懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

好辛苦呀
我知道有左嘔係在所難免
但嘔得太多啦
需唔需要睇醫生呢
睇完通常係咪都只係開止嘔丸
睇的話係咪要睇婦產科呢
但婦產科好難book
普通科會唔會無咁好呢
thx

珍珠宮

試下食少少檸汁薑或者話梅,會好d架

大宅

你宜家幾多週呀 ? 我在懷孕12週前, 最小果日嘔7次, 宜家16週, 已經3週無嘔了, 我睇婦產科醫生, 醫生都係開止嘔藥俾我食,我覺得作用唔大,食左仲辛苦,塞住在嘔唔出. 但又好想嘔錦, 即不吐不快...後來有人教我一起身落床前食包梳打餅, 30分鐘都唔好飲水, 刷牙,跟住早餐就食果皮瘦肉粥,晨吐就減小左了, 同埋唔好飲奶, 一飲奶就嘔到反艇錦. 就算飲水, 都唔好一次飲一杯, 一杯分2次飲,個胃會舒服好多.我等到14 週後才飲奶, 都可以喎, 你試下.
你要留意喎, 如果嘔到有脫水現象就要睇醫生了.

子爵府

我試過一日嘔6-10次...
13 weeks 左右開始好好多~
忍耐吓啦~~ 過咗就好開心!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 臻臻媽媽 於 08-5-8 12:46 發表
你宜家幾多週呀 ? 我在懷孕12週前, 最小果日嘔7次, 宜家16週, 已經3週無嘔了, 我睇婦產科醫生, 醫生都係開止嘔藥俾我食,我覺得作用唔大,食左仲辛苦,塞住在嘔唔出. 但又好想嘔錦, 即不吐不快...後來有人教我一起身落 ...

我而家先8w多d咋
鳴嗚
仲要返工
真係好辛苦呀
我反而早上一起身會見暈多
坐車返到公司無耐就開始嘔啦
仲要成日都想嘔
但唔係次次都嘔得出
感覺好難受呀

複式洋房

之前o係bk 聽其他媽媽講... 煲薑水飲好WORK 架wor.. 我之前嘔既時候未知... 不如你試下啦...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ivyivyivyivyivy 於 08-5-8 12:57 發表
之前o係bk 聽其他媽媽講... 煲薑水飲好WORK 架wor.. 我之前嘔既時候未知... 不如你試下啦...

要用幾多薑去煲幾多水呀
一日要飲幾多杯

大宅

食梳打餅係得架,不妨試試

別墅

我都反胃.但係嘔唔出,5week係咪咁ga?

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我又係反胃作嘔無胃口, 99 叫我去睇中醫, 可能胃寒喎...
但話時話, 呢輪煲魚湯都勁落薑, 飲完個胃係舒服好多.. 可能真係同胃寒有關..
btw , 我未試過睇中醫.. 希望快d 捱埋呢個月就好d

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 hinhofion 於 08-5-8 13:17 發表
食梳打餅係得架,不妨試試

我初期又係不停食梳打餅, 食到口都wear 埋...

侯爵府

原文章由 bbgmama 於 08-5-8 12:56 發表

我而家先8w多d咋
鳴嗚
仲要返工
真係好辛苦呀
我反而早上一起身會見暈多
坐車返到公司無耐就開始嘔啦
仲要成日都想嘔
但唔係次次都嘔得出
感覺好難受呀 ...

我兩胎都係好嘔得, 第二胎更加勁. 最高紀錄一日嘔左7次.

大約 12w - 13w 左右會好好多架喇! 我食薑飲薑水都唔 work, 只係醫生既止嘔藥幫到我. 但我又唔想日日食藥, 依家 14w幾兩日嘔一次左右喇!!

加油!!!

別墅

原文章由 sakesakee 於 08-5-8 14:11 發表

我初期又係不停食梳打餅, 食到口都wear 埋...

好似話飲梳打水都得ga wor,有冇人試過?

大宅

我之前都試過嘔幾次, 多數係因為肚餓或者聞到不喜歡食物時嘔的, 結果我睇了中醫, 我吃了中藥好像好一點, 沒有成日想嘔的感覺. 不過中藥好苦, 飲到我面容扭曲.

民房

我由有左5weeks開始全日嘔,嘔到四個幾月,食止嘔藥同打止嘔針都唔掂,喺14weeks嗰陣重試過嘔血,因為喉嚨同食道都畀胃液"嗱"損左,又食唔到野,加上嘔血同嘔到脫水,率之入醫院瞓幾日吊足幾日嘢,嗰段時間真係辛苦到想 。諗返起都覺得好難捱,嗰陣惟有食麥當當至唔嘔 ,所以枕住日日食,我食梳打餅都嘔,惟有淨係食D自己吞得落既嘢咋!

子爵府

我o個時都係一日嘔幾次架~正常o既~一般十一,二週就冇事架o勒,忍耐下啦~

別墅

原文章由 choiman 於 08-5-8 14:18 發表
我之前都試過嘔幾次, 多數係因為肚餓或者聞到不喜歡食物時嘔的, 結果我睇了中醫, 我吃了中藥好像好一點, 沒有成日想嘔的感覺. 不過中藥好苦, 飲到我面容扭曲. ...

我奶奶陀我老公時都有飲中藥,所以我老公d skin好黑..

複式洋房

原文章由 bbgmama 於 08-5-8 13:03 發表

要用幾多薑去煲幾多水呀
一日要飲幾多杯

我都係聽其他媽咪講...
我沒煲過 有無媽咪煲過 可以幫下手?

複式洋房

我而家6weeks 幾,呢2日又系開始嘔, 我媽咪啱啱煲左薑水比我飲, 我飲左半碗度,感覺舒服好多, 你只要將d水煲到有辣味就得架啦, 每次想嘔既時候就飲一小杯, 慢慢你就會覺得好舒服架啦, 我地一切努力啦

首頁

尾頁

跳至