自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:要分真定假,首先一樣野就一定要係車站附近

原帖由 GOGOASIA 於 15-01-17 發表
要分真定假,首先一樣野就一定要係車站附近問啦,試過係戲院門口有人問我借錢。 正常你都係去到搭車先發現 ...
我都試過有個學生問我,我問佢邊架車,我陪佢等埋車入錢。

水晶宮

引用:我前晚搭東鐵都係,在月台有個男人一路講電

原帖由 olkan 於 15-01-17 發表
我前晚搭東鐵都係,在月台有個男人一路講電話,好慌張咁講留低咗個袋响羅湖,銀包同八達通都响袋內,手執10 ...
你叫佢搵職員幫佢

別墅

大廚勳章

回覆:小姐,我跌咗張八達通,可以借散紙搭車嗎?

琴日係上水有個阿伯問我借10蚊搭車返九龍
我問佢答乜車又依依哦哦講唔出
我話咁我陪你去等車佢又話晏d先走
擺明呃人

男爵府

我反而試過見有個老伯問完個男人被拒絕,然後問我借散紙,我即刻俾左十蚊佢,佢收左但個樣有d唔好意思。我冇諗佢係咪呃人,佢都咁老可能真係冇乜錢,當幫下佢。但道友款果d一定唔會理

子爵府

10蚊8蚊俾佢冇所謂。。驚一拎個銀包出黎俾佢搶喳

男爵府

我試過一次上左車先知八達通無晒錢,得100紙,逼住問後面30幾歲既先生唱散紙,程巴士9個幾,最後佢直接俾左10蚊我,話我俾你啦唔使唱嘞,我真係好感動,仲有人會寧願俾錢你搭巴士,我係咁多謝多謝

翡翠宮

引用:我試過,有日番工,拎左幾蚊搭小巴(住沙田)

原帖由 Minnacat 於 15-01-17 發表
我試過,有日番工,拎左幾蚊搭小巴(住沙田),點知出到九龍先知原來冇帶銀包,果時仲要轉地鐵先番公司,係地 ...

珍珠宮

引用:我會幫佢買飛

原帖由 jkbabe 於 15-01-17 發表
我會幫佢買飛
我都係幫佢買飛

子爵府

好多年前係灣仔,有個阿婆話無錢返天水圍,問我攞廿蚊搭巴士,我見佢咁慘咪比佢囉,點知半個鐘後返轉頭見到佢問第二個攞錢,我至知比人呃左

自此凡有人問我攞錢我都有戒心

前排又遇到有個女人話好肚餓問我攞廿蚊話買飯食,我無比,但係事後我又好唔安樂,如果佢真係無錢食飯點算? 我好後悔點解唔即刻買盒飯比佢

子爵府

引用:我係東鐵線都試過,講純正廣東話,初頭話「

原帖由 milkouch 於 15-01-17 發表
我係東鐵線都試過,講純正廣東話,初頭話「借」散紙,後尾就話要一百(我銀包岩岩得返百元紙幣),我猶豫, ...
吾好見佢講廣東話就減底防範,因中國內地都有好多廣東人架!

子爵府

我之前仲係中六學生個陣 試過銀包得返幾蚊
d錢漏左係home唔記得fill入銀包
我個陣銀行又無錢 八達通又負錢
去到地鐵站先發現
問一個3x既香港女人借5蚊比我買車飛
佢好鄙視咁望我一眼 好冷淡講一句 "無"
我心諗使唔使咁啊
跟住問左個菲律賓的女人 佢好爽快咁借比我
其實如果係幾蚊咪借比人囉
有好多人都好似我咁 真係有需要架嘛

大宅

引用:Quote:原帖由+milkouch+於+15-01-17+發表我

原帖由 kid 於 15-01-18 發表
吾好見佢講廣東話就減底防範,因中國內地都有好多廣東人架!
奇怪既係響站內R散紙搭車,好奇怪囉
仲要兩次都比佢鬧

子爵府

有時真係好難分真假.. 幾年前已經有個著哂老西的大6佬唔記得用咩藉口問我借, 只記得同一個藉口幾年前在大6比人用過, 就知係厄人..

BTW, CNY前夕偷厄拐騙會特別多. 大家小心D分真假.

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

其實十蚊廿蚊,我都會比,幫下人麻。但當然要睇下佢點問我,咩語氣

Life is better when you're laughing!

伯爵府

引用:如果係10蚊+,+就比佢啦+。可能人地真係有

原帖由 0o千雪o0 於 15-01-17 發表
如果係10蚊 , 就比佢啦 。
可能人地真係有需要 呢。
我都會借!
唔係我個心會唔安樂。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果係跌左8達通,通常係用果時先發覺,即係會係車站附近,要問人借應該唔會離開車站,我都會幫佢買飛

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我曾經答過一個問我借錢坐車人

『其實我好想借你,但我借左比你我未無lor?我無,我即係又要問人借,禁我又唔知揾唔揾到一個好似我禁好嘅人,願意借錢比人坐巴士,唉......禁我都係唔借喇』

之後,個個人好大聲妖左我聲,話我8婆之後就走左

大宅

引用:我前晚搭東鐵都係,在月台有個男人一路講電

原帖由 olkan 於 15-01-17 發表
我前晚搭東鐵都係,在月台有個男人一路講電話,好慌張咁講留低咗個袋响羅湖,銀包同八達通都响袋內,手執10 ...
早前我在東鐵線也試過,情況同你一樣

大宅

我都試過....我答佢無散紙 ,佢話20蚊,50蚊都得, 我1即走

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我試過兩次,第一次喺油麻地等巴士,有個阿叔排我後面,話喺廣華覆完診無錢返屋企,嗰條巴士線車費五蚊,咁我好自然俾五蚊佢,點知佢拎咗跟住話唔夠,我話架車係五蚊喎,佢指一指另一條長途啲嘅巴士線,話係搭另一架唔係我嗰架,呢刻我先知俾人呃咗

另一次喺尖東站落緊港鐵條樓,有個學生哥走嚟問我有咩車搭返東涌,我話上面巴士站應該有車,但我唔知邊架,叫佢自己去搵,跟住佢又唔走,一路跟住我,話要搭地鐵但得五蚊,叫我借俾佢,其實我覺得佢怪怪地,所以就叫佢不如搵職員幫手啦,跟住佢就開始發癲喺度自言自語,話點解無人信佢,無人肯借俾佢(好奇怪佢個手提喺一路喺度響,但佢就唔肯聽電話),一路繼續跟著我去到車站閘口,突然衝佢個閘前面攔住我,話佢返唔到屋企,都要俾我試下返唔到屋企滋味,嚇死我

首頁

尾頁

跳至