嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

早知唔俾芝士啦, 見阿b 好耐無食, 牙仔又出慢左, 昨日俾了半塊仔, 點知晚間ar唔停. 都係唔好心軟. 依家連番茄都無食, 搞到唔知煲什麼粥, 日日唔係菜肉粥就係瓜肉粥, 佢今日開始唔想食粥啦, 有無好介紹?

大宅

thanks! 除了粟米, 和某些魚, 都有煲這些粥, 真係煲少左紅蘿蔔, 等買返來煲. 我阿b 17個月, 得6隻牙, 應該算係慢...

原文章由 tpy 於 08-5-12 23:38 發表
小朋友對紅蘿蔔, 菠菜, 薯仔,魚, 粟米, 蕃薯..等有無敏感? 若果無可以試下呢d有顏色的配料煲粥, 有味道又有不同色彩, 好吸引!

大宅

我個女上次有頭皮, 抓頭, 跟住我用清水加1-2滴橄欖油洗頭,都ok喎! 跟住隔日用開稀的洗頭水, 然後用清水加橄欖油過水, 等佢0的油脂清得乾淨又唔會俾洗頭水'la'到. 希望有用啦! (有時用茶水 )

原文章由 jolo 於 08-5-13 16:23 發表
我都要搵日出去買番支 repair cream 睇門口...
收細領口對我個囝無用, 之前冬天著 樽領衫, 佢都抓損後頸..
我發覺, 我囝囝真係唔熱, 就唔抓, 好似依幾日係屋企, 佢無咩出汗, 真係無抓過 ... :igiv ...

大宅

係幫傷口埋口的cream, 並非治療濕疹用.

原文章由 marvinwong 於 08-5-13 19:31 發表
請問各位"Repair Cream" 全名係咩呀? 大約幾$一支呀? 係咪對濕疹好架? 我個B果d 濕疹好厲害, 搽左醫生開既藥膏都唔係好得!

大宅

但係我朋友話有頭皮可能係太乾的關係, 怕用洗頭水, 會唔會越用越勁, 咁未會變惡性循環??? 我依家用瑞士寶寶, 我朋友就介紹用vendom, 莊生就叫我唔好用住..

原文章由 jolo 於 08-5-14 09:19 發表
thx ~~~
我囝囝差 4個月 3歲哪... 而且, 非常非常大汗, 洗完頭無耐, 又有成頭汗味, 依家日日放學, 直程係臭 b 一名, 所以唔係好敢只用水 加 欖油洗 .....
唔知小朋友係咪同大人一樣, 洗頭水 ...

大宅

會否是奶粉問題? 現在是吃那隻奶粉?

原文章由 nlilo 於 08-5-14 18:01 發表
各位媽媽你地好呀,我仔仔E+4個月啦,他滿月後個面就出濕疹,一路到E+,只系個面有,身無,有時嚴重到出水,真系好心痛。

我已經試過比他吃開奶茶,用金銀花白菊花水洗面,搽凡士林,E+就搽A Cream,終於都有d起色,但始終唔可以完全好返 ...

大宅

係呀, 有隻羊0架. 你真用了好多款. 我都覺得chicco唔得, 之前朋友送俾bb, 佢用沖涼親都0的紅, 莊生就乾. 所以依家搞 oatmeal 或derxxxveen bath oil

原文章由 jolo 於 08-5-15 09:35 發表

vendom 係咪透明膠樽, 有個羊公仔果隻 ???
我囝囝由 bb時, 用過 施巴敏感, chicco 敏感... 唯有用莊生藍樽 (洗頭沖涼都用得果隻), 先得.... 到歲幾開始有頭皮, 再用過 一隻日本牌子, 都唔得... 再用 思x樂 , ok ...

大宅

珀珀, 慧慧媽,

我忍唔住, 今日帶了阿b去睇皮膚科, 佢開了以下的cream ,麻煩你幫我睇下 o 唔ok?

