跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直都心儀賽小, 但身邊的朋友經常都說呢個選擇太短視, 因為賽小升中情況資料有限, 多數派去邊又唔知 ... 請問各位賽小 mummy 有否考慮到小朋友升中時會否不習慣/ 難面對考試壓力呢?

禁止訪問

男爵府

原文章由 VenusIP 於 08-9-17 22:05 發表
聽說之前因轉了校長, 現在學校行政好像很混亂, 今天報紙又報導有個學生家長, 因不滿學校拒將他投訴校長杜莊莎妮貪污轉交執法 機構調查 ,5月底開始不讓當時讀小二的幼子回校上課. 聽起來學校好像很有問題. ...

唔可以咁片面咁睇, 尤其家下啲報紙, 真係可以作得就作。睇返啲無咁嘩眾取寵嘅報紙, 我又唔覺學校有問題噃。

男爵府

原文章由 Ansonmame 於 08-9-17 23:03 發表
我一直都心儀賽小, 但身邊的朋友經常都說呢個選擇太短視, 因為賽小升中情況資料有限, 多數派去邊又唔知 ... 請問各位賽小 mummy 有否考慮到小朋友升中時會否不習慣/ 難面對考試壓力呢? ...

如果打好啲基礎, 培養好學習興趣同自學能力都叫短視, 咁... 揠苗助長就叫有遠見?

的確, 我選校時都有担心升中時會唔適應workload忽然轉大, 但唔好忘記, 到時小朋友又大啲, 抗壓能力點都會比5、6歲嘅小朋友好, right?

再講, 考試壓力呢樣嘢都唔一定要來自學校, 出面咁多興趣班有考試, 家長都可以平衡下, 酌量加返少少呢類 '興趣' 嘅。

別墅

回覆 #72 gloryu2 的文章

Hi gloryu2,

5)學校會用咩出版社的書...會同其他學校的課程有咩分別?點解 大家都話..功課少..無考試..就會跟唔上

唔喺冇考試,是評估,一個學年三次評估,同考試一樣有評估卷,有範圍,有成績表,亦會見家長。

別墅

回覆 #78 Henrymama 的文章

今年3年級的精英班是3C!

大宅

Thank you Henrymama & NellyMak,

Oh~~~~點解阿仔會入左精英班架??
佢上年全級只係考中間, 全班係排中後, 真奇怪!

原文章由 NellyMak 於 08-9-18 12:45 發表
今年3年級的精英班是3C!

男爵府

請問有冇媽咪知道賽小北區方面既校車服務點樣?

別墅

按以往經驗全級頭20名+10名安靜、乖巧的學生(這10名是老師挑選出來)。但今年3年級(這一屆)的人數較少,所以比例可能有變!寄然已經入了3C班,便和小朋友一起努力,如果成績不理想,到升4年級時,便會掉出C班(精英班)!

原文章由 cary330 於 08-9-18 15:22 發表
Thank you Henrymama & NellyMak,

Oh~~~~點解阿仔會入左精英班架??
佢上年全級只係考中間, 全班係排中後, 真奇怪!

別墅

上水和粉嶺都有校車。你地點在哪?

原文章由 Winnie_C 於 08-9-18 16:46 發表
請問有冇媽咪知道賽小北區方面既校車服務點樣?

大宅

Thanks sheeta, 有道理!小朋友大d可以承受的壓力都會曾加~

其實講到底我哋做家長的只要孩子可以愉快輕鬆地成長就已經好鬼足夠 o路!

所以我一直以來想選擇賽小的決定係唔應該質疑!!!

真傻! 自己攞來煩.

<br />
如果打好啲基礎, 培養好學習興趣同自學能力都叫短視, 咁... 揠苗助長就叫有遠見?<br />
<br />
的確, 我選校時都有担心升中時會唔適應workload忽然轉大, 但唔好忘記, 到時小朋友又大啲, 抗壓能力點都會比5、6歲嘅小朋友好, rig ... [/quote]<br />
6月19日 - QE - 男仔 - 第一胎!!出世: 3.34kg , 5個多月出牙仔, 6個月坐定定, 7個月扶床起身, 8個月......依家已經6 years 咯!!! o係 我心目中已是第一位.  

大宅

每班比例差好遠呀~ 3C->29人, 3B->18人, 3A->22人,
我怕佢跟唔上, 多左人我又怕老師照顧得無咁好,
但當然入了都希望佢努力D啦~

原文章由 NellyMak 於 08-9-18 20:26 發表
按以往經驗全級頭20名+10名安靜、乖巧的學生(這10名是老師挑選出來)。但今年3年級(這一屆)的人數較少,所以比例可能有變!寄然已經入了3C班,便和小朋友一起努力,如果成績不理想,到升4年級時,便會掉出C班(精英班)!

...

男爵府

原文章由 NellyMak 於 08-9-18 20:29 發表
上水和粉嶺都有校車。你地點在哪?

牽晴間,知唔知時間係點?

別墅

牽晴間:上車8:03am,下車4:18am (這時間適用於08-09學年)

原文章由 Winnie_C 於 08-9-19 20:04 發表

牽晴間,知唔知時間係點?

珍珠宮

畀面勳章

各位賽小家長,
有d問題想問:
1.大部份學生都係搭校車
2.小息時可自由活動,地方咁大會唔會危險
3.飯盒好味嗎

有無今年升小一家長可分享,小朋友習慣嗎?

男爵府

1.大部份學生都係搭校車
都有唔少係搭巴士

2.小息時可自由活動,地方咁大會唔會危險
唔會卦, 樓梯欄杆全部有加網, 其他位又唔覺特別危險, 應該都ok

3.飯盒好味嗎
我女話唔好味, 但又差不多成個飯盒食晒。上次家長會, 有同學仔家長話佢個仔食到連汁都要飲埋, 所以應該唔太差卦。btw, 飯盒供應商同教院canteen係同一間公司, 不妨上去 '試食' 。

珍珠宮

畀面勳章

sheeta,
多謝你既回覆,宜家實在15,16唔知點算好,我個女比較慢熱,鍾意玩,睇書,本來想搵間學校等佢無咁辛苦,早前同老公傾我話個d谷既小學驚亞女讀唔掂,老公就話可能亞女得無試過點知呢,不過老公話無所謂叫我決定,之後去賽小open day,老公幾鍾意因似國際學校,老公想亞女學好英文,雖然現在流行普通話,但英文始終都係重要d,
想問賽小既家長,學校d英文程度高嗎?我個女比較懶散,如果要家長配合小朋友學習,家長應該怎樣做呢?thanks!

男爵府

原文章由 NellyMak 於 08-9-20 09:07 發表
牽晴間:上車8:03am,下車4:18am (這時間適用於08-09學年)

唔該晒!

大宅

我想問下賽小是否活動教學, 我幫朋友問, 因佢個小朋友係有少許語言障礙, 佢唔想小朋友返主流小學, 一定跟唔上. 請幫忙, 謝謝!

複式洋房

有冇賽小 2c班的媽媽入嚟傾吓呀!
[size=medium]YEE

首頁

尾頁

跳至