論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

其實今日真係好高興,比我地預期叫做夠人數,因為過往經驗話俾我地聽,通常得四成會到,大家可以到天書一看,我地兩年幾搞過唔同方式訴求、記者會及遊行,人數都係四成;今次反而比報名的多,我地以報了名的家庭計算,已經係八成,加上天公做美,今日真係唔錯!

今晚講多些少不足為外人道義工辛酸史:
首先係第一步係搵官員、議員、區議員、虐兒機構、勞工處、入境處等等,呢兩年幾,真係比佢地玩死,當中只有幾位係由始至終都支持緊我地。
大家認住,到而家教統局班高官都仲未肯出來見我地班C9,可能知道我地夠哂麻煩,唔敢見我地,亦可能佢地收到風我地係勞處果邊開會情況所以唔敢應約,呢個我地諒解的,俾我夾住44億,叫我做烏龜我真係會做o架!

頭一年,第一代義工真係全程得5個,個個呀四上身乜都做,上法庭跟case就得我同呀Fa,到跑到有官員肯見我地,就轉移陣腳跟官僚打對抗...
第二代義工,加入Agent及多位BK媽咪,跟傳媒打得火熱,慢慢長路開始入佳境...
第三代義工,進入一個全民皆兵境界,有乜要幫手,來者不拒,務求短時間內解決個個C9有份工問題...

所以今次遊行,係有賴各位BK媽咪及爸爸頂力相助,係度我代表義工隊全體C9,向你地致敬!

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 woodstockfans 於 08-5-12 23:34 發表
尋日見到你地班義工咁落力, 真係好感動!

多謝天公做美, 陰陰地, BB冇咁易嘈嘈閉...

嘻!呢個BB係咪我同祖穎媽輪住搞佢對腳仔果個?

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 cottontail 於 08-5-14 00:12 發表
我唸我係最遲去到, 不過好彩都趕得切遊行, 但個囡猛問我地係度做乜野, 由因為我唔識路, 係禮頓中心附近揾左好耐, 都唔見有巴士或者電車去中環附近, 所以阿囡上完堂再去到o個度已經好倦, 我唯有揹下佢, 不過有其他媽 ...

下次如果再出來唔識路,你可以PM我地留電話,基本上集會前,我地個個都係接緊一D唔識路媽咪電話教點去,同"盪"失路去o左邊鼠

首頁

尾頁

跳至