跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去見Dr. CHAN, 打針+15個月CHECK UP, 醫生話佢幾叻, 已經做到18個月bb應該做到既野

頭圍: 18又三分一寸
身高: 30寸半
體重: 24磅

疊高積木疊得好好, 測試時疊到7-8粒
懂得放細小的東西入細頸口的樽裏, 又倒返出來 (醫生示範一次, 然後佢跟住做, 倒左好多次)
講到好多字詞 (醫生問我佢有無講到六個字詞, 我話超過六個好多, 不過無數幾多)
用筆塗鴉
用湯匙餵自己 (上星期三開始做到, 即十五個月零一星期, 而家都食到成碗粥, 當然食到周地都係)
識得聽從吩咐, 收好玩具
扶住上樓梯(兩三級應該唔係問題)
拉拉鍊 (不過只拉到少少)
開始講到2個連埋的意思, 醫生話應該16-18個月開始 (佢講過: 姐姐, hi / 提子, 無)
自己除衫
跑 (不過未係好快)
踢波
倒後行

想了解下你地bb 也會做以上嗎? 同埋在香港check up 時, 會同bb 做d 乜野架? (我在美國的)

有幾多bb 而家識講兩個連埋的意思? 如, "要"+"奶奶", "食" + "提子"

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

慘啦..你講果d野..我阿b好似無一樣做到=.=
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

複式洋房

wow.... 18M BB ma?? really ????

my BB born in Feb07 - around 14M now
she can do all the things u listed on the forum except she couldnt feed herself w/ spoon, she can use fork to eat solid food.

she can speak simple sentences when she's around 11M
"mom mom" "bad bad"
"BB" "good good"
"papa" "ball ball" "give"

she's trying to put words into sentence to express herself.

and she can say "please" now (but no "zzz" sound at the end). cos we're teaching her to say "please" when she needed things; And say "thank you" when we helped her; but she can only say "Q Q" very funny

[ 本文章最後由 LoJulita 於 08-5-10 22:01 編輯 ]

大宅

原文章由 家家公主 於 08-5-10 21:40 發表
慘啦..你講果d野..我阿b好似無一樣做到=.=

你bb 叫騫騫嗎?

唔怕, 多d比佢嘗試, 騫騫一定得.

我個仔都係呀? 叫子騫呀.

LoJulita,係呀, e生拎住份野問我,bb 識唔識乜乜乜, 然後佢tick住邊d 做到, 佢話我地個bb 係做到18個月應該做到既野.

你bb14個月都好叻呀

[ 本文章最後由 Timyi 於 08-5-10 22:56 編輯 ]

複式洋房

原文章由 Timyi 於 08-5-10 22:14 發表

你bb 叫騫騫嗎?

LoJulita,
14個月就咁叻??? 勁.
而家識講2個連埋的意思喇? 仲有講到d乜? e生話16個月先 開始架,佢真勁 ...

16M?? really??
i didnt know she's smart. I just treat her as a BB. probably because she's too talkative and nosy.
she can speak lots of words
apple bear catcat (english n chinese) dogdog fishfish moonmoon star(chinese) juice lion boat ball milkmilk(chinese) congee(chinese) mama papa grandma (chinese) grandpa (chinese) uncle (chinese) aunti (ee) pipi pupu badbad (chinese n english) goodgood (chinese) sister (chinese) BB flower (chinese) bird treetree(chinese) duckduck book sock(chinese) soup PLEASE thank you (QQ) NO nothing (chinese) carcar (chinese) bus hughug(chinese) waterwater(chinese) watchwatch (chinese) hi bye...... .... .... etc.
i believe she can understand lots of words too.. one time I asked papa "what time is it?" then she came and point @ my watch.

