懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

尋日係余仁生買左D陳皮,店員稱d陳皮有廿年歷史,唔知真定假,係靚野,所以價錢貴D,要成$90一兩(不過咁岩做緊9折),於是我買左1.5兩,

折左後$121.5

1.5兩得十零廿塊,唔係好多嫁乍..諗住買住先,唔夠再買

請教下大家,如果廿年既陳皮,係咪唔洗刮囊?

定還是一樣,都係要用食水浸淋,然後刮囊?

另外,我飲既時間先刮囊,定係我宜家一早浸淋刮定囊,然後風乾佢,到要飲時先拎出來?

唔好意思,太多問題,謝謝!

男爵府

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

hand_hand 發表於 15-1-17 10:54
尋日係余仁生買左D陳皮,店員稱d陳皮有廿年歷史,唔知真定假,係靚野,所以價錢貴D,要成$90一兩(不過咁岩 ...
20年陳皮應該會有少少囊,都要浸軟,洗同刮乾淨才用。
祝各位準爸爸媽媽身體健康,BB健康成長!

大宅

果皮點都有少少囊, 要浸軟,洗同刮乾淨先可以用。

男爵府

cutebb_popo 發表於 15-1-26 17:00
果皮點都有少少囊, 要浸軟,洗同刮乾淨先可以用。
咁我可唔可以預先全部浸軟、刮囊,然後風乾佢?因為到時入院,想整定一包包茶包,如果唔係要飲時,冇時間再浸軟、刮囊

大宅

回覆 hand_hand 的帖子

對呀, 而家洗左先, 曬乾後, 剪好細細塊, 入埋米, 一包包拎入院就ok。如果可以的話, 叫屋企人煲會好d, 因為醫院通常d水都唔夠熱, 加上到時會飲好多水, 預備多d壺。

男爵府

cutebb_popo 發表於 15-1-26 17:46

對呀, 而家洗左先, 曬乾後, 剪好細細塊, 入埋米, 一包包拎入院就ok。如果可以的話, ...
唔該哂你呀^^

大宅

引用:回覆+hand_hand+的帖子對呀,+而家洗左先,+

原帖由 cutebb_popo 於 15-01-26 發表

對呀, 而家洗左先, 曬乾後, 剪好細細塊, 入埋米, 一包包拎入院就ok。如果可以的話, ...
請問應該要預早幾多準備好炒米茶?仲有仲要放咩材料?用咩pack一包包好?

大宅

回覆 fafahong 的帖子

我預早一個月36周足月就整定, 隨時生得ready定好d, 當時我用紅米加白米再加果皮, 去12蚊店買茶包袋入好, 再放入走佬袋。生完, 因為醫院d水唔夠熱, 最終媽咪煲完拎黎, 最好預備多d暖壺, 生完果幾日好似缺水咁, 無了期不停好口渴。

大宅

引用:回覆+fafahong+的帖子我預早一個月36周足月

原帖由 cutebb_popo 於 15-01-30 發表
回覆 fafahong 的帖子

我預早一個月36周足月就整定, 隨時生得ready定好d, 當時我用紅米加白米再加果皮, 去 ...
唔該曬咁我開始去買材料先

大宅

有疑問, 炒米茶D炒米, 係咪洗左D米白鑊炒, 還是D米唔洗洗就咁炒呢??

大宅

我買左本開刀生仔嘅坐月書, 先知道原來炒米茶都可以有好多花款, 唔同時期有唔同時期嘅炒米茶要煲, 例如到坐月後期想食蔘茸補補, 就會煲去濕的炒米茶, 去左濕會吸收得更好咁話喎, 但本書就是無話我知, 炒米茶D米洗唔洗洗囉

大宅

回覆 penny998 的帖子

米不用洗

大宅

引用:我買左本開刀生仔嘅坐月書, 先知道原來炒米

原帖由 penny998 於 15-01-30 發表
我買左本開刀生仔嘅坐月書, 先知道原來炒米茶都可以有好多花款, 唔同時期有唔同時期嘅炒米茶要煲, 例如到坐 ...
可以分享下有咩花款嗎?

大宅

回覆:貓仔包 的帖子

例如之前講食蔘茸前要去濕的去濕代茶

雲苓,白術,澤瀉,黨蔘各19克
陳皮4克
春砂12克
灸甘草8克

4碗水煲成一碗,係平氣化痰濕架,進補前一天或4小時前飲用

呢個都是去濕的,太多字唔想打了

大宅

回覆:貓仔包 的帖子

呢個是補腰腎的,產後隨時飲用

大宅

回覆:陳皮一問,for炒米茶用既

我第一胎臨時開刀,媽媽唔太識開刀應該點坐月,有d會用左順產方法,再唔係就咩都唔敢做,今胎我買定本開刀坐月書,學識好多坐月道理,我唸跟住嚟做應該都無衰嘅! 我覺得好有用,幾十蚊本,抵比佢賺啦!

男爵府

我已經炒好炒米茶喇,但我洗左米。。怕唔嫁?

大宅

請問抄米茶有什麼好处?

如開刀可以飲嗎? 生了第一、二天可以飲嗎?

請指教,謝謝!

大宅

回覆:hand_hand 的帖子

唔怕啦!都是米啫,我第一胎自己炒的無洗,99炒的有洗,我兩溝咁用

首頁

尾頁

跳至