在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:由在職媽媽,轉為全職媽媽,你有後悔嗎?

後悔!後悔做左丫媽

男爵府

畀面勳章

無呀, 好開心可以做ftm添

大宅

一d都唔後悔,依家陀緊第二胎非常享受全職嘅生活,不過有時又真係悶左d咁囉

男爵府

引用:後悔!後悔做左丫媽

原帖由 SophieYan 於 15-01-29 發表
後悔!後悔做左丫媽

複式洋房

我係有左 BB 就辭工唔做野, 直到阿仔返N 班我才出來工作, 所以 FTM 及埋 Working mama 我都試過, 樓上的媽媽們講得好岩, 同 bb 相處個既開心滿足, 係人工比唔到你, 唯一真係買野要想清楚, 洗費任何野都要考慮係 "想要" 或是 "需要" ....

大宅

冇後悔,只有點唔捨得以前既工作,但相比起個仔,冇得比,個仔重要好多

大宅

我都考慮緊轉做全職,照顧三歲的小朋友,想問一下,有咩要預備呢?

複式洋房

回覆:wai_wai37 的帖子

我依家坐緊月 黎緊我都做ftm 好希望自己應付到 老公支持 因唔想請菲傭 唔放心 大家都要加油呀

大宅

回覆:Franceschingyi 的帖子

我放棄了一份18年既工,轉做ftm已9個月,仔仔依家小二,跟阿仔功課,同佢溫下習,成績也進步了,有時係㑹勞氣,但係值得既

大宅

回覆:CMSmile 的帖子

我都係做咗十六年,好唔捨得份工,不過都想試吓做全職媽媽。轉做之前,有無咩要預備呢?

複式洋房

回覆:rot99090 的帖子

好認同

複式洋房

我都準備轉ftm呀! 喺好唔捨得份工架,唔喺人工高低問題,喺同同事相處多年,同埋洗錢習慣囉,但轉ftm喺必然嘅,正所謂人生有幾多個10年丫,有啲嘢錯過左就冇架啦!

大宅

冇後悔,好感恩有機會可以陪伴孩子成長,雖然自己未必係最好的媽媽,但我一定係最錫佢地三兄弟的媽媽。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

引用:我都準備轉ftm呀! 喺好唔捨得份工架,唔喺

原帖由 劉家大少奶 於 15-03-03 發表
我都準備轉ftm呀! 喺好唔捨得份工架,唔喺人工高低問題,喺同同事相處多年,同埋洗錢習慣囉,但轉ftm喺必 ...
我都係返埋這個月就轉ftm,我同你感受一樣,畢業後工作至現在差不多15年,好唔捨得公司的同事,氣氛,但無辦法我兩個係只得2歲4個月,個菲姐剛續約就玩唔做去加拿大,我唯有選擇自己湊,唔想再靠其他人,睇人面色,好辛苦!加上自己想陪住他們成長,我唔會後悔,會感恩有機會與他們一起!

複式洋房

回覆:vincelo29 的帖子

喺呀! 最緊要喺親自陪伴佢哋成長,時間錯過咗就冇啦!
支持你呀! 大家努力!💪

大宅

我都想轉做FTM 但經濟能力應付唔到住

子爵府

唔後悔
做FTM的確係好辛苦,但睇見自己小朋友開心左就可以撐得住!

複式洋房

回覆 CMSmile 的帖子

CMsmile請問你小朋友幾大開始轉做ftm?
是否小一?

你覺得轉了ftm真係多了時間陪仔仔溫習功課嗎?
平日你有工人姐姐幫手打理家務嗎?
會唔會只顧住住家務,根本都唔係好多時間陪小朋友?

大宅

回覆:lusciniafung 的帖子

我係阿仔小一下學期時轉做ftm,岩岩上小一時,我又要返工,阿仔又未適應,學校又多功課,最重要係個仔唔會自動自覺做功課,晩晚放工返到屋企都好趕,攪掂哂功課已經8:30pm要入房訓,考試都係靠星期六日至溫到,所以成績麻麻地,所以經過一段長時間考慮至決定resign,其實都有唔捨得份工,本身我做秘書,老細同事都不錯,不過為左阿仔,都要放棄工作。

我有工人姐姐,所以唔需要做家務煮飯,只係專心跟個仔學業,不過遲下可能唔用工人,慳返d錢。

大宅

我都係一有佐做佐两月都頂唔順,係咁暈,邊有心機返工做野,係咁頭暈又頭痛,又勁嘔,不過依先知做FTM係咁辛苦的,但係一見到個仔係咁叫我媽媽我已經好開心了,佢又係咁笑住同我講野,日日都見到佢學識唔同野,真係好開心,不過有時會悶少少囉,有時想找朋友吹水,真係無人應,因為我D朋友多數都係返工,而且好多都未做媽媽,成日都覺得我好得閑。佢地就傳短訊都無人應。唉有時真係几悶,但係湊湊下都習慣佐好多了,加油。

首頁

尾頁

跳至