懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:所有嘢都有利有弊,無話順產定開刀好。我揀

原帖由 MuiTang 於 15-01-15 發表
所有嘢都有利有弊,無話順產定開刀好。我揀咗開刀,最怕啲人一聽到你揀開刀就同你講開刀有幾唔好

...
我又係好憎呢d人,我話我開刀,之後又話順產好,我咪話順產都未必生得出啦,生唔出又要開刀,不如一早開刀有晒計劃咪仲好!

大宅

回覆:大家知唔知剖腹產對bb健康唔好?

如果樓主係問“開刀好定順產好”,咁呢啲好睇個人,我相信每一個媽媽都愛錫自己骨肉,唔好講到開刀係一定自私,順產就勁偉大咁。個人選擇問題啫。

至於問對bb影响,宜家咩年代?開刀會對bb健康唔好?個個有錢佬啲老婆都開刀,徐子淇,徐淑敏,開刀生足三個,所以真係唔駛担心,想bb出世身體好,餵人奶就得啦!

卓玲BB    發表於 15-9-20 14:00

別墅

引用:如果可以都系順產,經過產道出世BB健康D。

原帖由 haha748494 於 15-01-15 發表
如果可以都系順產,經過產道出世BB健康D。順產媽媽先系真系勇士。
順產有大家研究左。比例上會比較聰明。比較無咁內向。比較無咁易有濕肺。

男爵府

引用:Quote:原帖由+貪靚小公主+於+15-01-15+發表

原帖由 新手mame 於 15-01-15 發表
我覺得開刀冇話乜唔好,係政府開就真係唔好。
唔覺有乜咁影響大小的健康,年代唔同,技術都進步左好多。坐 ...
我都咁覺得

子爵府

引用:Quote:原帖由 haha748494 於 15-01-15 發表

原帖由 conniebebe 於 15-01-15 發表
呢度好多人成日以為順產好巴閉,我覺得順產又好開刀又好都係有危險,某d人真係

男爵府

引用:Quote:原帖由+haha748494+於+15-01-15+發表

原帖由 Saver 於 15-01-15 發表
順產有大家研究左。比例上會比較聰明。比較無咁內向。比較無咁易有濕肺。

...
哈哈
笑咗
比個叻你

伯爵府

引用:Quote:原帖由 conniebebe 於 15-01-15 發表

原帖由 Qazmlp09 於 15-01-15 發表
呢度好多人成日以為順產好巴閉,我覺得順產又好開刀又好都係有危險,某d人真係

...
唔通開刀生唔係呀媽?個位jm講順產先係勇士,真係無言應佢都費事勁kai! 我第一胎真係順產生左17w4出黎,bb無左! 經歷左塞極葯子宮都唔開,好心d人唔知頭唔知路咪話某一樣野一定好先得嫁 做得人呀媽,想點生都有原因嫁啦,自己認為好咪得囉,唔洗講到順產先係勇士既 禁講啦,我好幾個朋友係經歷完穿水陣痛先轉urgent開刀,呢d 勇好多啦下話

伯爵府

BB係陰道出黎,頭部受壓迫,會刺激腦部發育

大宅

之前聽靳醫生的講座,順產媽咪安全d;開刀bb安全d.
因為順產有好多uncertainty , 而開刀bb 在各方面都可以control 到,不過媽媽危險d 因為可能會失血過多。
我一直都打算開刀,但到後期有過下想順產的諗頭。
但是囡囡無掉頭加上睇開的醫生又放假,結果轉只可開刀的醫生。
但是最後bb 都係比原本約左果日再早了兩日出來。
如果無開刀呢種發明,我呢d 胎位唔正的媽媽好可能已經

男爵府

引用:Quote:原帖由+Qazmlp09+於+15-01-15+發表呢

原帖由 conniebebe 於 15-01-16 發表
唔通開刀生唔係呀媽?個位jm講順產先係勇士,真係無言應佢都費事勁kai! 我第一胎真係順 ...
醫生話我好彩係開刀
因為bb就出世時不停吸入胎糞水

ps 我醫生一直主張順產

男爵府

引用:Quote:原帖由+Qazmlp09+於+15-01-15+發表呢

唔通開刀生唔係呀媽?個位jm講順產先係勇士,真係無言應佢都費事勁kai! 我第一胎真係順 ...
勇士⋯
我堅笑咗

大宅

引用:之前聽靳醫生的講座,順產媽咪安全d;開刀b

原帖由 fluty 於 15-01-16 發表
之前聽靳醫生的講座,順產媽咪安全d;開刀bb安全d.
因為順產有好多uncertainty , 而開刀bb 在各方面都可以c ...
我都係聽到咁嘅資料,加上自己太擔心喺順產過程中有變所以揀咗開刀,當然,如果咩事都冇,梗係順產好啦,對媽咪recover好好多,可以快啲進補,但如果有問題,咁似乎開刀可以穩陣啲啦,我都係問完醫生先決定。

別墅

咩年代?自由社會嘛!順產又好開刀又好,各有利弊同風險,各人喜好不同,點解要爭辨?

男爵府

引用:咩年代?自由社會嘛!順產又好開刀又好,各

原帖由 Breastisbest 於 15-01-16 發表
咩年代?自由社會嘛!順產又好開刀又好,各有利弊同風險,各人喜好不同,點解要爭辨?

...
總有人係咁
正如有媽媽認為餵人奶好偉大
食奶粉會食死的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我開刀同順產都試過,其實兩樣都唔好受,都係痛只係分陣痛同傷口痛做亞媽唔止係講生產方法,要教要養要湊架,慢慢長路。

男爵府

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100114/00176_056.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131218/18555709

學上自然分娩的好處較剖腹產子多,外國亦有不少研究證實,嬰兒經過作動及陰道產出生,發育較為完整,身體狀態亦較佳。
梁永昌指出,產婦若在未陣痛前開刀將嬰兒取出,嚴格地說,嬰兒是在預產期前出生,身體器官發育未必完全成熟,有外國研究指,剖腹生產的嬰兒肺功能較差,原因與肺未完全發育成熟有關

男爵府

我都係開刀,因為睇forum 有D cases 到38,39週BB都會忽然無左。所以我寧願一到週數就攞佢出黎。當然要夠size 同磅數啦。

伯爵府

引用:http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/2010

原帖由 prettyhousewife 於 15-01-16 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100114/00176_056.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/ ...
你寧願肺爭少少但大大下會追反定生生下無左?

大宅

引用:Quote:原帖由 Saver 於 15-01-15 發表順產

原帖由 貪靚小公主 於 15-01-15 發表
哈哈
笑咗
比個叻你
其實我都唔明呢啲邊到聽返黎,我都聽有人叫我順產啦,第時個bb專注力集中力會比開刀好,真係我覺得呢啲說法好無稽,好冇根據, 唔係為左bb好就一聽到咩對bb好就死跟

男爵府

引用:Quote:原帖由+prettyhousewife+於+15-01-16

你寧願肺爭少少但大大下會追反定生生下無左?
其實呢個話題,沒完沒了
我就認為自古到今所有哺乳類動物都係咁岀嚟,如果個個順產都會死,地球好快無動物了

首頁

尾頁

跳至