搽面 hydrocotrisone
搽頸 cliocort
手腳 mometasone

手腳其實我覺得淺色左, 但係範圍大左, 但係依幾日半夜2-4:30 ar唔停, 開冷氣都唔得,逼住睇啦. 點知醫生話佢屬於嚴重, 平時唔開抗生素, 今次都要開 :Soficlor 同抗敏藥 : Synchloramin, 係未好勁0架, 我好驚呀mouth: 如果俾佢睇到之前紅紅腫腫, 唔知會點開藥

大宅

依家傷口好些沒有, 希望快些好返啦!

原文章由 annpoon51 於 08-5-16 08:52 發表
上星期六阿囝比滾湯燙傷, 現在日日都要返健康院洗傷口, 定期又到醫院看醫生, 我想說包紥用的紗布原來都會令他敏感, 唔包又唔得, ...

大宅

nlilo,

今日問皮膚科醫生, 佢話阿b 一歲前就可以考慮, 一歲後就不用喎,
所以你都係問返你睇開的醫生, 等佢地俾建議啦! 但我就食開森永,
係我朋友介紹, 佢個女以前都是嚴重濕疹, 食過 能恩和s26, 轉食森永就好左好多.

原文章由 nlilo 於 08-5-15 15:49 發表
吃甘雅培,我都有考慮呢個因素,不過他身無,我又唔想輕易轉奶粉,轉奶粉聽聞都幾複雜下,又擔心換果只都有問題。如果換,又唔知換邊只好,你有咩建議呀?thanks ...

大宅

kleinpunkt & 珀珀, 慧慧媽,

多謝晒
但係佢頸仔只係少少紅, 唔明醫生點解會開cliocort, 晚間我見佢會痕, 但係無爛無損喎? 所以我無俾佢搽, 但我老公話睇得醫生就要信, 搽下啦. 面仔我覺得都ok, 因為係hydrocortisone
致於搽手手腳腳, 我都估到係勁野, 因為佢搽面同頸一日搽2次, 但係搽手腳就一日搽一次, 醫生無講有無開稀喎, 唔係原支, 係普通醫生用的白色圓盒仔, 只係貼了個名, 無話幾多%, 但係佢叫我放心, 佢會開都係俾bb用0既類固醇. 佢同我講佢bb都有濕疹, 都係搽類固醇. 但記得見好就要停. 我梗係唔放心, 所以在此徵詢你地意見啦!

另外, 開了我估係豬油膏俾阿b沖涼, 叫我沖涼唔好多過5分鐘同 bath oil. 但我覺得唔夠潤, 如果都係咁, 我諗我會沖返 oatmeal ???
咁係未都ok, 抗生素都要照食呀

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-17 17:56 發表
Thanks kleinpunkt,

soeries,

有少少append,

Clioquinol 3% ==>
具抗菌作用
cliocort結合了Clioquinol 的抗真菌、抗細菌作用及Hydrocortisone的消炎、止癢作用,用於廣泛控制急性和慢性皮膚病

Synchloramin ==>不 ...

大宅

慘啦, 佢重開了5日藥, 咁即係個醫生麻麻啦...不過阿女的確係全手臂和腳紅紅損損, 對醫生來講, 都或者算係大面積. 因為佢話佢通常唔會開藥俾阿b食, 但你阿b咁既樣要食5日...
咁m字頭的cream, 係未又係搽幾日要停...? 停幾耐先可以搽返?我都唔係好敢搽, 見好就收, 仲係搽好薄, 因為知係勁0野.死啦, 唔知又無後遺症 對手真係好多好多, 但對腳真係仲未得...

Jolo,

你的小朋友真係好敏感, 如果淨係清水, 只在摺位搽少少cleaner洗或者會好0的. bath oil可能對佢來講係太笠.

cfunallc,

千企唔好用芫茜沖涼, 因為芫茜係發, 以前0的人出麻疹話要出晒先好, 所以用芫茜沖涼

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 10:43 發表
但是我未試過要食抗生素喎, 最多-非常少數時只搽有抗生素的藥. 其實除非全身或大面積發炎, 我覺得是唔須要食抗生素囉,搽藥只是局部性, 食就是全身性, 分量還重好多.

...

[ 本文章最後由 soeries 於 08-5-19 23:26 編輯 ]

大宅

珀珀, 慧慧媽,

唔該晒呀! 今日剛剛搽了第5日, 對腳踭位都仲係麻麻地, 我明天會停, 咁要停幾耐,1 星期嗎? 如果中間紅返, 係未只搽cream?

nlilo,

找到好方法, 加油!

