論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 朗仔 於 08-5-12 12:31 發表

嘩,咁賤格 咁你兩個仔,係咪佢絛1個賤賓睇?

以前係主力佢一個湊兩個仔,我就番工,但我老豆每日都會過黎幫手睇住,始終信唔過佢可以一個湊兩個嘛,後來到我生左第三個女,我轉埋全職,我主力湊個女,兩個仔就由佢照顧多,但我會睇住佢囉!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

大宅

原文章由 Bluestar 於 08-5-12 12:51 發表
Under Employment Ordinance,
Maximum deduction from wages for damange to or loss of employer's property = HK$300 !!

痴線,咩政府黎架!

我發覺d姐姐成日都魂不附體,個腦又長期閉塞,好討厭,但無奈有要靠佢地照顧bb,不過我一向都唔會對佢地太好,因為佢地無common sense,唔會話人地對你好,你要更努力工作....

侯爵府

原文章由 Bluestar 於 08-5-12 12:51 發表
Under Employment Ordinance,
Maximum deduction from wages for damange to or loss of employer's property = HK$300 !!

所以咪要工人比返$300我囉!

[ 本文章最後由 朗仔 於 08-5-12 15:10 編輯 ]

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 13:25 發表

我有三個細路,雖然我生完三妹後已經做全職媽咪留向屋企湊仔,但我三隻細路都細,好多時冇工人幫手真係唔得,可能佢睇中我呢個弱點,加上二仔係佢一手帶大,佢自以為我冇左佢唔得囉! ...

我都係全職媽媽,但我甲狀腺有事,食碘水都兩次;仲要終身覆診!唉,我個病唔激得,但有時工人都係激氣!今次仲激!

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 13:57 發表

以前係主力佢一個湊兩個仔,我就番工,但我老豆每日都會過黎幫手睇住,始終信唔過佢可以一個湊兩個嘛,後來到我生左第三個女,我轉埋全職,我主力湊個女,兩個仔就由佢照顧多,但我會睇住佢囉! ...

啲工人睇唔到,就博命講電話...你轉左全職媽媽,篤住佢,佢又冇以前咁蛇,又覺得多左野做左,比佢啲朋友講幾講,以為你冇左佢唔得,可能想博你炒呢?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 朗仔 於 08-5-12 15:10 發表

我都係全職媽媽,但我甲狀腺有事,食碘水都兩次;仲要終身覆診!唉,我個病唔激得,但有時工人都係激氣!今次仲激!

係呀, 哩個病唔激得ga, 我之所以轉全職媽媽都係甲狀腺有個水瘤, 做完手術後就唔再返工.

大宅

絕對同意呀!我個件次次做錯野都第一時間講大話先,比我講穿晒,就話:sorry呀!
第二日咪又講大話囉!真係信半成都死!

原文章由 MrsHo98 於 2008-5-12 12:49 發表
佢地認錯當食生菜....下次米又一樣.... same as my yan yan

侯爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-12 15:31 發表

係呀, 哩個病唔激得ga, 我之所以轉全職媽媽都係甲狀腺有個水瘤, 做完手術後就唔再返工.

咁你係割一邊定係割哂兩邊甲狀腺呀?你都唔好勞氣咁多啦!

侯爵府

原文章由 bb012506 於 08-5-12 15:55 發表
絕對同意呀!我個件次次做錯野都第一時間講大話先,比我講穿晒,就話:sorry呀!

佢地怕比人鬧,所以錯左咪死都唔認囉;但我最驚係,整親小朋友,唔出聲,到發現時先知"大件事"!

男爵府

原文章由 朗仔 於 08-5-12 10:55 發表
唉,比個工人激發la!今早9:15am拍我房門,失失慌咁話:我整爛先生電話,原來佢洗我c6牛仔褲,拎佢浸左成粒鐘,冇摷下d褲袋同$15940現金!

我好嬲咁鬧佢:叫過你超過10次,每次洗衫褲要摸下d褲袋!

工人話:唔好意思,我比返電 ...

