懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB廿日人仔,一直堅持全人奶餵佢,有精神就埋身餵,時間唔就(佢未醒)就2-3小時泵奶備用(半夜都堅持),有時為左慳時間(因佢懶瞓,食很耐),會一邊埋身餵,一邊即刻泵,之後用奶樽餵番d泵奶,算係食哂兩邊。我已經試左各式上奶湯水,茶包,沖調粉etc, 但泵奶量好像仍然很少,很飄忽,有時兩邊加埋得1安多d,有時又試過3安,通常介乎2安-2安半....但其實BB每次食哂兩邊之後,我都係要補奶,補之前儲下的泵奶,由1安到5安不等。而家每日每次餵奶都很担心,次次拉上補下,因為泵奶每日都唔係儲埋好多...

請問我呢條人奶路繼續下去會成功嗎?健康院成日話ok,多d比BB啜就掂。但係如果人奶足夠BB食,應該唔使補泵奶對嗎?無人好似我咁密密泵+補奶gwa?唔通每日都係咁過活?可能太密集,有好幾次令到乳頭損左流血,好累好想放棄.....我很迷惘,時不時想不通就喊左出黎,情緒差更減奶量...有無人奶媽媽有類似經驗,或有tips比下我...往後日子會好過嗎?

Thx

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:Bears2014 的帖子

相信自己,先苦後甜,依家追奶點辛苦都好,為咗個仔日後有健康既身體,點都捱落去!我都係追奶媽,依家仲因為尿道炎而停喂~泵咗亞仔都唔食得,又怕幾日後亞仔唔肯埋身,唔肯食人奶。。。我地齊加油^_^同自己講\"我得既!\"

大宅

可以的話再堅持多段時間啦,但如果因為呢個問題影響左個情緒既話其實對bb都唔系好事,真系冇奶都要餵奶粉架喇,我地以前咪又系食奶粉大。

大宅

回覆:餵人奶好迷惘,比d意見

頭一個月,我試過每個鐘都餵,總知佢想食就餵. 泵奶得一兩安唔等於你得一兩安奶,BB直接食應該會食到多d. 只要每日夠濕片就代表佢食到奶同食夠了!如果BB食食下瞓左要整醒佢. 餵人奶開頭既兩個月係非人生活,但之後入左直路就會好舒服. BB想食就拎高件衫餵,完全唔洗煩熱水同奶粉問題.

大宅

補泵奶好正常呀!又唔係補奶粉,唔好喊啦!你已經做得好好啦!加油呀!

可以試下索性一次過餵曬兩邊,個身向前微微傾,或試下攬球式,會出奶順d快d,幫BB食快d,唔使同佢著到咁暖(佢好易訓著架),佢一停就推下佢,掃下臉仔,催佢啜急d。

再過幾個月佢會食急d,你的奶量同奶速都會增加/快的!

男爵府

其實你唔洗介意你泵出來嘅有幾多,因為泵多泵小並唔代表你嘅奶量,請問你點樣覺得bb唔夠而補泵奶呢?如果你覺得你唔夠奶應該比bb啜多啲,bb先係你最好嘅增奶工具,你諗下,以前最原始時代更本就無奶樽哩樣嘢,咪一樣有後代,加油啊!我bb都46日大,我都努力緊!!

子爵府

育兒性格勳章

盡量埋身餵,因為奶樽較易啜,所以你覺得bb埋身好似食晤飽咁,初初會辛苦d,加油

別墅

其實你應該每次只餵一邊,等BB食到多D後乳,如果想追奶就同時泵埋另一邊。仲要多食飯,多飲水,一定得架,加油呀!!我囡囡今日79日大,一滴奶粉都冇食過架,過左2個月就會好順暢架喇!

