懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下人有冇好似我咁,剛轉了新工就有bb,我係在新工頭一個禮拜排卵,現在有bb又唔敢同公司講,驚佢係試用期內抄我尤魚,勞工法例又話要在放產假前計續做滿40星期才可能有有薪產假,我計來計去,到生時都只做滿39星期,咁我咪乜都無。

複式洋房

有佐bb,佢就唔可以炒你, 因為有勞工法.
不過如果你到放假既時候都未夠40weeks,佢假一定要比你放, 不過就無$ (under labour law)

我果時岩岩過probabtion無耐先有, 所以都叫佐岩岩好有4/5 人工+ holiday.
我個friend果時真係唔夠40weeks(好似得38定唔知39weeks), 佢既產假係無人工ga, 不過都可以放前四後六!
你有唔明, 打去問, 問清楚, 快d講比你公司聽仲好啦, 等d同事就住你ma..

原文章由 csmc88 於 08-5-5 15:03 發表
我想問下人有冇好似我咁,剛轉了新工就有bb,我係在新工頭一個禮拜排卵,現在有bb又唔敢同公司講,驚佢係試用期內抄我尤魚,勞工法例又話要在放產假前計續做滿40星期才可能有有薪產假,我計來計去,到生時都只做滿39星期,咁我咪乜都 ...

大宅

回覆 #2 sasa00 的文章

我醫生又未寫信俾我,我老公又唔俾我話俾人知,我屋企人都未知,我依家6wks啦。
我都知到時係冇薪產假,我諗緊可唔可以40周前d假用大假來頂,夠40星期先用產假

別墅

我就係差一個星期先夠40weeks,公司只係可以俾我放無薪產假,所以我索性辭咗份工係屋企休息。我係預產期前一個月冇做的,而家係屋企都過咗3個星期,有時都幾無聊,但就真係冇咁大壓力囉,再過多十日就到預產期了,好期呢~

大宅

回覆 #4 chibi_fufu 的文章

我老公都叫我辭職,但我依份工好好,冇乜野做,人工仲唔錯
生bb開支大,我又唔想唔做,真煩。

複式洋房

原文章由 csmc88 於 08-5-5 15:03 發表
我想問下人有冇好似我咁,剛轉了新工就有bb,我係在新工頭一個禮拜排卵,現在有bb又唔敢同公司講,驚佢係試用期內抄我尤魚,勞工法例又話要在放產假前計續做滿40星期才可能有有薪產假,我計來計去,到生時都只做滿39星期,咁我咪乜都 ...

我同你一模一樣.. 點計都無有薪產假... 又嘔得犀利... 索性辭職... 如果你唔介意 產假無薪 又喜歡份工... 唔洗擔心, 佢唔炒得你.. 大肚媽媽大晒... 不過我建議你盡早將懷孕證明交番公司... 雖然就算佢touchwood突然炒你 你都可以後補證明 佢都唔能夠炒你... 不過都無謂煩喇..

我而家4個月開始穩定D 無嘔 所以諗住搵番D workload 細d既工做.. 我本來o係大學教書 but 太長時間&辛苦喇..

祝你好運!!!

大宅

回覆 #6 ivyivyivyivyivy 的文章

我諗住遲d先算啦,而家又行得又走得,係每月坐得多,肥得太快同埋成日想攤下、瞓下。況且我個傻醫生都未寫證明信俾我(雖然已見到個胎,又有心跳,但佢話太細未確定到預產期喎)

別墅

果時我係用M期計預產期,但係我7week第一次去照超聲波時既預產期係遲1個星期的,果時我又唔識要做夠40weeks先有產假呢個規定,如果唔係,我一定叫個醫生幫我按超聲波個預產期寫信啫~

