單親天地

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

他已走了三個多月,我和女兒很掛念他,每晚都攬著他的枕頭和他傾計。初期,大家晚晚都抱頭痛哭,我食不下,睡不著。現在,大家都開始小小習慣,但日常生活,踏足昔日的公園,昔日的活動都想起他。
堅強的背後係好辛苦,很多事情都要自己處理,沒有人和和分擔,分享。
好想在此網站和同路人細說苦事,因為不想身邊朋友太擔心我,所以借此網站抒發情感

大宅

聽到一首歌,高山低谷的歌詞很心酸。
我想copy 出來分享,但我.copy 唔到

伯爵府

回覆:三個多月前丈夫因病離世,剩下我和八歲女

站在樹林內 就如沒氧氣
在夕陽下 寂寥吧 沒權利見你
早知高的山低的谷將你我分隔兩地 失去人情味
你那貴族遊戲 我的街角遊記
天真到信真心 太兒戲

你快樂過生活 我拼命去生存
幾多人位於山之巔俯瞰我的疲倦
渴望被成全 努力做人誰怕氣喘
但那終點 掛在那天邊
你界定了生活 我侮辱了生存
只適宜滯於山之谷整理我的凌亂
渴望大團圓 腳下路程難以削短
未見終點 也未見恩典 我與你極遠

愈望愈無望 未來沒有我
在斷崖下 盡頭吧 樂園未有過
彷彿天一黑天一光揮發了一句再會 只見人下墮
快慰繼續傳播 你都不慰問我
區分到太清楚 太嚴苛

你快樂過生活 我拼命去生存
幾多人位於山之巔俯瞰我的疲倦
渴望被成全 努力做人誰怕氣喘
但那終點 掛在那天邊
你界定了生活 我侮辱了生存
只適宜滯於山之谷整理我的凌亂
渴望大團圓 腳下路程難以削短
未見終點 也未見恩典 我與你極遠

我卻尚要生存 偷偷存活於山之谷等到某天魂斷
你繼續盤旋 我繼續埋藏我愛戀
沒有終點 永沒有終點 那永遠極遠

***加油呀媽咪女女***

大宅

畀面勳章

你好!我同你差吾多,個女8歲,吾同的係老公走左大半年了。盡管哭吧,情緒舒發後便要堅強為女女走下去。我相信老公只想我倆母女開心快樂地生存下去!到活夠時,我們一定重聚。多D上黎舒發下啦!時間令我堅強,你也可以。

大宅

回覆 烏租租 的帖子

我c6既離開係因為小三,除左不捨,仲有一種痛,痛到那住那住,因為好明白佢既心已完全無我,仲要見到佢同人風流快活,比要接受佢死更難受。你地老公既離去一定會為你地帶黎傷悲,但起碼最後見到果一刻大家心裡面都仲索掛住對方,只可惜要將對老公既愛埋葬心底,都會痛,但係你地心裡面仲會存在住老公對你地既愛,加油,你地老公只係去左一個遙遠既地方守護住你一家,佢仍然係深愛你地。

大宅

回覆:erniec 的帖子

媽媽加油!

大宅

引用:他已走了三個多月,我和女兒很掛念他,每晚

原帖由 zoeqoo 於 15-01-22 發表
他已走了三個多月,我和女兒很掛念他,每晚都攬著他的枕頭和他傾計。初期,大家晚晚都抱頭痛哭,我食不下, ...
妳和囡囡都要加油啊!

大宅

回覆 烏租租 的帖子

老公走了之後,一切生活都自己面對,再不昔日的家庭樂,不可一起行商場,旅行,晚上,時常上網,因枕邊人不在。朋友,家人都好支持我,但瑣碎的事都,以前可向老公分享,現在沒有了。現在,我努力從新生活,其實是可以,但不感到真正的快樂,透過此網站,可以同大家分享,收到你們的鼓勵,會好些。
你快樂過生活,我拼命去生存。沒有終點,也未見恩典,我與你極遠。老公,很掛念你

大宅

meinatmn 發表於 15-1-22 01:20
站在樹林內 就如沒氧氣
在夕陽下 寂寥吧 沒權利見你
早知高的山低的谷將你我分隔兩地 失去人情味
多謝你的歌詞回覆

大宅

erniec 發表於 15-1-22 01:53
回覆 烏租租 的帖子

我c6既離開係因為小三,除左不捨,仲有一種痛,痛到那住那住,因為好明白佢既心已完全 ...
我每天個心也是乸住乸住,尤其經過和他以前一起去過的地方,做過的事情,這就是傷痛

男爵府

回覆:zoeqoo 的帖子

無需強忍,想喊便放聲喊,可能囡囡和你會對物件,地方,做過既事及簡單一句說話令你地回憶過去總總,個腦好似播帶咁,重複又重複,因為曾經既回憶係美好既,樓主要記得你先生想你和囡囡開心健康活下去!活著當下,你地現在行既亦會成為你及你和先生最愛女兒將來既回憶,個女睇你頭!加油

伯爵府

回覆 zoeqoo 的帖子

take care加油
開開心心又一天

別墅

我同你一樣,老公走的時候我仔只得4歲,生活真的很因困難o大家一起努力!

男爵府

月餅勳章

加油!

大宅

就算我c6對我幾差,我都仲成日會記番起我地開心既日子,你老公離開果刻仲係大家都愛對方時,點會唔掛住,但我比你會多左一d唔開心既記憶,c6對我既背叛,果d畫面同樣會浮現我腦海,感覺更痛,果種想見但見到又會痛既感覺比永遠失去佢又係更難受。

大宅

zoeqoo 發表於 15-1-22 08:02
我每天個心也是乸住乸住,尤其經過和他以前一起去過的地方,做過的事情,這就是傷痛 ...
我也是喪偶的,完全明白那種乸住乸住的感覺。我覺得你選擇在討論區以文字交流來作為療養平台,是很好的做法。當年我失去傾訴對象後,我將種種想法和感受寫在日記裏,日記成了我的聆聽者。
我但求能夠一一去數清楚......

水晶宮

前路漫漫要堅強D先得,回頭望傷感 ,向前望積極。

大宅

今天和朋友返上大陸按摩,心情鬆一鬆,明天努力陪女溫書

男爵府

睇到你個post,心好傷!加油!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加油啊

首頁
12345...10

尾頁

跳至