[ 本文章最後由 LoJulita 於 08-5-10 23:08 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

係香港十五個月唔駛同bb做checkup同打針, 一歲後到健康院就到一歲半, 可能你係美國system有少少唔同
你講o的o野, 我仔仔都做到, 不過積木就未試過咁高 (有四五個己經急不及待推倒)
我仔仔唔只用spoon, 見到我地用筷子夾東西吃, 還要係 "好吃"的東西, 堅持要用筷子夾, 當然係一半天一半地

佢都係十五個月開始組合字
見到其他人打波, 佢會講波波, 然後組合 "踢波波" (足球), "打波波"(籃球) 同"拍波波"(要用拍的球類)
佢亦講 "xx, bye bye" 同埋叫我地 "開燈" 想畫畫就話"畫筆筆"
而家開始認到數字 0, 1, 8

原文章由 Timyi 於 08-5-10 21:06 發表
今日去見Dr. CHAN, 打針+15個月CHECK UP, 醫生話佢幾叻, 已經做到18個月bb應該做到既野

懂得放細小的東西入細頸口的樽裏, 又倒返 ...

[ 本文章最後由 pamelaywy 於 08-5-11 00:24 編輯 ]

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

[quote]原文章由 Timyi 於 08-5-10 22:14 發表

你bb 叫騫騫嗎?

我阿B叫宇騫呀...不過頭先問老公..佢話你講果D唁識姐..但佢識其他..哈哈
佢識求救果陣係咁叫MAMA
知道自己曳就黎要比人打果陣叫打打
飲紙包飲品果陣將枝飲管成枝拎出黎又好準確咁對返入去
知道VCD既開關製...一聽完佢會走去開.
識得想要一樣野而佢自己做唔到會走埋黎示意我地HELP佢
(想飲野..想玩NDS..想開我手提)
玩完玩具..我一唱"IT'S TIME TO TIDE IT UP"佢會幫手
唔知咁OK嗎??? =.="""
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

複式洋房

Hi Timyi, 你係美國邊度呀, 我係 new york 呀!

大宅

我個囝囝剛剛十四個月大,除左識做到你所講的野,亦懂嘗試用快子食飯,亦都識踢波,打籃球,識得26個英文字,識用88鍵電子琴彈英文兒歌,識打電話比爸爸(係真電話),而且今日仲學識左自己拎水杯飲水,一滴水都無漏添.

但我吾覺我個囝特別叻,因為幼兒成長的書都話呢d野係十四至十五個月做到law.

原文章由 Timyi 於 08-5-10 21:06 發表

懂得放細小的東西入細頸口的樽裏, 又倒返 ...

大宅

原文章由 as_sheep 於 08-5-11 22:02 發表
我個囝囝剛剛十四個月大,除左識做到你所講的野,亦懂嘗試用快子食飯,亦都識踢波,打籃球,識得26個英文字,識用88鍵電子琴彈英文兒歌,識打電話比爸爸(係真電話),而且今日仲學識左自己拎水杯飲水,一滴水都無漏添.

但我吾 ...

做到, 唔係特別勁叻呀.
而係18個月"應該"要做到野, 做唔到先要留意.
至於14,15個月bb已經做得到, 咪即係ok, 發展正常囉

大宅

原文章由 懶豬豬媽媽 於 08-5-11 01:17 發表
Hi Timyi, 你係美國邊度呀, 我係 new york 呀!

我@夏威夷~~~

大宅

醒目開學勳章

我仔仔都係 15.5月大, 佢除左未可以自己餵自己食曬飯之外, 其餘你list 既佢都做到. 佢而家用spoon 食都係幾口, 之後就拎d 飯來玩, 無來正經.

用cup 飲水都未係好叻, 佢自己拎住飲就一身都係, 我拎比佢飲, 佢就可以唔漏番出來.

至於講野, 佢講到兩個唔同既音..e.g. "一樣", "無呀", "小明".."巴士", "火車" ..etc. 認到英文同數字. 未識由1-9既次序, 但就見到d number 時識讀 1 係叫 1, 2係2, 9係9. 識曬family (incl grandparents, 姑媽, 舅父.....) 既人物邊個打邊個, 也懂得稱呼.

踢/扔波, 跑, 行樓梯(扶住行幾級), 倒後, 執細小野比我or 放樽, 講電話 (比反應回答對方), 同我講要 ng ng, 去街街前佢識自己拎自己對鞋比我, 企定定等lift 落樓.

小朋友學野好快, 今日唔識既野, 忽然第2日就識.

