嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #7 soeries 的文章

佢出o左幾多隻牙呀? 唔使太擔心, 我有個朋友個小朋友歲幾都係得5隻牙, 牙醫話開始時出得遲, 整體都會出得遲o的...

大宅

jolo,

呢幾日我幫亞b搽o左o個隻repair cream, 跟住又整細o左個衫領口, 佢後頸o的傷口開始復原, 希望佢今日返學唔好再r損啦...

而家天氣有o的秋涼感覺, 亞b佢都舒服o的...

大宅

回覆 #17 jolo 的文章

如果你唔得閒出去的話, 使唔使我幫你去cwb買支repair cream, 跟住mtr交收/寄畀你? 橫掂由我office去cwb都算ok近...

大宅

如果係搽面仔通常都係1% hydrocortisone, 咁真係要搽多幾日至見到效果, 因為唔係好強o既類固醇...

濕疹bb保濕都緊要, 有冇經常幫佢搽cream, e.g. aqueous cream/ qv cream/ cetaphil cream?

原文章由 marvinwong 於 08-5-13 19:31 發表
請問各位"Repair Cream" 全名係咩呀? 大約幾$一支呀? 係咪對濕疹好架? 我個B果d 濕疹好厲害, 搽左醫生開既藥膏都唔係好得!

大宅

回覆 #29 jolo 的文章

jolo你用多幾日physiogel cleaner同洗頭水之後, 上o黎匯報下個效果點o丫, 等我睇下好唔好買洗頭水用下, 唔該哂

尋日放學亞b又r損哂後頸

大宅

回覆 #35 wingtsang 的文章

有冇個成份可以post出o黎睇下?

大宅

回覆 #37 nlilo 的文章

你亞b張床o的被呀, 床單呀, 有冇勤洗淨? 亞b長時間o向床仔度成日接觸o的床舖, 致敏原有機會就o向o個度...仲有o的奶沾到面仔都會影響o架...

我個b濕疹主要都o向塊面, 呢排試o左隻ezerra cream+physiogel cream, 開始冇咁紅, 再加上天氣涼o的同冇咁濕, 又好o的...如果你想試ezerra cream, pm我, 等我話你知邊度買啦...

大宅

回覆 #41 wingtsang 的文章

就咁睇成份, 話有精華油, 唔知有乜o野款式o向入便呢...我尋日search過o的product review, 好多人都話好用, 主要都係o的女士, 咁有o的人就話其實同vasaline冇乜分別...我覺得最好緊係冇香料冇人造色素啦...

大宅

回覆 #45 jolo 的文章

jolo, 我諗你遲o的可以o向選擇月刊幫各種沖涼液同洗頭水做評級

大宅

回覆 #47 jolo 的文章

咁可以好似o的八掛雜誌咁, 畀5粒星唔同o既牌子, 根據價錢, 滋潤度, 易推開程度...做評審, 跟住再搵出最抵用o既一隻

我覺得physiogel似乎係比較好用o既一款...

咁你而家亞囝唔用o既cream點處置呀? 我自己一個都用唔哂...

大宅

回覆 #50 PearPear 的文章

你指"Dermaveen"? 萬0/屈人寺都有...

大宅

回覆 #52 PearPear 的文章

價錢ok, 平過oilaturm, 但係對我亞b幫助不大, 佢沖完都係照r個身...不過個個b唔同, 可以一試o既...

大宅

回覆 #56 nlilo 的文章

pm o左你喇...

床單我見有媽媽幾日就洗一次...我就做唔到喇, 因為冇時間, 最多都係一星期一次...仲有床附近o的o野會唔會多塵, 都要成日清潔o架...

大宅

回覆 #62 annpoon51 的文章

聽到都"鄧"你同囝囝辛苦
希望佢快o的康復, 大家都有覺好訓啦...同埋你都唔使咁操勞...日頭有冇屋企人可以幫手睇下囝囝o架?

大宅

回覆 #69 nlilo 的文章

我每次洗亞b衫前一定會開一轉空機洗, 落埋漂白水用90度洗一轉, 之後至再洗亞bo的衫, 咁好似乾淨o的...

我都要儲埋一星期至洗, 中間就手洗咁o的囉...

你可以試用埋Castle抗敏洗粉, 百佳有時會買一送一幾抵...

大宅

回覆 #85 soeries 的文章

cliocort:

Clioquinol 3%
Hydrocortisone 1%
http://www.upll.com.hk/en/productsearch.php
http://www.derchk.org/modules/wfsection/print.php?articleid=1037

Soficlor:

http://www.mims.com/Page.aspx?me ... =Soficlor+oral+susp
有GI disturbance, 即係可能會肚痾, 有時食抗生素都會肚痾o架...

Synchloramin:

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7008050300104

大宅

回覆 #95 soeries 的文章

我o地o既經驗就係醫生見有損同發炎就會開抗生素, 如果唔見有的話, 不如你再打去問下醫生仲使唔使食啦...食得多唔係太好, 因為肚痾痾哂o的營養...

如果用燕麥沖ok, 咁就繼續啦, 最緊要係o岩用嘛...

我有次睇千幾蚊o既醫生, 佢畀原支elomet, 仲冇教我開稀tim呀

大宅

回覆 #92 佩兒 的文章

如果aq cream唔夠潤, 可以試qv/ oilatum/ cetaphil cream...沖涼又可以試oilatum/ dermaveen...呢o的都可以去萬0/ 屈人寺買...

你有時間可以睇下之前o的post, 有好多關於用唔同creamo既分享o架...

大宅

講開又講, 各位有冇興趣gather下? 簡簡單單搵間樓上cafe, 唔使搞咁多o野, 大家食下o野傾下計...

暑假o的小朋友放假會唔會方便o的呢?

大宅

回覆 #134 jolo 的文章

搞gathering冇問題, 地點係咪o向尖咀方便o的呢? 我雖然想o向港島, 因為我係香港島民嘛

人多的話, 可以好似o的生日會咁source埋sponsor, 最好有physioxxx同cetaxxx, 嘻嘻

7月尾時間ok嗎? 例如7月26日咁...

首頁
12345...15

尾頁

跳至