!

複式洋房

回覆:Kitcwy 的帖子

good!!恭喜恭喜

複式洋房

回覆:本身已經唔想請工人,但情況係無工人肯做

唉,我阿仔2 1/2歲,已經返全日,本來有個姐姐,仲有老豆媽咪幫手,嚟緊五月生孖b,姐姐最近問會唔會請多個,我話未必,佢就話擔心做唔嚟,咁會唔做啦…依家都唔知點好,如果再搵新姐姐,又好難搵,真係好煩

大宅

BBBiBi 發表於 15-1-22 13:46
唉,我阿仔2 1/2歲,已經返全日,本來有個姐姐,仲有老豆媽咪幫手,嚟緊五月生孖b,姐姐最近問會唔會請多個 ...
如果姐姐做得唔差盡量留佢啦, 我工人差不多完約話唔續, 跟住我週圍找AGENT, 比親都唔係20歲咩都唔識, 就係40幾個樣仲老過我媽, 工人聽到孖B通常唔肯做, 所以選擇真係好少, 結果我都係加人工留個舊工人, 其實都唔係做得好, 但無計

複式洋房

引用:Quote:BBBiBi 發表於 15-1-22 13:46 唉,我

原帖由 csc1150 於 15-01-22 發表
如果姐姐做得唔差盡量留佢啦, 我工人差不多完約話唔續, 跟住我週圍找AGENT, 比親都唔係20歲咩都唔識, 就係4 ...
咁你加咗幾多俾姐姐?

大宅

回覆 BBBiBi 的帖子

PM左你, 其實佢湊1個咋, 婆婆湊1個, 唔駛工人煮飯, 餸我自己買, 所以話就話湊孖B, 其實可能舒服過湊1個但要一腳踢

複式洋房

回覆:Koala2014 的帖子

同意。我第一胎孖,刚出世,工人同我媽媽全職湊,个bunbun工人無出來打过工,咩都不識,帶BB返家企十日,就话壓力大,辛苦不做……真系激到我哭……後來再去請,都無人肯做……結果系要请兩個,d工人先做得長,d工人不易handle 架

複式洋房

引用:我本身有個 4歲仔讀K1, 黎緊七月就生對孖,

原帖由 Kitcwy 於 15-01-14 發表
我本身有個 4歲仔讀K1, 黎緊七月就生對孖,原本係我自己一個FTM搞掂晒,突然黎對孖我真係唔知點湊好。上一 ...
如果經濟許可,送孖B去育嬰園。e+好入紙排定。5好旨意哂姐姐,就算請到都好走馬灯幾個月走一個,幾個月又走一個,好姐姐5係冇但5知你彩數好5好請到啫。我就係過來人,個個靠5住搞到成镬粥咁。事過境遷,强烈建議你報育嬰園。

另,冇育嬰園冇姐姐都5緊要,5好諗住世界末日。全職媽係可以自己單人匹馬揍孖,當然亞媽係好辛苦人都癲,但絕對有可能。轉老大囝囝讀K2全日幼稚園啦,同埋到時都5歲啦。。。訓練佢幫手揍孖。

第三方案,請鐘點,但不是經濟嘅方案。

祝好運!

大宅

我最後請左工人呀,尋日見左佢,佢都暫時幾好,希望佢做得好啦!我仔唔想返全日啊,佢話想返來照顧細佬同細妹,其實我一個湊孖係無問題既,只係我唔想有左對孖就唔再接送大仔返學放學,佢會有比較同埋會覺得我偏心,所以我盡量想自己湊返佢返學放學。所以今次就試下用工人啦!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+csc1150+於+15-01-22+發表如

原帖由 BBBiBi 於 15-01-23 發表
咁你加咗幾多俾姐姐?
你好,我黎緊9月生孖B,同你情況都好相似,請問你加幾錢俾姐姐呢?

大宅

引用:Quote:原帖由 Kitcwy 於 15-01-14 發表我本

原帖由 彪馬仔 於 15-01-26 發表
如果經濟許可,送孖B去育嬰園。e+好入紙排定。5好旨意哂姐姐,就算請到都好走馬灯幾個月走一個,幾個月又走 ...
當然一個人一定揍到孖,我都認同無野做唔到,不過2個一齊喊, 一齊扭計...... 的時候真係人都癲,重有家務呢!我凈係星期日姐姐放假都做到儍!

大宅

引用:回覆 BBBiBi 的帖子PM左你, 其實佢湊1個咋,

原帖由 csc1150 於 15-01-23 發表
回覆 BBBiBi 的帖子

PM左你, 其實佢湊1個咋, 婆婆湊1個, 唔駛工人煮飯, 餸我自己買, 所以話就話湊孖B, 其 ...
我同你情況差不多,我工人都係湊一個,鐘點湊一個,有時鐘點走,就加奶奶或婆婆,或我自己,餸又唔使佢買,涼又唔使佢沖,夜晚又唔使起身,剛續約就常黑面!

首頁

尾頁

跳至