大宅

原文章由 monkey05 於 08-5-13 13:29 發表
我仔仔都係 15.5月大, 佢除左未可以自己餵自己食曬飯之外, 其餘你list 既佢都做到. 佢而家用spoon 食都係幾口, 之後就拎d 飯來玩, 無來正經.

用cup 飲水都未係好叻, 佢自己拎住飲就一身都係, 我拎比佢飲, 佢就可以 ...

你地d仔囡都咁叻, 好羨慕阿, 可能係BunBun 揍既關係, 未做得晒你地講嗰d野, 不過我同Bun Bun 都已經覺得佢好叻架喇

martse

大宅

原文章由 家家公主 於 08-5-11 00:12 發表
[quote]原文章由 Timyi 於 08-5-10 22:14 發表

你bb 叫騫騫嗎?

我阿B叫宇騫呀...不過頭先問 ...

係呀~!! timyi , 你唔記得咗咩?
你地未生之前咪討論過你地改咩名囉~~ haha...
家家公主同timyi你2個都係想改" 宇騫" 呀ma!!
因為你2個都係貪2個字都有頂帽呀~!!!!

haha... 你2個都唔記得反而我記得.. 因為果時我都想改bb做"宇軒"!!

公爵府

牛年勳章

好叻呀!!
未識... 唉~~

大宅

嘿...我BB教她做一样野,唔系唔会做.
例如我用识字卡教她,她唔会理你,自己做自己野.识过好多次都是咁,但依家都问她边个系橙都仲未知...
嘿...仲未识叫人...
我见身边朋友的BB,同样咁大,教他讲乜,个BB都会重复讲乜...

洋房

我呀b女岩岩16m,我教佢講好多都識得重覆講,唔同音的都講到d,例如家姐,媽咪,daddy,白兔等等.....,咁算唔算ok呀???

大宅

原文章由 bobofafa 於 08-5-30 20:48 發表
我呀b女岩岩16m,我教佢講好多都識得重覆講,唔同音的都講到d,例如家姐,媽咪,daddy,白兔等等.....,咁算唔算ok呀???

當然ok啦. 不過好似e生同我講, 多d教佢講組合字喇

別墅

15個月check up,你bb懂得甚麼??

我bb就識做以下野
識得行10個月
成人為他穿衣服時懂得配合 (穿衣時會伸手入袖,穿褲時自己抬腿)10個月
已行得好穩12個月
會拿起地上好細小物件如頭髮12個月
學拿勺子凹位向上裝上食物 (但吃不到咀里)12個月
會抓帽子放在頭頂上12個月
會拿椅子給大人坐下12個月
模仿大人抺卓子12個月
會自已用手巾抺咀及bi12個月
識得叫爸爸,媽媽,bye bye12個月
識得叫婆婆,爺爺,姨姨12個月
識得講吾該晒13.5個月
識得叫叔叔,姑媽,哥哥,姐姐 (家族成員)13.5個月
開飯時知道食物燙能安等待,不動手打翻食物14個月
自己端杯喝水會漏14個月
會脫掉帽子14個月
會自已洗手開擦干14個月
自已會脫上衣14個月
大便前會叫"唔"14.5個月
識得叫弟弟,妹妹及一般教兩個字都識叫14.5個月
模仿大人穿衣服14.5個月
會一手扶碗一手用勺食飯15個月
出街會拿自已鞋同媽爸鞋15個月
會拿勺子裝上食物放入口內15.5個月

大宅

原文章由 angelabb 於 08-6-2 04:36 發表
我bb就識做以下野識得行10個月成人為他穿衣服時懂得配合 (穿衣時會伸手入袖,穿褲時自己抬腿)10個月已行得好穩12個月會拿起地上好細小物件如頭髮12個月學拿勺子凹位向上裝上食物 (但吃不到咀里)12個月會抓帽子放在頭 ...

你有好好的record, 好仔細呀.
我都有寫育兒日記, 但無你咁仔細, verygood!

13個月識講唔該哂, 好得意, 人地咪讚佢有家教? 係咪人地幫完佢之後, 自己會講唔咳哂架? 等我都多d教佢先

首頁

尾頁

跳至