跳至

首頁

尾頁

大宅

如果潮陽、循道及伊小這三間,你地最想入邊間1、2、3?Level係咪差唔多?升中派得好唔好?

珍珠宮

回覆:潮陽、循道及伊小

我唔鍾意谷,所以唔會考慮潮陽。
天循首選(近啲,老師有口卑)、
伊小分都鍾意,次選,
伊小正校舍我覺得好殘舊,我唔考慮

別墅

回覆:潮陽、循道及伊小

小兒讀伊正,舊就唔覺得,只覺得改變了很多。沒有小食部得水果部。大啲可以係飯堂食飯,升中派位一條龍,考得好可以選擇脱龍

大宅

回覆:Miumilk 的帖子

請問伊小功課深/淺?一日有幾多樣功課做?點書測驗多嗎?學校有冇社工?如有事找老師,書記會樂意幫家長留電話嗎?我知潮陽唔鐘意架

大宅

回覆:MrsSingSing 的帖子

你知循道唔谷咩?

男爵府

回覆:華太太 的帖子

小一功課每日五至八份,但正常可一至兩小時內完成。默書測驗會比較多,差唔多每星期中英默書輪住嚟,而上學期就已經測驗左兩次同一次考試。書記亦好樂意為家長留言比老師未見有黑面情況,至於好多人會問既單雙非問題我覺得間間都有只不過多與少咁解,反而應該要留意一下南亞問題,好彩伊正我暫時只見有一個咁多,而天水圍靈X我就見有大量。

男爵府

回覆:dee0404 的帖子

以上我講緊既係伊小正功課同考測份量。

別墅

我仔小一功課我唔覺得多都係5至8到,但當中其實每科都有一樣改正,伊正無測驗得評估每2至3課評估一次,每年1月6月考試,評估都密所以我都無特別溫,主要溫默書多,因為溫完默書識左啲字評估有機會用。淺度適中唔辛苦

別墅

搵老師都ok,搵唔到會留資料。我試過係學校搵個無教我囝的老師問野。之後學校打來我miss call唔知邊個搵我,問哂班主任都唔知。之後夜d有個無來電顯示的打來「應該老師已收工」,原來係我之前問野個老師打來話答錯我野,搵我講番。老師都幾有交代

大宅

我兒子讀循小,功每日4-5樣,考師盡責,唔分 精英班, 照顧每一個學生。4,5,6年班每個同學有得去旅行, 澳門,新加坡, 北京。 除了注重學業, 品格也很注重

大宅

引用:我兒子讀循小,功每日4-5樣,考師盡責,唔

原帖由 kwan251 於 15-01-24 發表
我兒子讀循小,功每日4-5樣,考師盡責,唔分 精英班, 照顧每一個學生。4,5,6年班每個同學有得去旅行, ...
請問你仔讀幾年級?點書、測驗及考試多嗎?如果成績唔好既學生,老師有冇安排補課之類?小息有冇限制唔比學生留係課室?你覺得學校好嗎?如有問題想聯絡老師,書記樂意留電話嗎?

大宅

三年級,每星期有默書,不過是詞語和英文句子,一年4次考試。老師盡責,退步會打來問責。書記有善,有功課班( 外判 ),學校1搞要抽籤,輪流

首頁

尾頁

跳至