樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

.如用按揭推介公司可能多間银行都有紀錄
.會否影響批核成數及利率.
回贈會減少嗎.如無影響.2者優劣又如何.請賜教

洋房

聽聞搵D轉介公司都係幫你遞表比三四間銀行,有D仲收好貴嘅手續費,仲不如直接聯絡銀行職員,Follow up都快D啦~~

聯絡多間銀行對你嘅信貸記錄影響好細,除非你信用記錄本身好差,而銀行唔會根據你嘅資訊記錄而收緊批核成數及利率嘅,最主要都係睇你嘅還款能力﹣月收入及信用記錄,回贈方面更加唔洗驚會因此減少

洋房

菲菲兔 發表於 15-2-5 17:08
聽聞搵D轉介公司都係幫你遞表比三四間銀行,有D仲收好貴嘅手續費,仲不如直接聯絡銀行職員,Follow up都快D ...
咁要睇你搵咩轉介公司啦,好似上次幫我嘅中介公司,同我講咗邊幾間銀行offer ,然後我自己揀申請邊幾間嘅。咁一套文件俾完個agent,簽埋form就搞掂。補文件都係佢收咗再幫我分俾銀行,變咗我唔使咁煩。亦都無手續費喎。直接去銀行好似信心大d,但係我之前有朋友去hsgg度申請,話無問題,點知搞咗3個星期,個職員先話唔係做開按揭,搞唔掂。我朋友俾佢激到跳舞。
最後可以好fiirm咁講,經多幾間申請係唔會影響信貸評級嘅。

男爵府

引用:聽聞搵D轉介公司都係幫你遞表比三四間銀行

原帖由 菲菲兔 於 15-02-05 發表
聽聞搵D轉介公司都係幫你遞表比三四間銀行,有D仲收好貴嘅手續費,仲不如直接聯絡銀行職員,Follow up都快D ...
\"轉介公司都係幫你遞表比三四間銀行\"?..

之前經轉介,佢只是俾我電話俾銀行,銀行直接聯絡我,資料亦係直接交俾銀行... 批左去開戶口,銀行先俾張form我簽話係果間公司轉介... 而最尾果間公司再rebate 0.1%...

果時銀行俾既offer同自己問差不多...

子爵府

有不少媽曾經報告自己訪所有銀行之後,覺得著数優惠多過d 按揭仲介既plan
我自己從來唔太注重著數,所以未試過自己鐵腳無敵咁行完所有銀行扯到盡去比較。 我仲介同我做既plan已經係當時我所知當時既最盡plan。

不過近兩年我冇再用過仲介,唔知最新情況lu, 只靠聽人地講

洋房

話到比較銀行D plan,我果日見到個site, MoneyHero http://www.moneyhero.com.hk/zh/mortgage/all
有得睇曬全部銀行D Plan,好好用咁喔~~

大宅

MoneyHero 唔 update

禁止訪問

洋房

回覆 re911 的帖子

我試過問咗幾間Shitty, 渣打,quote嘅都系同佢啲一樣啵~

大宅

菲菲兔 發表於 15-2-6 16:15

我試過問咗幾間Shitty, 渣打,quote嘅都系同佢啲一樣啵~
BOC, BEA, HSBC有ML可做到 2.15% , 但moneyhero quote BOC, BEA 2.4% HSBC 2.85%

禁止訪問

洋房

我估系因為佢啲quote嘅唔系分行嘅rate,直接打過去按揭部,啲CS都唔會講最低個rate~

洋房

回覆 whittle15 的帖子

我聽聞過有D中介要收1%嘅手續費~~~好似話會幫手搵啲冇咁貴息嘅財仔幫你做二按

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆:按揭推介 vs 直接咨詢銀行

每間中介公司都不同,有D用不良手法騙人架!當中亦有正當嘅中介,所以自己要小心選擇。
我自己本身收入吾穩定,所以試過自己去銀行吾批,後來經朋友介紹中介,所有文件都係交比中介,中介幫我搵銀行搞掂。

首頁

尾頁

跳至