烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有邊隻咖啡粉無咖啡因?我奶奶喜歡飲咖啡,
但係又怕飲後有心跳快的感覺.

[ 本文章最後由 heiditai 於 08-5-6 17:55 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

未聽過有咁喎! 飲稀d得唔得?
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

超市有d叫 decaffinated 無/低咖啡因的咖啡粉賣, 你可以試下

原文章由 heiditai 於 08-5-6 17:32 發表

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

去百x / 惠x 都有 1-2隻無因coffee的, 不過, d味道唔多似普通coffee。

洋房

多謝你地報料.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

滿意媽&晴b媽,

請問個d係唔係真係咖啡?d味怪唔怪?平時真係唔多留意到依d野,整蛋糕或餅都唔敢加咖啡入去,驚影響小朋友。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係唔係真coffee我就無留意, 但我早1-2年買過2隻唔同牌子試過, 如果我呢d日日飲開coffe的人, 應該感覺怪怪地。but, 一d平常只間中飲的, 可能會覺得無分別。

點解釋好呢.............就好似 diet coke / 普通coke 咁, 有人話味道差不多, 亦有人話diet的甜味怪怪地.....

超級版主

原文章由 晴B媽 於 08-5-6 08:16 PM 發表
係唔係真coffee我就無留意, 但我早1-2年買過2隻唔同牌子試過, 如果我呢d日日飲開coffe的人, 應該感覺怪怪地。but, 一d平常只間中飲的, 可能會覺得無分別。

點解釋好呢.............就好似 diet coke / 普通coke 咁, ...

唔該哂!等我得閒行超市時八吓先!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都想搵無因咖啡,因為我飲咖啡會唔舒服但又好鍾意個味道,百佳果d我只見過低因,嘜有無因咩

我飲咖啡會非常唔舒服,所以想買無因,低因都唔敢買黎試,因為驚唔掂就side晒~

男爵府

我老公日日飲咖啡, 普通同低因都有飲, 佢覺得低因咖啡個味都 OK , 而佢會用很少水沖咖啡, 再加一大盒奶, 佢話咁就會好似 Latte , 仲會加玉桂粉. 我雖然唔飲, 但都覺得好香. 我諗如果鍾意飲咖啡又唔想日日飲咁多咖啡因, 都可以試下我老公呢招.

民房

原文章由 heiditai 於 08-5-6 17:32 發表

其實就算超市/大品牌的coffee shop的decaffined的咖啡豆/粉,都唔會百份百無咖啡因,因為呢D都係用一種化學方法,將咖啡豆本身的咖啡因洗走,所以起碼都會最少有1%咖啡因。
其實如果係怕心跳快,咁就一星期先飲一次囉,我諗你奶奶都只係想過吓口癮啫,又或者你沖淡少少唔好落咁多咖啡粉囉!
我的知識係來自某大'S'字頭coffee shop,因為我曾係嗰度做咗6年,所以對咖啡知識都略知一二!希望可以幫到你啦!

首頁

尾頁

跳至