懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有疑問, 炒米茶D炒米, 係咪洗左D米白鑊炒, 還是D米唔洗洗就咁炒呢??

大宅

我買左本開刀生仔嘅坐月書, 先知道原來炒米茶都可以有好多花款, 唔同時期有唔同時期嘅炒米茶要煲, 例如到坐月後期想食蔘茸補補, 就會煲去濕的炒米茶, 去左濕會吸收得更好咁話喎, 但本書就是無話我知, 炒米茶D米洗唔洗洗囉

大宅

回覆:貓仔包 的帖子

例如之前講食蔘茸前要去濕的去濕代茶

雲苓,白術,澤瀉,黨蔘各19克
陳皮4克
春砂12克
灸甘草8克

4碗水煲成一碗,係平氣化痰濕架,進補前一天或4小時前飲用

呢個都是去濕的,太多字唔想打了

大宅

回覆:貓仔包 的帖子

呢個是補腰腎的,產後隨時飲用

大宅

回覆:陳皮一問,for炒米茶用既

我第一胎臨時開刀,媽媽唔太識開刀應該點坐月,有d會用左順產方法,再唔係就咩都唔敢做,今胎我買定本開刀坐月書,學識好多坐月道理,我唸跟住嚟做應該都無衰嘅! 我覺得好有用,幾十蚊本,抵比佢賺啦!

大宅

回覆:hand_hand 的帖子

唔怕啦!都是米啫,我第一胎自己炒的無洗,99炒的有洗,我兩溝咁用

大宅

回覆:queenly1388 的帖子

炒米茶即是代茶,代茶有清補作用,也可給體力虛耗而又不能馬上進補的產婦一些溫和補身作用
一般嚟講,產婦係唔會飲普通滾水架,會飲炒米茶代替水,12朝前可飲普通炒米茶,12朝後可添加其他藥材嚟煲,例如大補期間可加黨蔘北芪一起煲咁囉!

首頁

尾頁

跳至