大宅

回覆 #8 chibi_fufu 的文章

我又冇諗過咁做,下個星期再照先算,啱啱大肚都已經咁多野諗,遲d唔知點算。

水晶宮

好媽媽勳章

我又係做左個零月發現有左 我都未通知公司,諗住過左試用期先

水晶宮

好媽媽勳章

其實我呢胎係第三個架啦,唔係有心,係意外架
我預產期係09年1月2日

大宅

回覆 #11 kitty0502 的文章

我自己計預產期早你幾日,要等醫生confirm。我都諗住過左試用期先,因為試用期內,佢可以用種種理由來抄你,而hr唔需要解釋太多,你亦無得argue

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,我就係怕佢咁呀
但我唔識計有無得放產假?我份工都幾辛苦,成日要比客鬧,好受氣,收工都成九點:;pppp:
原文章由 csmc88 於 08-5-5 22:53 發表
我自己計預產期早你幾日,要等醫生confirm。我都諗住過左試用期先,因為試用期內,佢可以用種種理由來抄你,而hr唔需要解釋太多,你亦無得argue

大宅

我都係一轉工唔夠一個月就有咗,我等到兩個月左右醫生出咗信俾我就同公司講,佢一定唔可以唔俾我過PROBRATION,我亦唔想公司俾太多嘢我做,有時唔舒服或太倦同事都會體諒。至於有薪產假就無計,只希望阿B健康成長,其他嘢就隨緣啦!

水晶宮

好媽媽勳章

你唔怕咩?到底幾時同公司講最好呀?
原文章由 ahwoon666 於 08-5-5 23:01 發表
我都係一轉工唔夠一個月就有咗,我等到兩個月左右醫生出咗信俾我就同公司講,佢一定唔可以唔俾我過PROBRATION,我亦唔想公司俾太多嘢我做,有時唔舒服或太倦同事都會體諒。至於有薪產假就無計,只希望阿B健康成長,其他嘢就隨緣 ...

[ 本文章最後由 kitty0502 於 08-5-5 23:09 編輯 ]

複式洋房

以我所知... 好多公司唔敢唔俾d大肚媽媽過probation... 所以大家不用擔心

電視而家日日賣廣告警告d僱主不能歧視孕媽媽...我睇都無公司敢亂黎...

大宅

回覆 #16 ivyivyivyivyivy 的文章

昨晚我老公先講近排電視多左好多懷孕歧視廣告,又多左好多bb廣告,我心諗你以前無留意咋。
我睇過勞工處網頁,佢話懷孕女性唔可以抄,但未過probation除外,只要唔係因為你大肚而抄,講真佢如果真係要抄,佢實搵好多理由,例如你未能勝任、遲到.....
所以我都會過probation先通知,仲有個幾月

水晶宮

好媽媽勳章

原文章由 csmc88 於 08-5-6 09:20 發表
昨晚我老公先講近排電視多左好多懷孕歧視廣告,又多左好多bb廣告,我心諗你以前無留意咋。
我睇過勞工處網頁,佢話懷孕女性唔可以抄,但未過probation除外,只要唔係因為你大肚而抄,講真佢如果真係要抄,佢實搵好多理由,例如你未能 ...

我都係仲有個幾月呀 不過我到時都唔知點開口mouth:

洋房

原文章由 csmc88 於 08-5-5 15:43 發表
我醫生又未寫信俾我,我老公又唔俾我話俾人知,我屋企人都未知,我依家6wks啦。
我都知到時係冇薪產假,我諗緊可唔可以40周前d假用大假來頂,夠40星期先用產假 ...

咁你有無問過可唔可以咁做架?我都爭成個月先夠40weeks 呀..

複式洋房

原文章由 csmc88 於 08-5-6 09:20 發表
我睇過勞工處網頁,佢話懷孕女性唔可以抄,但未過probation除外,只要唔係因為你大肚而抄,講真佢如果真係要抄,佢實搵好多理由,例如你未能 ...

咁返工要小心d 唔好做操重野.. 諗定d藉口 (in any case 要做操重野既時候)...

加油

首頁

尾頁

跳至