論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唉,比個工人激發la!今早9:15am拍我房門,失失慌咁話:我整爛先生電話,原來佢洗我c6牛仔褲,拎佢浸左成粒鐘,冇摷下d褲袋同$15940現金!

我好嬲咁鬧佢:叫過你超過10次,每次洗衫褲要摸下d褲袋!

工人話:唔好意思,我比返電話1半$你!

跟住我用風筒吹乾d$同電話

再鬧工人:先生有責任放好貴重物件,但你有冇記得聽太太講過既野?你賠$300,但先生電話$3980,用左4個月,電話咁重,我已成叫你洗衫摸下d野褲袋!

工人話:我賠一半

我話:你賠1半都冇用la!先生爛左li部成$4000,再買1部,我地咁錫你,你話放假2weeks太少,我比夠3weeks,叫你早2日放,(早2日機票,平$4xx幾!)你又話約左fd,算;你話怕撞機,坐國泰,我照比!你話行李重,我重應承比的士$,車埋你去機場!

我好嬲再鬧:我冇講就係我問題,但你又有冇記得太太講過既野放係心,你有乜要求,我樣樣比你!有多冇少!但你有冇錫過我?我滿足你唔係怕冇左你,係想你比心機係li度開開心心做得好!!!

侯爵府

我e+仲好唔開心ar!

侯爵府

原文章由 bb012506 於 08-5-12 11:03 發表
又真係損失慘左D

咪係囉,啱啱先買完機票比佢!唉,佢真係唔珍惜我屋企既野!

侯爵府

原文章由 FA8866 於 08-5-12 11:38 發表
浸成個鐘,d $$仲用唔用到呀??

朗仔,唔好嬲啦,您工人都好驚咁既樣,唔係特登既,丙完佢都記得丙埋C6呢,咁無手尾.mouth:mouth:" />

丙晒2個爽番晒,笑番. ...

佢冇驚,但佢個樣我知佢內疚囉,我都有係工人面前,狠狠地丙個衰佬一獲甘!我丙完工人,都讚工人有錯即認!

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 11:50 發表
我屋企隻臭賓咪又係咁衰,整爛D野唔講我知仲要收埋佢,到你要搵時就話冇見過!平時要永多多,我CARE佢感受乜都順佢意,年初佢番老家放假時,又話要放XMAS & NEW YEAR,我臨時臨急買埋張國泰BUZ CLASS俾佢飛,但佢呢...放完假 ...

咁你重有冇用佢?

侯爵府

啱啱我行去廚房,見佢一路住公仔麵;一邊夾住電話傾

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 12:18 發表

而家仲用緊傢,但四月中時已經入紙申請緊另一個(印印),所以佢都時日無多!

講真,佢對我態度唔好唔緊要,但唔好做埋D野出黎係傷害到我D小朋友囉!佢條PK成日借D二對我D細路發皮氣,講真你唔妥我唧,唔好攪到D細路,我最大 ...

嘩,咁賤格 咁你兩個仔,係咪佢絛1個賤賓睇?

侯爵府

原文章由 MrsHo98 於 08-5-12 12:20 發表
哎呀.....又真系慘 lor....好多時真系比佢地激到死蝦噤跳....
我由 e 個工人﹝第 2 個﹞開始...總之佢地做錯就照炳...因為佢地真系實在太無記性...教過嘅野...做幾次都仲系吾掂 ...

好彩我工人肯認錯咋

侯爵府

原文章由 Bluestar 於 08-5-12 12:51 發表
Under Employment Ordinance,
Maximum deduction from wages for damange to or loss of employer's property = HK$300 !!

所以咪要工人比返$300我囉!

[ 本文章最後由 朗仔 於 08-5-12 15:10 編輯 ]

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 13:25 發表

我有三個細路,雖然我生完三妹後已經做全職媽咪留向屋企湊仔,但我三隻細路都細,好多時冇工人幫手真係唔得,可能佢睇中我呢個弱點,加上二仔係佢一手帶大,佢自以為我冇左佢唔得囉! ...

