婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb4個半月,面有濕疹

我唔敢話我自己湊的話,bb一定無皮膚問題。但次次放工見到bb面又紅晒,鞋晒,頸又濕濕地,手又立痴痴。。。都真係唔明點解唔可以多啲注意下衞生。。。仲話bb係好干淨,唔駛日日同佢沖涼

禁止訪問

回覆:【呻】99成日都唔幫bb抹面抹手

別墅

收工幫bb沖涼吧

男爵府

引用:Bb4個半月,面有濕疹我唔敢話我自己湊的話

原帖由 ccnine 於 15-01-19 發表
Bb4個半月,面有濕疹

我唔敢話我自己湊的話,bb一定無皮膚問題。但次次放工見到bb面又紅晒,鞋晒,頸又濕 ...
濕疹好麻煩,唔關你99事,係咪你陀b無介口阿

複式洋房

回覆:jennylady 的帖子

而家好多bb都有濕疹,唔關介唔介口事,我個女都有,醫生話如父母有敏感症狀,例如鼻敏感,bb就好容易有濕疹,濕疹bb要好乾淨,因為環境因素好容易就會引發架啦!

複式洋房

回覆:kamanbaby 的帖子

Btw, 濕疹bb真係要日日沖涼架!

子爵府

睛靈勳章

有無濕疹都應該要日日沖涼啦~~ 除非天氣好凍啦~~
況且bb有濕疹, 奶奶唔沖咪妳自己同佢沖囉~~

大宅

引用:有無濕疹都應該要日日沖涼啦~~ 除非天氣好

原帖由 火精靈 於 15-01-21 發表
有無濕疹都應該要日日沖涼啦~~ 除非天氣好凍啦~~
況且bb有濕疹, 奶奶唔沖咪妳自己同佢沖囉~~ ...
我收緊有同佢沖喇,不過第2日99會問我做咩同佢沖涼

大宅

引用:Quote:原帖由 火精靈 於 15-01-21 發表有無

原帖由 ccnine 於 15-01-21 發表
*收工

子爵府

睛靈勳章

ccnine 發表於 15-1-21 11:12
照咁睇, 妳奶奶應該都唔係日日沖涼嘅人~~
如果妳奶奶都日日沖涼, 妳可以問返佢, 咁點解妳就要日日沖, 阿B就唔使沖??

BB著片片, 開大開小之後雖然都會清潔, 但始終會臭架嘛~~ 都唔明點解啲老人家硬係無乜衛生意識~~

水晶宮

我個仔出世時頭幾個月塊面好多粒粒,我每日同佢沖涼之餘一得閒就會用熟水幫佢抹下面仔

侯爵府

你可以每朝返工前同放工後同bb用清水抹吓塊面,沖涼就唔好理99,自己放工同bb沖,你控制唔到99會做d咩唔做d咩,唯有自己得閒時做返自己覺得應做嘅野

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

我99一星期湊2日, 個case同你一樣,無幫bb清潔手同面,bb而家流好多口水,會"葉"到塊面紅哂、一達達又鞋,用熟水勤d清潔,保持乾爽,查保濕cream會好,我放假自己湊的話,bb皮膚都好d

複式洋房

回覆:lovececing 的帖子

真係好有同感呀我囝囝六個月大,平時奶奶湊,星期五晚湊返屋企,每次接返bb返黎,一定有事既,上兩個星期就傷風,到而家都未好,上個星期就手指公受傷,今個星期就半邊面爛左,我而家請左假同bb睇醫生,平時bb個身keep住有輕微濕疹,仲有好多其他野不能盡錄…每次返到我屋企,我都同bb狂搽潤膚膏,諗辦法唔食西藥醫傷風,唔俾佢食受左傷的手指公,唉,我唔知關唔關奶奶事,定係我個囝真係咁難湊,不過我每次都好肉赤同心痛…又唔可以同老公詐型令佢難做,更加唔會俾說話奶奶聽,我都唔知可以同邊個呻…我而家堅持過左年之後要請工人湊,老公不置可否,我平時好多野都唔想煩,俾老公話事算,不過今次我好堅持!!

男爵府

叫妳C6同佢講。

大宅

引用:真係好有同感呀我囝囝六個月大,平時奶奶湊

原帖由 saiwingvan 於 15-01-22 發表
真係好有同感呀我囝囝六個月大,平時奶奶湊,星期五晚湊返屋企,每次接返bb返黎,一定有事既,上兩 ...
我都見到b大脾損左條血“行“,一樣無聲出。。。

大宅

引用:我99一星期湊2日, 個case同你一樣,無幫bb清

原帖由 rs3071 於 15-01-22 發表

我99一星期湊2日, 個case同你一樣,無幫bb清潔手同面,bb而家 ...
次次去接b,嗰個口水堅都係濕立立,但99都話係換左無耐喎。。。

大宅

回覆:lovececing 的帖子

首頁

尾頁

跳至