親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

今次係台北入台北走,但中間會有3日2夜係台中,台中係自駕遊,但出咗PLAN A同PLAN B,唔知邊個會好D,麻煩台灣達人睇睇行程:

PLAN A
第一天(星期日): 約10點會到達台中高鐵站及取車--->青青草原--->小瑞士花園--->紙箱王--->住黃慶果園--->伊拿谷食飯
第二天(星期一):黃慶出發--->麗寶樂園--->住清新溫泉--->甲逢夜巿
第三天(星期二):清新溫泉--->彩虹眷村 --->日月潭--->集集--->台中高鐵回台北

PLAN B
第一天(星期日): 台中高鐵取車--->高美濕地--->黃慶果園--->伊拿谷食雞
第二天(星期一):黃慶果園-->青青草原--->小瑞士花園--->紙箱王--->日月潭--->集集--->彩虹眷村--->住清新溫泉--->甲逢夜巿
第三天(星期二):清新溫泉--->麗寶樂園--->台中高鐵站回台北

**PLAN A第一天咁趕上去青青草原,因為星期日先有羊咩SHOW
唔知台灣達人有無建議?

子爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:台灣達人,可否幫忙看看台中行程

兩個plan都麻麻,我前年住完清新溫泉又係坐高鐵去台北,99號公車(一小時一班)在清新溫泉飯店門口搭到,坐去台中高鐵站好快(記憶中唔洗半個鐘),so如你選在清新直去台中高鐵,可以租少日車都得~而且呢間飯店真係幾正,留多少少時間用下飯店設施都好!

洋房

回覆:stepchk 的帖子

我都計劃緊去台中 但我覺得好似麗寶樂園同清新溫泉距離都好遠 來來回回 會唔會取捨不去麗寶

洋房

回覆:stepchk 的帖子

逢甲同清新又有距離 會唔會選擇東海大學旁邊 都好似有夜食 距離無禁遠

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:逢甲同清新又有距離 會唔會選擇東海大學旁

原帖由 oumihei 於 15-01-24 發表
逢甲同清新又有距離 會唔會選擇東海大學旁邊 都好似有夜食 距離無禁遠
我鍾意行東海夜市多過逢甲呢!逢甲太多遊客了迫爆,又難搵位泊車

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 oumihei 的帖子

其實逢甲去唔去我都無所謂,只係見到咁出名,諗住有時間就去行下。麗寶我初頭都無諗住去,但其他地方我又無乜興趣,所以先考慮麗寶,諗住小朋友玩得開心

大宅

其實2個Plan都好多車程,坐車時間會頗長,觀光時間很少!
Plan B 應該可行d,但Day 3應該去不到麗寶樂園,改早上在酒店Hea下浸溫泉,check-out後去彩虹村&彰化扇形火車庫參觀!

珊瑚宮

wonadaol 發表於 15-1-26 11:25
其實2個Plan都好多車程,坐車時間會頗長,觀光時間很少!
Plan B 應該可行d,但Day 3應該去不到麗寶樂園, ...
多謝你建議

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

stepchk 發表於 15-1-22 16:19
今次係台北入台北走,但中間會有3日2夜係台中,台中係自駕遊,但出咗PLAN A同PLAN B,唔知邊個會好D,麻煩台灣達 ...
感覺你似乎唔知景點之間既駕車時間,因為睇你既行程唔多可行,
建議你先攪清楚D景點係邊,同埋駕車要幾耐先,
試下學用 google map 規劃行程,
教學:

http://shampoolee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=3420662

講番你既plan,
你先攪清楚台中市、日月潭同青青草原既地理位置,
咁你就唔會出現 plan A既去完青青草原,番番台中市,再去日月潭既安排。

同埋你要查下青青草原去日月潭、集集、台中市既車程,
咁你就唔會出現plan B既一日之間去曬呢D地方既行程。
另外你 plan 行程既同時最好諗下去呢D地方做乜。

plan B如果你星期日睇羊咩show,咁你星期一再去青青做乜呢?
而如果你玩完小瑞士同紙箱王,咁你又打算去日月潭做乜?
去完日月潭又去集集做乜?
如果你早上玩完小瑞士同紙箱王,中午先去到日月潭,
咁你除非有想去既景點,否則只可以遊湖,去唔到九族,
而如果你去左日月潭,再去到集集天都黑曬了,
去到彩虹眷村更加係夜深,去到都無意思影唔到相。

珊瑚宮

回覆 shinku 的帖子

真係好多謝你咁詳細講我個plan出現咩問題,之前有睇過你既post,有用google map睇過d車程,我承認我自己比較貪心,諗就好似無乜問題,我都知去咗台中巿又返去日月潭的確浪費咗d時間,但你講得啱既係,我其實無諗到去日月潭同埋集集做乜野,因為我睇咗咁耐,集集我都唔知有咩咁值得睇,日月潭只係想到此一遊就算,無諗過要去日月潭做d乜野同埋睇d乜野。我諗我要由頭再睇過應該點安排先。多謝晒你意見。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

stepchk 發表於 15-1-26 15:45

真係好多謝你咁詳細講我個plan出現咩問題,之前有睇過你既post,有用google map睇過d車 ...

