自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

http://www.mingpaonews.com/20080509/gdb1.htm

葉太晤公安部助爭居權

【明報專訊】9月的立法會 選舉即至,有意參選港島區立法會的人士均積極部署選舉議題,前保安局長葉劉淑儀疑為「清洗」當年釋法引起爭居港權人士的不滿,上月主動與公安部官員會面,為爭居港權人士反映意見。另一邊廂,公民黨 <!--##overture##-->陳淑莊正積極跟進灣仔Mega Tower興建爭議,昨日聯合公民起動、長春社、劉慧卿議員辦事處等團體舉行居民大會。
葉太表示,希望吸納所有票源,包括爭取居留權人士的票,並打算吸納公務員、中產專業、婦女的票源,稍後會作民調。被問及民主黨單仲偕退選,會否令其名單有機會爭得兩個議席,她回應說﹕「無咁大想頭!」

要求撥出單程證名額

葉太任保安局長期間,曾就居港權問題尋求人大常委會釋法,結果非婚生子女及出生時父或母仍未成為香港居民的子女均失去居港權。葉劉淑儀昨日表示,爭取居港權的人士在去年立法會補選時,曾兩次要求她協助家庭團聚。
葉太上月在中聯辦安排下與公安部官員會面,她說,當局現正處理數百個居港權個案,當中一些特別個案,如家中有殘疾人士或年長父母,當局答允給予特別考慮。她贊成可按現有制度,在香港每日有150個單程證配額中,考慮把剩餘的配額撥予爭取居港權人士。

她又提出擴闊自由行的安排,為珠三角地區工作人士爭取獲取「異地簽證」,令他們遇上雪災等事故時可來港暫避,她亦有向當局反映,有數千名內地居民在領取居港權時疑因違反內地措施,而未能領取回鄉證的問題。

另一邊廂,陳淑莊近日正全力跟進灣仔MegaTower事件,據知,黨內有意讓她藉大型地區議題增加曝光。堅尼地道的居民昨舉行居民大會,擔心合和會落實14年前城規會有條件批准的93層酒店方案,影響當區交通及環境。政府對這次居民大會亦十分重視,派出「一局七部門」代表出席,包括發展局首席助理秘書長及民政事務處、地政總署、規劃署、建築署、土木工程拓展署、運輸署和路政署代表。

知唔知香港好細....一隻手指就可以捽死

大宅

畀面勳章

唉......真係hk悲哀呀.....有時唔係唔想去投票.....而係無人值得你去投.....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 愛麗斯傳說 於 08-5-10 22:58 發表
唉......真係hk悲哀呀.....有時唔係唔想去投票.....而係無人值得你去投.....

同意,好一出賣港人的政棍

別墅

葉劉點解要咁對我地呀

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

掃把頭又想攪什麼新意思啦
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/728806/1.html

現在已經有居港權的新移民,為左你地現在的居住地好,為左你地下一代好,都唔應該支持佢咁做吧?

我只擔心香港的下一代..
治安、家庭暴力、小朋友教育、青少年問題、環境衛生、文化差異產生的矛盾、衝突、醫療福利.......

仲有工作機會

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-5-10 23:32 編輯 ]

大宅

畀面勳章

原文章由 octoct 於 08-5-10 23:03 發表
葉劉點解要咁對我地呀

唉....無良呀....佢想搏果d老婆係大陸的男人票囉......而家hk好多架嘛....佢地又想有人幫佢地.....緊係會去投票啦.....

d政客有無聽下大眾市民的聲音架....我地hk人只想hk人用返hk資源咋.......唔想大陸人黎分我地的資源呀.....唔好黎搶野呀.....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 叮鈴 於 08-5-10 23:09 發表
http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/728806/1.html

現在已經有居港權的新移民,為左你地現在的居住地好,為左你地下一代好,都唔應該支持佢吧?

我只擔心香港的下一代..
治安、家庭暴力、小朋友教育、青少 ...

仲有道德觀有別,佢0地很開放 ,家庭慘劇輪住上.......

男爵府

新移民梗有一個係你左近...葉劉..可以爭取新移民, 但要做學歷資產審查, 引入優質大陸人做港人...納稅人條氣先順D乍.

[ 本文章最後由 keroroee 於 08-5-10 23:45 編輯 ]

男爵府

原文章由 keroroee 於 08-5-10 23:24 發表
新移民梗有一個係你左近...可以淨取新移民, 但要做學歷資產審查, 引入優質大陸人做港人...納稅人條氣先順.

完全讚同你地講既野,,,,,,,,,,,,,

禁止訪問

男爵府

人大已釋法...點解要爭取?

香港又做收容港...吾好掛? D船民已經攪到香港立立亂... 又來...7.1我要遊行.

曾就居港權問題尋求人大常委會釋法,結果非婚生子女及出生時父或母仍未成為香港居民的子女均失去居港權

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係咪見我重未死得,係咪想激死我呀,

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 愛麗斯傳說 於 08-5-10 23:11 發表

唉....無良呀....佢想搏果d老婆係大陸的男人票囉......而家hk好多架嘛....佢地又想有人幫佢地.....緊係會去投票啦.....

d政客有無聽下大眾市民的聲音架....我地hk人只想hk人用返hk資源咋.......唔想大陸人黎分我 ...

老婆係大陸使乜佢多事呀,依架五年就有單程啦,未有單程之前有雙程
最怕係自由行,依架連我鄉下都有人去搶,幫友仔好冇良心架,如果度度都有自由行,幫友仔好意來香港,咁香港唔見手機和銀包的人一定很多

大宅

唉...........而家冇議員會為港人爭取福利架啦.

男爵府

贊成一家團聚.

葉太上月在中聯辦安排下與公安部官員會面,她說,當局現正處理數百個居港權個案,當中一些特別個案,如家中有殘疾人士或年長父母,當局答允給予特別考慮。她贊成可按現有制度,在香港每日有150個單程證配額中,考慮把剩餘的配額撥予爭取居港權人士。

反對, 中國咁大點解要避到來香港? 香港奇案沒完沒了.

她又提出擴闊自由行的安排,為珠三角地區工作人士爭取獲取「異地簽證」,令他們遇上雪災等事故時可來港暫避她亦有向當局反映,有數千名內地居民在領取居港權時疑因違反內地措施,而未能領取回鄉證的問題

珍珠宮

個掃把頭有冇腦架???珠江三角洲有雪災咩??咁都收容???定係擦大陸鞋擦到傻左呀??

咁為大陸, 有香港身份証都唔應該投票俾佢....

[ 本文章最後由 tkkmama 於 08-5-11 09:01 編輯 ]

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

首頁

尾頁

跳至