禁止訪問

複式洋房

謝謝大家的分享...順便一問,你們有經歷過猛長期BB狂食的階段嗎?我不肯定現在是否經歷緊,不過BB的進食&睡眠模式呢幾日改變唒,好忟憎,成日扯住奶頭fing,又要啜住奶頭先肯訓(之前自己訓),我仍堅持埋身餵,不過很痛,很累,很容易又哭了。聽你們這樣說,遲些就會好,但好像還很遙遠gum...

大宅

引用:謝謝大家的分享...順便一問,你們有經歷過

原帖由 Bears2014 於 15-01-17 發表
謝謝大家的分享...順便一問,你們有經歷過猛長期BB狂食的階段嗎?我不肯定現在是否經歷緊,不過BB的進食&睡 ...
通常3個星期, 6個星期, 3個月, 6個月會猛長期
我女未滿月嗰陣試過一次, 我唔記得係唔係啱啱好3星期
嗰陣我從來未聽過猛長期, 淨係知阿女食完冇幾耐又要食, 本身兩個鐘食一次, 變左個幾鐘或者一個鐘食一次, 仲要係晚飯時間得我同老公兩個人, 冇人幫先黎密密食
我一邊餵一邊喊
但係過幾日就變返兩個鐘一餐
之後大大下戒埋夜奶, 餐數少左, 然後又由2個鐘變3個鐘一餐, 而家5個月, 輕鬆好多喇

去母乳版睇下就知好多人奶媽媽都經歷過艱難嘅日子, 唔洗咁擔心!

但你bb會唔會係想要安全感先啜住瞓? 同埋身hea食/瞓著左所以先要補泵奶?

大宅

引用:謝謝大家的分享...順便一問,你們有經歷過

原帖由 Bears2014 於 15-01-17 發表
謝謝大家的分享...順便一問,你們有經歷過猛長期BB狂食的階段嗎?我不肯定現在是否經歷緊,不過BB的進食&睡 ...
係,可能猛長期,BB扯奶頭即是嫌流速流得慢,你要在餵之前飲一大杯暖水,一定要暖的,還可以炒黑豆(炒到爆開見到綠色)煲水飲,可有效改善流速!

複式洋房

回覆:CCma1121 的帖子

Thx a lot for yr tips

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

我阿b由幾日開始就食唔飽,要補粉,到2個月直接唔肯埋身,但我每次都系泵到3安,甘咪餵左先再補粉囉。即使系甘我都堅持左7個月,最後真系泵唔出先放弃。有就俾bb食,多多少少都好過無

大宅

"可能太密集,有好幾次令到乳頭損左流血,好累好想放棄....."

呢個情況, 最好問下健康院, 可唔可以試下跟姑娘學一次正確餵奶姿勢, 之前同你一樣情況, 姑娘話餵奶係要媽咪同BB配合先會成功, 我聽姑娘話之後, 真係好左好多, 無再損同流血, 正如姑娘所講, 正確姿勢餵奶係唔會痛, 而且餵得好順利

複式洋房

我都係餵人奶餵到好迷惘。

我B三個星期大,我一直都堅持埋身餵,深信啜得多會快上奶。但BB 每次食奶食五分鐘就訓著,放落床又即醒同喊,再餵又訓著,重重覆覆以上動作,每次餵奶都要差不多一個鐘,但都唔肯定佢係未飽。

跟住隔個零鐘又喊醒,口開開想食奶咁,咁我99就會即刻沖奶粉佢食,同埋俾說話我聽,話我餵唔飽呀B,攪到呀B 訓唔到唔長肉,又話食奶粉方便好多,呀B 作息會正常啲。

我都懷疑我每次埋身餵時,究竟呀B 係未真係食到奶,定抑或啜緊一粒冇野出既乳頭。我對食人奶的堅持,會唔會害到呀B 營養不良呢? 或者我可能係一個唔上奶既媽咪。。。😣

禁止訪問

開心吸收勳章

複式洋房

回覆:Bbpata 的帖子

類似長輩的說話日日都聽唔少,有時仲會比佢地話到喊,大家繼續努力吧...

首頁

尾頁

跳至