大宅

聽人講俄x納都有類固醇, 只係用了另外的term, 所以無人知, 佢都講明係藥用, 所以都係少用為妙!

原文章由 小ice 於 08-5-20 16:04 發表
首先多謝你咁熱心幫助...^^
想問乜野係黴菌?係咩地方會接觸到?被嗎?
我用過醫生開的藥,應該有類固醇,盒上面寫不可用多過兩星期..但查左好像無咩用咁..仍然係咁生..(大約連續查左一個多星期)現在我同佢查咁俄x納英膏( ...

大宅

係未真0架, 如果係, 到時睇下時間, ok的話我都想黎!

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-20 17:19 發表
搞gathering冇問題, 地點係咪o向尖咀方便o的呢? 我雖然想o向港島, 因為我係香港島民嘛

人多的話, 可以好似o的生日會咁source埋sponsor, 最好有physioxxx同cetaxxx, 嘻嘻

7月尾時間ok嗎? 例 ...

大宅

就算浸浴, 都要小心些, 因為某些藥材可能有毒性, 唔好點到眼睛同口仔. 上次我係中環買了藥粉, 諗住俾阿b沖, 我 老爺係中醫, 知道成粉有0的帶有毒性, 提我幫阿b沖要小心.

原文章由 swchoi888 於 08-5-21 16:57 發表
有好多種藥材,記得好似有川芎、當歸尾、金銀花、槐花、白蘚皮,好似仲有5、6種中藥!

大宅

珀珀, 慧慧媽,

唔該晒, 佢腳踭位一到夜晚都係紅返, 搽住cream先啦
可能真係鞋了太耐, 難搞! 仲要多手俾佢食了西蘭花, 今朝痕返

[ 本文章最後由 soeries 於 08-5-21 23:29 編輯 ]

大宅

jolo,

唔該晒, 之前用過, 但對佢來講係差唔多, 無點退紅, 以前仲搽過ai, 但只係滑了少少, 跟住仲紅, 所以先搵其他cream幫手. 今日停左抗生素,雖然醫生話可以食多2日, 但係停左佢感覺好些. 類固醇都停了2日, 但腳踭又紅返. 唔通一定要搽先唔紅? 我好驚佢又ar損返會變差. 我今日同佢沖返oatmeal,希望明天會更好.

原文章由 jolo 於 08-5-22 10:30 發表
soeries,
有無用過 physiogel ... 依隻對我囝囝o黎講, 幾o岩用...
佢一紅, 或者見鞋左, 我就用 physiogel ai ... 通常一至兩日就 退紅 ... 乾就用 cream... 不過, 基本上佢今日退左, 過一、兩日一出汗又紅番.... :ig ...

大宅

要飲成碗? 我老爺都係中醫, 間中都開中藥俾阿b, 其實都有0的效, 但係阿b太勁, 所以走去睇皮膚科. 但係佢開bb份量, 都係叫我一碗水煲到6-7分, 最後我通常煲剩4安,加紅糖(解毒), 然後俾佢飲, 一日分三, 飲得幾多得幾多, 前個排勁就日日煲, 而家就隔1-2日先至煲. 你的醫師有無叫你加紅糖? 甜甜甘甘,我阿b都肯飲.

原文章由 cfunallc 於 08-5-23 02:27 發表
近來同阿女睇中醫, c6同事介紹, 佢bb睇中醫加浸濕疹清醫好, 但同小姐仔睇左一次, 6日藥分足足10幾日食, 阿女極之唔鍾意, 氹好耐先飲少少.....一碗藥分2-3日先飲得晒....仲難餵過食西藥...

最初浸濕疹 ...

大宅

平時百x, 惠x都有得買, 但係唔知你的藥啱唔啱配, 要問下醫師穏鎮0的好0的!

原文章由 cfunallc 於 08-5-24 01:33 發表
中醫無叫加喎....佢話d藥唔苦, 有少少甜...
咩野係紅糖呀? 係邊度有得買呀?

首頁
12345...14

尾頁

跳至