自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

畀面勳章

不知不覺間,屋企隻狗就黎18歲,陪左我13年,13年內既轉變,由當初佢無時無刻跟住我尾變成宜家我陪佢,由當初活躍既小狗變成宜家行動緩慢既老狗…… 每次一見到佢身體狀況有轉變,距離佢離開我既日子又近左,我心就好沉重…… 之前佢間中都有失禁,有時會有一細篤尿/屎係地下,有時有尿/屎路,有時同佢沖涼,佢會係浴缸度失禁,不能控制大小二便…… 宜家直頭會唔知自己應該係邊度屙尿/屎…… 每當有人話佢好麻煩成日周圍瀨,我就好唔開心,點解要話佢……

好彩我老公幫我,同我一齊照顧佢,頭先老狗食完野去左狗窩瞓覺,我老公就同佢come被,同佢講:come好被呀,一陣凍親就麻煩啦~ 老公又定時定候帶佢去廁所屙,咁就減少老狗周圍瀨…… 老狗牙齒無以前咁好又會周圍搵半熟狗糧俾佢

希望打算養狗既jm諗清楚,養狗係一生一世,養狗並唔係什麼玩意,養狗並唔係潮流,養狗係一個責任,唔好諗住隻狗會一世圍住你跑圍住你跳,滿足你玩既慾望;唔好諗住隻狗會一世都咁容易照顧,佢地都會有老既一日;唔好諗住隻狗永遠都好似當初養佢時咁可愛,佢地會變老,毛會稀疏,會甩牙,行路會屹下屹下……

見到佢每日仲可以悠然自得咁周圍行同曬太陽,食得又瞓得,無病無痛,已經好安慰

翡翠宮

回覆:很老的老狗……

屋企附近我見過有人放隻西摩,行得好慢好慢,慢過人行路。一問原來隻狗成19 歲啦,佢主人話佢行得郁已經好好。但好耐無見過佢啦,唔知係咪去咗彩虹橋呢

水晶宮

翡翠宮

引用:屋企附近我見過有人放隻西摩,行得好慢好慢

原帖由 Dwmn 於 15-01-19 發表
屋企附近我見過有人放隻西摩,行得好慢好慢,慢過人行路。一問原來隻狗成19 歲啦,佢主人話佢行得郁已經好 ...
諗諗下westie 中文又好似唔係叫西摩,其實我係想講western highland

伯爵府

beiette 發表於 15-1-19 23:11
不知不覺間,屋企隻狗就黎18歲,陪左我13年,13年內既轉變,由當初佢無時無刻跟住我尾變成宜家我陪佢,由當 ...
知道! 我隻狗狗仲好後生,我一定會照顧到佢百年,亦只希望佢健康快樂

大宅

引用:Quote:原帖由+Dwmn+於+15-01-19+發表屋企附

諗諗下westie 中文又好似唔係叫西摩,其實我係想講western highland
西高地白威

男爵府

回覆:beiette 的帖子

琴日我帶隻狗去打預防針,見到有隻貓要做安樂死,佢個主人好傷心,喊得好淒涼,當時我個心好痛,因為假如有朝一日我隻貓同狗前後咁離開我時,我真係唔知自己接唔接受到

wcpcelia    發表於 15-1-20 08:54

侯爵府

畀面勳章

引用:屋企附近我見過有人放隻西摩,行得好慢好慢

屋企附近我見過有人放隻西摩,行得好慢好慢,慢過人行路。一問原來隻狗成19 歲啦,佢主人話佢行得郁已經好 ...
係呀,佢行得走得食得瞓得已經好好 我有時同老狗散步,步得好慢好慢,一路行一路打喊露 唔行又唔得,會加速退化

男爵府

回覆:beiette 的帖子

睇到你隻狗,我諗起我細個養過隻唐狗,有狼狗種,後生果陣好型好靚仔。因為我細個住村屋,好多流浪狗,佢有時會同其他流浪狗打架,但唔會輸。
跟住佢老左之後,打架無咁叻,不過唔認輸,有次打到隻眼都反埋一邊,屹屹下咁返來,我好傷心,但係佢唔肯再入屋,跟住無幾耐佢仲唔知去左邊,找云成條村都找唔到,我老豆話佢唔想衰俾我地睇,知自己唔得,所以自己走左,我好掛住佢ar, 但係佢走左之後我就無見過佢la

nyfng    發表於 15-1-19 23:52

侯爵府

畀面勳章

引用:琴日我帶隻狗去打預防針,見到有隻貓要做安

原帖由 yanie889 於 15-01-19 發表
琴日我帶隻狗去打預防針,見到有隻貓要做安樂死,佢個主人好傷心,喊得好淒涼,當時我個心好痛,因為假如有 ...
我好驚見到呢D情況,因為會不其然諗起自己隻狗

男爵府

好有同感,我家都有隻老狗,見到佢食得大小便正常我已好開心&滿足,也替你能與你老公齊心照顧牠開心!

侯爵府

畀面勳章

引用:睇到你隻狗,我諗起我細個養過隻唐狗,有狼

原帖由 alice06_hk 於 15-01-19 發表
睇到你隻狗,我諗起我細個養過隻唐狗,有狼狗種,後生果陣好型好靚仔。因為我細個住村屋,好多流浪狗,佢有 ...
嘩…… 我會喊爆…… 其實我地唔需要佢叻同威武,我地只係想照顧佢一生一世

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:beiette 發表於 15-1-19 23:11 不知

原帖由 ivyko 於 15-01-19 發表
知道! 我隻狗狗仲好後生,我一定會照顧到佢百年,亦只希望佢健康快樂
珍惜佢呀

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:不知不覺間,屋企隻狗就黎18歲,陪左我13年

珍珠宮

我隻仔都9歲,我成日都好擔心佢身體~我都好怕有日佢會離開我

大宅

睇到你地同狗狗既故事,我就諗起自己隻狗,雖然明知吳可以避免,但我都想像吳到有日佢離開我我會有幾傷心

大宅

叻叻,有18歲,相信樓主照顧得好好,我個隻差不多10歲,有時望住佢都好怕有一日佢會離開我,狗狗越老行動越慢,眼見屋企個隻無細個個陣咁靈活,我都有d心痛

侯爵府

引用:不知不覺間,屋企隻狗就黎18歲,陪左我13年

原帖由 beiette 於 15-01-19 發表
不知不覺間,屋企隻狗就黎18歲,陪左我13年,13年內既轉變,由當初佢無時無刻跟住我尾變成宜家我陪佢,由當 ...
我隻狗都剛剛過咗16歳生日,又係好老,不過食得行得已經好好。

侯爵府

我隻西摩今年都10歲啦安好佢仲行得走得食得仲晚晚行3層樓梯上樓入房同我訓...我都好擔心佢有1日離開我地...我諗最傷心係我同3個仔女...

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 beiette 於 15-01-19 發表不

原帖由 meimei11 於 15-01-19 發表
同意!養狗係一生一世既承諾周責任!

就係因為嚐過與愛犬分離之痛,所以矢志不再養狗
分離雖痛苦,但給予被遺棄狗狗新生活是快樂,所以我會繼續領養年紀較大的狗狗,因為我發覺好多人會介意待領狗狗的年齡……

首頁
12345...6

尾頁

跳至