其實日月潭係有D雞肋,我之前有玩兩日,第一日中午去到遊湖,晚上行下附近(但其實無乜野行),
第二日主力九族文化村,玩左成日,晚上又 hea 下,
第三日一早走。
但你問我係咪好吸引,我覺得一般,

如果時間多想 hea 下無所謂,
但如果無預先了解,去到可能會好失望,
其實我係想去九族先會留一整日係個到。

集集我都有去留左半日,
D景點又係好睇你岩唔岩。

如果你睇過人地D遊記或者景點介紹都覺得呢兩個地方無乜特別,
就勸你唔好夾硬去,不如早D番台中市玩或溫泉酒店好過。

珊瑚宮

shinku 發表於 15-1-26 16:39
其實日月潭係有D雞肋,我之前有玩兩日,第一日中午去到遊湖,晚上行下附近(但其實無乜野行),
第二日主 ...
真係好多謝你再俾意見我,我睇咗好多遊記,真係覺得好多地方都唔吸引,集集我真係夾硬加上去,九族我無諗過去,所以先諗住去麗寶樂園。既然有你俾呢個意見,咁我再由頭plan過d行程。因為集集我睇過晒無咩想睇,火車我又唔啱睇,阿女又無興趣。

子爵府

hashtag旅遊勳章

stepchk 發表於 15-1-26 16:44
真係好多謝你再俾意見我,我睇咗好多遊記,真係覺得好多地方都唔吸引,集集我真係夾硬加上去,九族我無諗 ...
其實三日兩夜在台中,真係玩唔到太多,你此行係幾月去?我下個月都plan左一日去日月潭,將會係第四次去日月潭。呢個地方對我黎講,真係去幾多次都唔厭!此行最主要係去九族櫻花祭賞櫻!
其實你不如先確定自己有興趣既景點再plan行程吧!

台中都係睇景多,或玩下diy果d,九族文化村入面都有機動遊戲玩(麗寶設施會刺激d)
清境附近景點:廬山溫泉、埔里紙教堂、18度C巧克力工坊、廣興紙寮、造紙龍手創館、埔里元首館、埔里酒廠..
南投景點:日月潭、九族、溪頭妖怪村、溪頭森林遊樂區、杉林溪、奧萬大國家森林園區、南投麻糬博物館、微熱山丘、微光森林、天空之橋
彰化:扇形火車庫、鹿港老街、魔法餅乾學院
自駕遊本來就好free,小心地睇住Google map定行程,走少d回頭路、冤枉路,行多幾個景點,又充實左行程。

珊瑚宮

Biancacheung 發表於 15-1-26 17:14
其實三日兩夜在台中,真係玩唔到太多,你此行係幾月去?我下個月都plan左一日去日月潭,將會係第四次去日月 ...
好多謝你既提議,我二個小朋友(7歲&2歲半)咁適合邊個樂園多d

子爵府

hashtag旅遊勳章

引用:Quote:Biancacheung+發表於+15-1-26+17:14+

原帖由 stepchk 於 15-01-26 發表
好多謝你既提議,我二個小朋友(7歲&2歲半)咁適合邊個樂園多d
九族入面最激就係呢個,全台最高跳樓機。
小朋友都岩玩九族,有室內小機動(旋轉木馬、海盜船果d),歐洲花園亦有環園小火車坐!

伯爵府

我12月自駕是這樣的

中午台中高鐵站取車,到埔里中途食飯,到黃慶三點,四點開車上武嶺,五時半下山,魯媽媽晚飯,回黃慶

第二天星期六,九點退房到青青睇羊show馬術,12:30去紙箱,但人太多便開車下山,3:00到日月潭,到此一遊,食tea,四點開車去車珵,五點到,六點離開去集集睇武昌宮,七點離開會埔里,宿漾之谷溫泉民宿

第三天11退房去霧社地震教育園,1點返台中高鐵交車,轉台鐵去台中市
我去的三天都下雨,五點天黑齊,所以完得好hea

stepchk    發表於 15-1-27 10:13

男爵府

引用:我12月自駕是這樣的中午台中高鐵站取車,到

原帖由 be 於 15-01-26 發表
我12月自駕是這樣的

中午台中高鐵站取車,到埔里中途食飯,到黃慶三點,四點開車上武嶺,五時半下山,魯媽 ...
魯媽媽好食嗎?

信是有緣

伯爵府

好味

大宅

你覺得九族值得去嗎,小朋友3歲適合玩嗎

首頁

尾頁

跳至