我都係全職媽媽,但我甲狀腺有事,食碘水都兩次;仲要終身覆診!唉,我個病唔激得,但有時工人都係激氣!今次仲激!

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 13:57 發表

以前係主力佢一個湊兩個仔,我就番工,但我老豆每日都會過黎幫手睇住,始終信唔過佢可以一個湊兩個嘛,後來到我生左第三個女,我轉埋全職,我主力湊個女,兩個仔就由佢照顧多,但我會睇住佢囉! ...

啲工人睇唔到,就博命講電話...你轉左全職媽媽,篤住佢,佢又冇以前咁蛇,又覺得多左野做左,比佢啲朋友講幾講,以為你冇左佢唔得,可能想博你炒呢?

侯爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-12 15:31 發表

係呀, 哩個病唔激得ga, 我之所以轉全職媽媽都係甲狀腺有個水瘤, 做完手術後就唔再返工.

咁你係割一邊定係割哂兩邊甲狀腺呀?你都唔好勞氣咁多啦!

侯爵府

原文章由 bb012506 於 08-5-12 15:55 發表
絕對同意呀!我個件次次做錯野都第一時間講大話先,比我講穿晒,就話:sorry呀!
第二日咪又講大話囉!真係信半成都死!

佢地怕比人鬧,所以錯左咪死都唔認囉;但我最驚係,整親小朋友,唔出聲,到發現時先知"大件事"!

侯爵府

原文章由 mimi362436 於 08-5-12 16:05 發表

朗仔:
想問下...坐普通返印尼 d 機位...同國泰..差幾多 $丫?我個死印又係咁叫我比佢坐國泰..做 3 年又叫我比埋佢放第 4 年既假...好煩~

你個印印係放假定唔做呀?去印尼邊度?幾時飛!(9月26日同9月28日,可以相差$400!我明天要打電話比果間公司,問佢啲野,順便幫你問下呀?

侯爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-12 16:47 發表

我只係割咗個水瘤, 唔需要往後跟進, 亦唔需要keep住食藥(touchwood), 不過無可否認我以前返工係幾緊張, 樣樣事好認真, 亦好容易勞氣

其實甲狀腺病,係香港好多人都有這病!又年輕化...你唔好勞氣同食咁多紫菜呀!

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 17:01 發表

咁又係呀,我隻臭四都係响我轉做全職媽咪後先變臉!

BTW,佢搏到啦,我等新工人VISA一出,佢就死得!

你個臭四有冇搏你咀架?家務呢?買《送》自己買嗎?有冇打斧頭?如果想炒佢,為左小朋友,千其咪同佢嘈啦!

侯爵府

原文章由 MrsHo98 於 08-5-12 18:02 發表
吾好嬲....孖媽錫番.....

多謝孖媽

侯爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-5-12 18:32 發表

tks你關心, 朗仔! 你都要保重呀!

大家有緣相識!大家都要保重呀~

侯爵府

原文章由 tsznok 於 08-5-12 18:54 發表

佢駁咀不之幾叻呀!!家務??唉,我間屋,差DD就污糟過未有工人前,咁你話呢??至於買送仲好笑...話你知,請完佢番黎先知佢完全完全唔識煮食,我又唔識煮飯,完全教唔到佢,咁耐以黎我全家上下加埋呢個臭四都係食外賣!!!!係咪 ...

咁你老公唔出聲?佢地怕啲先生架!出下聲都好!

侯爵府

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-5-12 20:42 發表
我之前個賤印都係咁賤,一邊唱歌一邊行開,重將我d家事同囡囡個補習老師講...重學是非tim,總之賤賤賤! :;pppp: 低佢提前回鄉下耕田!

...

下,個補習老師唔叫個工人行開?嘈住你女女補習!唉,點解我地比咁多$,請工人返黎激C自己!

首頁

尾頁

跳至