論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我最近到agent到擇了個星加坡就快完約賓賓,但發現佢o地完約日期不是1年或2年,有時是2年半等等....
Agent話星加坡合約不同香港,佢o地無年期合約,所以有長有短,請問是真的嗎?

子爵府

原文章由 fatduckbb 於 08-5-5 13:12 發表
我最近到agent到擇了個星加坡就快完約賓賓,但發現佢o地完約日期不是1年或2年,有時是2年半等等....
Agent話星加坡合約不同香港,佢o地無年期合約,所以有長有短,請問是真的嗎? ...

我個 agent 都係咁講...... 咁你 through 边間?

男爵府

已send了pm給妳!

原文章由 bbqueen 於 08-5-5 23:11 發表

我個 agent 都係咁講...... 咁你 through 边間?

別墅

我覺得agent不可信...我近日睇好多agent, 好多file, 見好多singapore 2.X, 3.X年經驗的, 有些沒註解, 但有些agency 是會注明(或在條video片中直接阿問工人)不完約的原因!

即係話佢地眼中2.X, 3.X年singapore經驗, 即是不完約。

但我宗旨係, 冇論我有冇理解錯, 逢親經驗嗰欄有定點數出現(2.X, 3.X年經驗)我不開問理由,話之死僱主呀, 老母病呀, 僱主打我呀, 星加坡吾係二年際呀....我都吾會信, 總之 放埋一邊, 不會考慮!!

小心小心冇謂博。

原文章由 bbqueen 於 08-5-5 23:11 發表

別墅

有agent同我講, 在新加坡是一年一年續的, 仲有雙方面都可以隨時終止合約. 總之佢地點講都有. 我會要求佢地provide 護照的副本, 起碼可以睇到出入境紀錄, 仲有, 問佢地攞前僱主的電話, 就實話無. 我都會在電話同佢地傾一兩次.

總之, 都係講彩數.

大宅

It is true that they do not have a fix year like hk, see below link.

http://www.mom.gov.sg/publish/mo ... _and_Contracts.html

首頁

尾頁

跳至