朗仔:
想問下...坐普通返印尼 d 機位...同國泰..差幾多 $丫?我個死印又係咁叫我比佢坐國泰..做 3 年又叫我比埋佢放第 4 年既假...好煩~

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 朗仔 於 08-5-12 15:55 發表

咁你係割一邊定係割哂兩邊甲狀腺呀?你都唔好勞氣咁多啦!

我只係割咗個水瘤, 唔需要往後跟進, 亦唔需要keep住食藥(touchwood), 不過無可否認我以前返工係幾緊張, 樣樣事好認真, 亦好容易勞氣

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 vancouver 於 08-5-12 14:35 發表

痴線,咩政府黎架!

我發覺d姐姐成日都魂不附體,個腦又長期閉塞,好討厭,但無奈有要靠佢地照顧bb,不過我一向都唔會對佢地太好,因為佢地無common sense,唔會話人地對你好,你要更努力工作.... ...

真係唔使對佢地太好....我就係做錯左,對個臭賓過份地好...我去邊度玩都帶埋佢去,成日買野俾佢個女,幾舊水一套barbie玩具、幾舊水一條chickeeduck裙仔照買,佢生日我又送部2k幾既DC俾佢,平日都相敬如賓....但佢地呢D人,你對佢好唔代表佢地一定會對你好,你點好都冇用,佢地一放假出去,就會同D同鄉互相比較...A:"哦,我自己有一間獨立房間..."B:"我仲有自己廁所呀..."C:"車,我太太送左個二手LV俾我呀..."D:"我上星期跟太太去完日本添啦!"D工人聽完人地講,就會覺得自己好慘,覺得自己個太太唔好,但又唔會諗番轉頭太太曾經點樣對佢好.... 所以呢,對住呢D人,做得自己太好都係晒氣!!

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 朗仔 於 08-5-12 15:16 發表

啲工人睇唔到,就博命講電話...你轉左全職媽媽,篤住佢,佢又冇以前咁蛇,又覺得多左野做左,比佢啲朋友講幾講,以為你冇左佢唔得,可能想博你炒呢? ...

咁又係呀,我隻臭四都係响我轉做全職媽咪後先變臉!

BTW,佢搏到啦,我等新工人VISA一出,佢就死得!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

吾好嬲....孖媽錫番.....

原文章由 朗仔 於 08-5-12 15:10 發表

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢地做錯野....第一時間就同你撐左先....比人 duk 爆先 say sorry.....

原文章由 bb012506 於 08-5-12 15:55 發表

侯爵府

原文章由 mimi362436 於 08-5-12 16:05 發表

朗仔:
想問下...坐普通返印尼 d 機位...同國泰..差幾多 $丫?我個死印又係咁叫我比佢坐國泰..做 3 年又叫我比埋佢放第 4 年既假...好煩~

你個印印係放假定唔做呀?去印尼邊度?幾時飛!(9月26日同9月28日,可以相差$400!我明天要打電話比果間公司,問佢啲野,順便幫你問下呀?

侯爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-12 16:47 發表

我只係割咗個水瘤, 唔需要往後跟進, 亦唔需要keep住食藥(touchwood), 不過無可否認我以前返工係幾緊張, 樣樣事好認真, 亦好容易勞氣

其實甲狀腺病,係香港好多人都有這病!又年輕化...你唔好勞氣同食咁多紫菜呀!

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 17:01 發表

咁又係呀,我隻臭四都係响我轉做全職媽咪後先變臉!

BTW,佢搏到啦,我等新工人VISA一出,佢就死得!

你個臭四有冇搏你咀架?家務呢?買《送》自己買嗎?有冇打斧頭?如果想炒佢,為左小朋友,千其咪同佢嘈啦!

侯爵府

原文章由 MrsHo98 於 08-5-12 18:02 發表
吾好嬲....孖媽錫番.....

多謝孖媽

象牙宮

原文章由 朗仔 於 08-5-12 18:18 發表

其實甲狀腺病,係香港好多人都有這病!又年輕化...你唔好勞氣同食咁多紫菜呀!

tks你關心, 朗仔! 你都要保重呀!

首頁

尾頁

跳至