自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

大家小心、會所3樓女更衣室淋浴間!!

大家小心我發現有些太太, 好離普帶D四五歲男孩去女更衣室淋浴間

以上對話係抄錄我屋苑討論區上, 大家為左LEE件事各執己見

男爵府

其實我個仔4,5歲果陣,佢都係跟我入女更衣室,
因為果個年紀,佢唔識照顧自己,
好似公眾泳池都係8歲樓下入得啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我覺得仲細讀緊幼稚園無咩所謂囉,
咁細個都唔放心比佢自己入男更衣室啦。
如果上左小學就唔好喇,
不過到時佢都未必肯跟媽咪入女更衣室啦。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁細個我就完完全全唔放心比佢一個去女更衣室.
而且又唔係7-8歲,得嗰4-5歲好細個wo

子爵府

4-5歲只係K1-2, 真係好細

大宅

4-5歲唔跟呀媽去女更衣室淋浴,咁唔通要佢自己去男更衣室自己沖涼換衫嗎?定要佢濕住咁返屋企先沖涼洗頭?

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

唔係呱! 8歲仲入女更衣室 應該5歲以上唔得啦, 6歲都可以自己沖涼啦, 唔係不如返OK先沖囉, 唔可以只方便自己喎

原文章由 於 08-5-7 21:26 發表
其實我個仔4,5歲果陣,佢都係跟我入女更衣室,
因為果個年紀,佢唔識照顧自己,
好似公眾泳池都係8歲樓下入得啦

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

4-5都ok可以接受,我試過見過有些10歲還跟啊媽入更衣室!!!

子爵府

更衣室冇門ga咩?
正常我都唔會唔著衫行黎行去嫁喇~
所以我覺得問題唔大囉~
除非個小朋友特登去裝人喇~咁就另計~

男爵府

原文章由 littlesister 於 08-5-7 21:45 發表
唔係呱! 8歲仲入女更衣室 應該5歲以上唔得啦, 6歲都可以自己沖涼啦, 唔係不如返OK先沖囉, 唔可以只方便自己喎

我意思係有規定over8歲唔準入,講真多數上小學之後都自己ok架啦,有幾多真係入到八歲呀

男爵府

原文章由 木馬 於 08-5-7 21:42 發表
雖然只得4-5歲, 但的確對其他女性做成不方便~

其實會有咩唔方便呢? 只係一個咁細既小朋友

男爵府

我都好同意kaka的講法,現在的小朋友營養好,很早熟, 好細個都已經鬼靈精, 無奈香港的法例/指引很多已過時, 我個人認為男應入男, 女應入女, 無論幾多歲.

我對大家的看發不認同,14、15歲入女廁後果堪虞要守行為。點解做爸爸不可以帶孩子去男淋浴間,你們覺得爸爸應當帶個女孩子入男淋浴間、正確觀念從小做起。我想講其實對孩子們不太好。姐妹們會一絲不掛、會所淋浴間有蒸氣、桑拿室是公共地方,我們應否尊重他人感受呢?難怪在巴士上D人大大聲講電話不會理隔籬座位的人。六星級會所連男的、女的應去什麼地方、也不懂禮儀尊重其他住客、業主(身為中國人)!男孩會給爸爸帶去廁所,和我有沒有小友明無關係!我不會只要自己方便,不給正確觀念孩子!如果將這件事說給報紙討論,結果會點??

(以上又係抄錄, 真係好唔同意佢地)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實上到小一佢地都識架喇,
仲邊肯跟你入女更衣室吖?
有一次我帶埋亞仔入女廁,
之後聽到出面有個妹妹話我個仔,
嚇到亞仔哩係廁格死都唔行出去,
直至個女仔走左佢先敢出去,
自始,佢點都唔入女廁/更衣室。

原文章由 littlesister 於 08-5-7 21:45 發表

男爵府

我地會所個泳池, 要經更衣室先出到去, 我個女都係四五歲, 如果我唔去游, 得我老公帶個女去, 唔通要我個女自己行去女更衣室出門口等老豆咩, 跌襯點算?

男爵府

嘩... 十歲都入?
有新聞話小學四年級已經非禮女同學喇

原文章由 mohatman 於 08-5-7 21:46 發表
4-5都ok可以接受,我試過見過有些10歲還跟啊媽入更衣室!!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我唔知呢位亞姐點解會赤條條四圍行?
我家會所淋浴間有布廉,
住客沖完涼大多圍上毛巾,
之後再入個別更衣室換衫,
真係好少見有女人光脫脫行來行去喎?
焗桑拿都圍毛巾啫,佢好似男人咁打大赤立?

原文章由 喧嘩 於 08-5-7 21:54 發表
我都好同意kaka的講法,現在的小朋友營養好,很早熟, 好細個都已經鬼靈精, 無奈香港的法例/指引很多已過時, 我個人認為男應入男, 女應入女, 無論幾多歲.

我對大家的看發不認同,14、15歲入女廁後果堪虞要守行為。點解做 ...

琥珀宮

畀面勳章

其實依家好多更衣室係5歲以下先可以入女更衣室, 不過我覺得大個仔一係就爸爸攪掂, 攪唔掂既就返OK沖囉, 老公帶阿女去游水都係咁, 佢5歲都自己行入更衣室出番黎架, 唔方心惟有自己帶囉, 好多姊妹在更衣室一絲不掛架

原文章由 於 08-5-7 21:49 發表

我意思係有規定over8歲唔準入,講真多數上小學之後都自己ok架啦,有幾多真係入到八歲呀

琥珀宮

畀面勳章

十歲就未見過, 7/ 8歲耐唔耐都有架, 有時更衣室地下濕, 8/ 9/ 10歲女仔都會在出面着衫, 俾男仔睇到人地都自在啦!

原文章由 Q太郎 於 08-5-7 22:00 發表
嘩... 十歲都入?
有新聞話小學四年級已經非禮女同學喇

複式洋房

我C6好少會同我同呀仔去游水,所以我一定要帶囝囝入女更衣室.其實最好所有公眾場地都有親子更衣室,咁就唔使咁麻煩啦!

首頁
12345...8

尾頁

跳至